avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aș putea constrânge cumva asociația de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aș putea constrânge cumva asociația de proprietari ca să-mi schimbe țeava de apă pe tronson? Stau la etajul 9/10 și, din păcate, presiunea apei este catastrofală

Bună ziua! Cum aș putea cumva să constrâng asociația de proprietari să - mi schimbe țeava de apă pe tronson. Stau la etajul 9/10 și din păcate presiunea apei este catastrofală. Am purtat discuții cu șeful scarii, cu preș. as. de prop. dar în zadar. Cu instrument juridic as putea proceda?
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Danielcc , utilizator 16:39, 18 August 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In general, organele competente nu se implica decat daca primesc indicatii politice.Adica si in acest caz legea se aplica doar daca devin incidente relatiile ceea ce nu este in regula deoarece asa se face traficul de influienta si asa se continua coruptia.
In Romania nu legea constituie mare problema ci aplicarea ei.
De.aceea se si urmareste slabirea societatii civile prin subminarea avocatilor care fac tot necesarul pentru aplicarea legii.Nu exista interes in aplicarea legii si atunci trebuie subminati cei care p9t duce la aplicarea legii.
Este vizibil acest lucru de mai multi ani, mai ales prin legile justitiei care au fost date pentru procesele civile si penale.

In acest caz particular trebuie stabilit ca trebuie schimbate tevile si nu se poate aplica nicio amenda.
In baza legii si in urma judecatii se obtine hotarare judecatoreasca care va duce la constrangere prin forta statului.
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka,
Multumim pentru micul curs de hidraulica.

In final o "dregeti" binisor:
Utilizatorul doreste marirea sectiunii de trecere, pentru a micsora pierderile de presiune de conducta, presupunind ca presiunea la sursa, adica la intrarea in bloc este relativ constanta in timp.

Ei, aici este cheia problemei: presupunerea ca presiunea este constanta in timp, ori nu este chiar asa. Locatarii de la etajele inferioare sunt primii "serviti", iar acestia nu se sfiesc sa consume (sic), iar ceilalti de la etajele superioare, abia-abia daca pot sa-si asigure apa de baut...
Din aceste motive am solicitat initiatorului acestui topic informatii suplimentare:
- daca locuinta este un bloc P+4 si daca, eventual peste terasa s-a construit o mansarda locuibila, daca blocul se afla la un capat de coloana, etc.
Daca este asa, discutia este una, daca este alta situatie, discutia este alta, insa, asa cum am scris in prima postare - daca la blocurile vecine problema s-a rezolvat prin marirea sectiunii conductelor, atunci, cam tot asa trebuie rezolvata problema si la blocul dumnealui, adica ajungem la ceea ce spuneai dumneata mai sus, ref. la rezistenta de inaintare a apei prin conducte cu diametre diferite.
Totusi, putem presupune ca nu este asa, adica furnizorul nu asigura presiunea/debitul necesar pentru ca apa sa ajunga in conditii bune si la ultimul nivel chiar si al blocului aflat la capat de coloana si atunci trebuie luate alte masuri de care furnizorul are cunostinta.
Conducerea as. prop. - semnatara contractului de furnizare, merge si notifica furnizorul care stie ce are de facut in astfel de situatii.
Stima,
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu
Nu prea cititi atent postarile, cel care a deschis discutia a spus foarte clar, ca sta la etajul 9 din 10. Deci nu exista alta discutie, sau varianta.

Presiunea de intrare in bloc trebuie sa fie macar 5 bari, pentru ca si cel de la etajul 10 sa aiba debit rezonabil. Nu va mai explic (banuiesc faptul ca aveti habar de pierderea de presiune datorata inaltimii coloanei de lichid) de ce.
Presiunea ar trebui sa fie relativ constanta (adica intr-un interval de variatie de maxim 1 bar, presiune mare insemnind consum scazut ), pompa (sau grupul de pompe) ce alimenteaza magistrala de distributie a blocurilor cred ca e bine dimensionata pentru debitul maxim ce-l poate asigura si presiunea de pe refulare.

Prin urmare, e posibil ca in trecut sa fi fost o alta pompa de presiune mai mare si acum, la o presiune ceva mai mica, distributia pe coloane in blocuri sa nu mai corespunda, adica sectiunea de trecere sa fie prea mica. Furnizorul nu prea are ce sa faca, probabil a schimbat cindva pompa din motive de siguranta, de exemplu initial sa fi fost o valoare de 7 bari pentru furnizarea apei la parter, insa aceasta valoare e cumva prea mare pentru anumite echipamente, cum sunt schimbatoarele de caldura din centralele termice individuale. Eu, de exemplu, am montat reductor de presiune in casa pentru ca am "spart" doua schimbatoare la centrala.

Presiunea care ajunge la intrarea in bloc nu prea are cum sa varieze foarte mult, doar in cazul in care pompa functioneaza aproape de debitul sau maxim. Dar nu cred ca furnizorul de apa sa nu-si fi dimensionat corespunzator echipamentul. Nu e ceva complicat.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@latka,
Ok, merci de atentionare la faza cu etajele...
In rest discutie este buna. Efectiv la noi in asociatie avem 5 blocuri P+10 si nu avem nicio problema din cauza lipsei de presiune la etajele superioare.
Adevarul este ca in urma de cca. 10 ani, daca nu mai mult, alimentarea cu apa potabila in orasul meu (IASI) se face pe doua feluri de presiune - o retea de joasa presiune pentru blocuri P+4 si o a doua pentru blocuri P+10, prin niste asa-zise grupuri de pompare, modernizate, cu pompe cu debit variabil, in fine, tot dichisul. Stiu ca si la noi au fost oarece probleme, la apartamentele situate la parter sau etajul 1, din cauza presiunii prea mari la blocurile P+10 (presiunea cam 6-7 barr).
Da, initiatorul topicului, impreuna cu vecinii trebuie sa mearga in continuare la asociatie si sa-i determine sa ia masuri de crestere a presiunii la etajele superioare. Daca solutia gasita este inlocuirea conductelor cu altele cu diametru mai mare, asta este, insa nu ar fi de neglijat o discutie cu furnizorul din zona care poate mari un pic presiunea. Ar fi ce-a mai comoda rezolvare si pentru unii si pentru altii.
Toate cele bune!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi o solutie daca ar dori locatarii ( dar cine vrea sa sparga).
Sa vina apa in bloc direct la ultimul etaj apoi sa coboare catre utilizatori.
In blocurile noi (mai ales in Bucuresti sos Nordului) intai urca apa sus la ultimul etaj apoi se distribuie catre consumatori.

in felul asta se castiga presiune prin cadere libera.Presiunea pierduta prin deschiderea robinetului de utilizatori este cumva compensata prin cadere libera.

Alte discuții în legătură

Coloana separata de apa rece. acord proprietari silviu1975 silviu1975 Buna ziua. Situatia este: - etajul 4 si 5 nu au presiune la apa rece - proprietarii celor 2 apartamente (de pe o coloana de bloc) dorect sa traga o coloana ... (vezi toată discuția)
Apa calda ultimul etaj _adi_ _adi_ As dori sa aflu parerile dumneavoastra despre posibilitatile tehnice de rezolvare a problemei apei calde la etajele superioare avand in vedere ca pentru a avea ... (vezi toată discuția)
Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)