Va rog sa imi spuneti unde gasesc scris mentiunea referitoare la obligativitatea detinerii in original a contractelor incheiate cu diversi furnizori. Ma aflu in situatia in care am doar in copie o parte din aceste contracte si in eventualitatea unui control nu cred ca este in regula. Multumesc!
Art. 64 cod de procedura fiscala. Desi in practica toata lumea lucreaza cu copii, in situatia unui control nu e bine deloc. Am avut un control de la antifrauda si ne-au mai acordat un termen pentru a depune originalele. Au spus ca fara originale se considera operatiuni fictive.
"Art. 64 Forţa probantă a documentelor justificative şi evidenţelor contabile
Documentele justificative şi evidenţele contabile ale contribuabilului constituie probe la stabilirea bazei de impunere. În cazul în care există şi alte acte doveditoare, acestea vor fi luate în considerare la stabilirea bazei de impunere."
Nu precizează nicăieri ceva despre originale.
Și întreb... în cazul contractelor întocmite online (pe e-mail), nu sunt considerate originale? Cunosc numeroși furnizori (și mici, și mari - vezi Telekom spre exemplu) care încheie contractele online - se trimite un draft, se semnează/ștampilează, se scanează și se trimite înapoi.
În teorie și chiar și în practică - acesta constituie originalul, nu? Sau cum e definit un document ca fiind original?
În țările din vest se folosesc chiar platforme dedicate pt. acest lucru (vezi DocuSign), unde totul se desfășoară doar online. Acela - este tot original, nu? Să nu mai vorbesc de cele semnate prin semnătură electronică.