Cele doua puncte sunt, intr-un fel, interconenctate.
Inspectorii de dauna au competente doar in constarea si consemnarea daunele, urmand ca despagubirea sa fie determinata de o a doua echipa, in baza raportului inspectorului de dauna si, respectiv, a caracteristicilor politei. Foarte probabil, respectivul inspector a trecut fransiza de baza a politei si nu a luat in considerare exceptia (sau nu a stiut). Dauna s-a calculat in baza raportului, s-a virat suma si, ulterior, cine si-a dat seama de eroare.
In orice caz, contractul de asigurare primeaza, pentru ca defineste relatia dintre companie si asigurat. Procesul verbal de constatare constata daunele, dar nu afecteaza sub nicio forma conditiile contractuale ale politei.
andreicostinlica a scris:
Buna ziua,
In conditiile de asigurare de la GENERALI (societatea asiguratoare) am gasit urmatorul paragraf:
Contractul de asigurare este reglementat de Condiţiile de Asigurare (incluzând Condiţiile Particulare, Condiţiile Generale), poliţa de asigurare, de Clauzele Speciale/Adiţionale în cazul în care sunt menţionate în mod expres în poliţa de asigurare, de Anexe, de Actele Declarative/Adiţionale, de Cererea Chestionar, de alte înţelegeri scrise, semnate de părţi, toate făcând parte integrantă din contract.
Mi-a atras atentia ultima parte - (...) alte intelegeri scrise semnate de parti. Consider ca procesul verbal de constatare reprezinta o intelegere scrisa, care a devenit astfel parte din contract. Asadar (daca rationamentul meu este corect), in acest moment contractul meu cu asigurator contine doua afirmatii total contradictorii.
Categoria "alte intelegeri scrise" cunprinde conventii de colaborare sau documente care prevad anumite exceptii de la conditiile contractuale de baza ale politei de asigurare (de exemplu: prime promotionale pentru asigurarea masinilor din flota, achizitionate ulterior) si, de regula, sunt inregistrate inainte de intrarea in valabilitate a politei. Procesul verbal nunintra in aceasta categorie pentru ca:
1. Se intocmeste ulterior intrarii in valabilitate a politei
2. Este dependent de producerea unui accident, aspect care este supus legilor riscului.
Integrarea procesului verbal in contract este echivalent cu o probabilitate de 100% ca riscul asigurat sa se produca, ori aceasta ippteza este in contradictie cu rolul unei polite de asigurare.
Intrebarea mea pt dvs este alta: de ce nu ati citit conditiile contractuale la incheierea politei?
Pana la urma sunt banii si bunurile dvs iar, in general, brokerii au o pregatire slaba, vand asigurari pt toate companiile, astfel ca nu stiu toate exceptiile.