avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarul a mărit chiria și mi-a spus să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarul a mărit chiria și mi-a spus să părăsesc locuința dacă nu vreau să plătesc cât cere. Are dreptul să facă asta?

Am închiriat un apartament pe o perioada de 10 ani, contractul fiind înregistrat la ANAF cu o sumă mai mică decât cea reala. După câteva luni, propietarul mi-a impus o scumpire a chiriei ori să părăsesc locuința. Are acest drept să mărească chiria când poftește, să mă dea afară cu termenul lui de 60 de zile?
Doresc un răspuns cert nu o parere. Mulțumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: iordantonio , utilizator 16:57, 28 Iulie 2019
6 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie analizat contractul pentru a se putea trage o concluzie de avocat sau de judecator.Nici instanta nu judeca pe da ori ba fara a avea un contract spre analiza.
Chiria nu se poate majora asa aiurea dar depinde cum este redactat contractul.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă doriți "un răspuns cert, nu o părere" este necesar să mergeți la un avocat cu acel contract, fe vreme ce contractul este legea părților!
Potrivit normelor dreptului civil, locatorul NU are dreptul de a denunța unilateral contractul, doar dvs în calitate de locatar vă puteți prevala de acel termen de 60 zile, cf art 1825 Cod Civil.
Locatorul poate denunța unilateral contractul doar dacă în convenție s-a prevăzut EXPRES că-l poate denunța pentru satisfacerea nevoilor sale locative, sau ale familiei!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sfaturi avizate primiti in urma unei consultații cu actele pe birou pt a vedea ce clauze contractuale sunt prevăzute în contractul respectiv.Pana atunci pe un forum puteti sa primiti un raspuns care poate sau nu fie util sau corect ,În funcție și de informatiile furnizate de dvs.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
" .... contractul fiind înregistrat la ANAF cu o sumă mai mică decât cea reala."
Daca nu e prevazuta schimbarea cuantumului chiriei in termenul contractual, nu numai ca nu sunteti obligat sa acceptati marirea chiriei, dar conform contractului legal, ar trebui sa ii dati chiria prevazuta in contract si nici un leu peste... Un contract consensual de inchiriere bine intocmit ar trebui sa cuprinda, suma reala a chiriei fixate pe un termen determinat si pe langa drepturile si obligatiile partilor, si capitole privind rezilierea si eventualele litigii... Si termenul de 10 ani e cam neobisnuit, e mult timp in care se pot schimba multe, chiar si oamenii se mai schimba si incalca contractul. Orice contract poate fi reziliat de catre parti, conform clauzelor convenite, sau la denuntarea uneia dintre parti cu sau fara motivare, conform legii cu notificare prealabila si respectarea termenului de preaviz. In caz de diferende nerezolvate amiabil, nereglandu-se conturile intre parti, se poate ajunge la un litigiu, trecand prin faza de mediere, pana la instanta civila.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
t0much a scris:
Are acest drept să mărească chiria când poftește...?

Teoretic, nu. Dar am văzut destule contracte sub care oamenii și-au pus semnătura fără să-și dea seama că unele clauze (corelate) însemnau „în traducere liberă” exact cam așa: când poftesc, atunci ...

Altfel spus, nu avem de unde să știm ce fel de „pofte” și-o fi rezervat printre rânduri. Pentru un răspuns cert este necesar să cunoștem conținutul contractului. Altminteri, ne putem da cu părerea și cam atât.
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate reziliere contract inchiriere Lipi Lipi Am dat peste un contract de inchiriere care contine o clauza cel putin bizara... Chiriasul nu poate rezilia contractul inainte de termenul pentru care a fost ... (vezi toată discuția)
Denuntare unilaterala contract inchiriere ctbv2015 ctbv2015 Buna seara, Din ce am citit pe internet si prin articolele noi ale Codului Civil am inteles ca un contract de inchiriere poate fi denuntat unilateral de ... (vezi toată discuția)