Buna seara.
M-am adresat notarului azi pentru succesiune socru , cetățean american si roman , divortat de soacra mea decedat in SUA ,M-am adresat pentru un imobil aici in Romania.
Mi-a solicitat un certificat de cutumă .
Socrii au divorțat in 2009 cu intentia sa-i rămână soacrei casa de aici .Nu stiu de nici un partaj.
Initial notarul a refuzat sa se implice.
A spus ca trebuie sa procure un certificat de cutumă, ca este un demers complicat socrul meu avand ultima rezidență in SUA.
Mi- a sugerat ca pot merge si in instanta.
Va rog spuneti-mi ce pot sa fac ?
Multumesc
Buna ziua,
Reveniti cu detalii:
-succesiunea dupa cine doriti sa o faceti ?
-unde a fost ultimul domiciliu al defunctului (dupa care doriti sa faceti succesiunea ) ?
Intrucat socrul dvs. a avut ultima resedinta in SUA, pentru a putea dezbate succesiunea la notar
trebuie sa obtineti un certificat de cutuma eliberat de autoritatile americane.
Asa cum v-a sfatuit si notarul, aveti posibilitatea sa va adresati si instantei de judecata pentru dezbaterea succesiunii. Inainte de a opta insa pentru una din proceduri, sfatul meu este sa solicitati o consultatie unui avocat.
Potrivit legii romane, mostenirea este supusa legii statului pe teritoriul caruia defunctul a avut, la data mortii, resedinta obisnuita, ceea ce inseamna locuinta obisnuita.
Prin urmare, in acest caz, legea are in vedere resedinta obisnuita a defunctului si nu domiciliul, notiuni care au din punct de vedere juridic semnificatii diferite.
Spre deosebire de procedura notariala, in instanta succesiunea se poate dezbate fara certificat de cutuma si, in anumite conditii, este posibil sa se admita inclusiv aplicare legii romane (bineinteles, daca acest fapt va este mai favorabil). Pentru informatii suplimentare, ma puteti contacta in privat.
Succesiune
alinastanraluca
Buna ziua am si eu o intrebare la care as dori un raspuns .Socrii mei au divortat si nu au facut partajul iar apartamentul a fost incredintat soacrei pana la ... (vezi toată discuția)