avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aș putea constrânge cumva asociația de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aș putea constrânge cumva asociația de proprietari ca să-mi schimbe țeava de apă pe tronson? Stau la etajul 9/10 și, din păcate, presiunea apei este catastrofală

Bună ziua! Cum aș putea cumva să constrâng asociația de proprietari să - mi schimbe țeava de apă pe tronson. Stau la etajul 9/10 și din păcate presiunea apei este catastrofală. Am purtat discuții cu șeful scarii, cu preș. as. de prop. dar în zadar. Cu instrument juridic as putea proceda?
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Danielcc , utilizator 16:39, 18 August 2019
Da. Este de aproape 20 de ani. Si este erga omnes pe toate tronsoanele in blocul respectiv. Aici este vorba stimată doamnă de bunul-simț ai repr. as. de prop. În celelalte două blocuri s-a putut rezolva aceasta problema deoarece preș de as. locuiește în una dintre ele.

ynocentta a scris:

Nu are legatura instalatia parte comuna cu deficientele de presiune asigurate de catre furnizorul de utilitati
Problema cu care va confruntati este de mai mult timp ?
Daca este problema de presiunea apei ,analizati oportunitatea instalarii unei pompe la ultimul nivel
Nu are legatura fondul de rulment ,fondul de reparatii cu deficientele de presiune a apei unde responsabil exclusiv este furnizorul de utilitati

Cum a spus si domnul avocat, analizati posibilitate de convocare a unei adunari generale si pe ordinea de zi sa aveti schimbarea conducerii pentru management defectuos ( si puteti lua exemplu blocurile unde s.a rezolvat situatia...).
Sau intrebati conducerea, presedintele, unde sunt banii din fondurile asociatiei si ce se face cu ei ( conform legii 196/2018 aveti dreptul de a solicita copil dupa toate actele asociatiei).
Nu cred ca va poate ajuta pompa la ultimul nivel ci poate un rezervor tampon montat la subsol cu instalație de pompare ( oricum stiu mai bine specialiști ce au de facut).
Începeți să puneti întrebări presedintelui, sa cereti explicatii, "sa deranjati".
Convingeri si alti proprietari sa faca la fel, poate se satură de insistențe si hotărăsc să facă ceva...
Puteti discuta si cu un avocat sa trimita o notificare prin care sa ceara rezolvarea situați si amenințarea cu instanta in caz contrar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin modificarile legislative abuzurile au fost practic incurajate.Orice proces care tinde sa ajunga la primul termen in mai mult de o luna constituie o mare problema pentrucel care vrea dreptate si care mai plateste si taxe...
In justitie dureaza foarte mult in ziua de azi.
Cel mai bine ar fi sa o rezolvati local.

Eu eram ultraspecializat in procese fulger de foarte mare viteza de nici nu intelegeau adversarii ce se intampla dar la asa ceva astazi este exclus.
Depinde ce probe aveti si depinde si ce probatoriu se va impune.
Daca au schimbat unii tevile va ajuta dar durata este inevitabila in caz de proces.

Nu imi dau seama cum se invart apometrele si daca sunteti afectat la bani.
S-ar putea cere daune daca costul platit este nejustificat si ar fi pasibili de plata si asociatia si furnizorul daca nu va sustine...
Ar trebui sustinute si demersuri diplomatice subtile de amenintarea cu forta juridica.
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca stiti sigur ca la alte blocuri din zona presiunea apei s-a rezolvat prin schimbarea tevilor, este posibil ca aceasta sa fie solutia si la blocul dvs.
Spun posibil pentru ca tevile de apa rece nu se prea colmateaza cu depuneri (acest lucru se intampla la tevile de apa calda si incalzire prin termoficare).
Probabil ca dvs. locuiti la un etaj superior si presiune apei oferite de catre furnizor nu este suficienta alimentarii in bune conditii a centralelor termice si masinilor de spalat (cele automate).
Repet, daca schimbarea tevilor rezolva tehnic problema, atunci aceasta este solutia.
Vecinii dvs. care au aceeasi problema trebuie sa notificati in scris conducerea as. prop. sa se deplaseze la locuintele respective si sa constate lipsa presiunii (care la drept vorbind se poate masura de catre un instalator, cu un manometru).
Odata constatata lipsa presiunii, se pot lua masuri. Conducerea as. prop. - titularul de contract de furnizare a apei potabile, poate chema furnizorul sa faca aceeasi constatare.
Pe la noi, cam asa se rezolva problemele.
Daca nu sunt indiscretș in ce localitate se intampla fenomenul si sa-mi spuneti daca este vorba de un bloc P+4 caruia i s-a mai construit o mansarda locuibila ( et. 5).
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2019
Adam Grecu, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util


weekman a scris:

Bună ziua! Cum aș putea cumva să constrâng asociația de proprietari să - mi schimbe țeava de apă pe tronson. Stau la etajul 9/10 și din păcate presiunea apei este catastrofală. Am purtat discuții cu șeful scarii, cu preș. as. de prop. dar în zadar. Cu ce instrument juridic as putea proceda?


Singurul instrument juridic pentru a face presiuni asupra asociatiei de a executa lucrarea este legea 196/2018. Mai precis, puteti incerca cu :

Articolul 102
(1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
....................................................
c)neluarea de catre asociatia de proprietari, de presedinte sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea, reabilitarea si mentinerea in stare de siguranta si functionare a condominiului si a instalatiilor comune aferente pe toata durata existentei acestora, conform prevederilor legale in vigoare;
.........................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
......................................
b)faptele prevazute la alin. (1) lit. a), b), c), r) si s), cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei;
..............................................
(3)Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin. (1) se aplica persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4)Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1), facuta la sesizarea oricarei persoane interesate sau din oficiu, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac dupa cum urmeaza:
..........
b)de catre primari sau de imputernicitii acestora sau de catre Politia Locala in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) si o)-s);
.........................................

Asta ar fi primul pas, apoi, daca nu se rezolva, va puteti adresa instantei.

Pentru cei care contesta legatura dintre presiune, debit si sectiunea de trecere, se poate consulta capitolul de hidraulica dintr-un manual de fizica de liceu.

Debitul este o functie de genul: Q = v X A, unde v este viteza de curgere si A este aria sectiunii de trecere. Pierderile de presiune pe conducta sunt direct proportionale cu viteza de curgere. O sectiune mai mica determina o viteza mai mare si o pierdere mai mare de presiune.
O analogie simpla cu pierderea de energie electrica este cea in care tensiunea electrica sufera pierderi, printr-un cablu de sectiune mai mica. Aici pierderea de energie hidraulica se datoreaza viscozitatii apei si rugozitatii conductei. tradus: intr-o sectiune mai mica rezistenta opusa inaintarii fluidului este mai mare si la capat ajunge o energie mai mica de curgere, adica un debit scazut.

Utilizatorul doreste marirea sectiunii de trecere, pentru a micsora pierderile de presiune de conducta, presupunind ca presiunea la sursa, adica la intrarea in bloc este relativ constanta in timp.

Alte discuții în legătură

Coloana separata de apa rece. acord proprietari silviu1975 silviu1975 Buna ziua. Situatia este: - etajul 4 si 5 nu au presiune la apa rece - proprietarii celor 2 apartamente (de pe o coloana de bloc) dorect sa traga o coloana ... (vezi toată discuția)
Apa calda ultimul etaj _adi_ _adi_ As dori sa aflu parerile dumneavoastra despre posibilitatile tehnice de rezolvare a problemei apei calde la etajele superioare avand in vedere ca pentru a avea ... (vezi toată discuția)
Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)