avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama are testament de la bunicul pe întreaga lui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama are testament de la bunicul pe întreaga lui avere, dar sora ei vrea jumătate. Ce se poate întâmpla?

buna ziua,
mama are un testament de la tatal ei, din anul 2008.
are o sora, careia tatal nu i-a lasat nimic prin testament.
mama a avut grija de bunicul
acum sora ei, vrea bineinteles jumatate.
se poate face ceva??
in testament scrie ca lasa intreaga avere mobila si imobila mamei mele.
multumesc
o zi frumoasa
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se poate.
Matusa este moștenitor rezervatar, ca fiica.
In aceasta calitate poate solicita reductiunea testamentului cu un sfert.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, sora mamei, are posibilitatea solicitarii reductiunii testamentului.
Fiind mostenitor rezervatar, ea nu poate fi inlaturata total de la mostenire.
Desi in testament scrie ca lasa intreaga avere mobila si imobila mamei, testamentul nu poate trece peste mostenirea legala ce se cuvine mostenitorului rezervatar.
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Dacă sora mamei se va adresa instanței de judecată, va obține un sfert din avere.
Dacă nu era testamentul avea dreptul la jumate, dar așa i se reduce dreptul la un sfert.
si daca vrem sa facem succesiunea si ea nu este de acord cu un sfert, ce se poate face?? la notar se poate?? sau doar in instanta??
in conditiile in care nu vrea sa mearga nici in instanta decat cu jumatate, din ce spune ea, vrea jumatate.
multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ea poate sa vrea jumătate, însă legal, nu poate obține decât un sfert.
Va trebui să vă adresați instanței

Alte discuții în legătură

Testament sau ce......? johnnydanut johnnydanut Buna seara ! De curand mama mea a decedat si a ramas doar tata. Inainte de moarte au stabilit ca un teren pe care e casa lor sa-mi revina mie iar altul (de ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moarte iuli113 iuli113 ma intereseaza si pe mine daca ma poate ajuta cineva. bunica mea a decedat ea este trecuta in c.f.ca fiind proprietara a unui imobil,bunica are un sot pe ... (vezi toată discuția)
Testament reciproc sot - sotie voicudamian voicudamian Eu si sotia (amandoi pensionari) ne-am gandit sa ne facem cate un testament pentru a ne proteja de eventualele pretentii dupa decesul unuia din noi. Sotia a ... (vezi toată discuția)