avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt în divorț, iar minorul e cu mine în Italia. Am ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt în divorț, iar minorul e cu mine în Italia. Am probleme cu mama lui din cauza semnăturilor pe care trebuie să mi le dea, pot cere, temporar, custodie totală?

Sunt în proces de divort cu minor iar minorul locuieste cu mine in Italia. Aici mai tot anul am nevoie si de semnatura mamei pentru diferite chestii birocratice iar divorțul se pare ca se va prelungi datorita autoritatilor italiene. Se poate cere custodia totala temporal pentru a evita problemele cauzate de mama ce doreste sa aibă drepturi dar nu si obligatii? Ma rog de ea pentru fiecare procura iar acum am nevoie de semnatura pentru a schimba pașaportul ce expira in septembrie. Nu ne luptam pt copil eu trag sa ii fie bine copilului, ea nu doreste sa il tina dar ea pare ca nu înțelege ca ancheta sociala nu depinde de mine si refuza sa trimită procura pana nu ii dau divorțul.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu vă puteți judeca în România pe speța reglementării drepturilor copilului.

Instanța italiană este competentă să judece speța privind minorul.

În România cel mult se poate judeca divorțul. Instanța din România nu are competență să se pronunța în privința minorului, deoarece acesta locuiește de fapt în Italia.
Cred ca am scris mult si prost, întreb pe romaneste :
Cum ii pot schimba pașaportul copilului dacă cretina nu da procura si divorțul este încă pe rol?!?!?!?
Dacă nu vă dă procură, aveți dreptul să vă adresați instanței de judecată, cu o cerere de suplinire acord.

Puteți formula ORDONANȚĂ PREȘEDINȚIALĂ, pentru a se judeca prin procedură rapidă.
Art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 2201/ 2003 stabileste că instanţele judecătoreşti dintr-un stat membru sunt competente în materia răspunderii părinteşti privind un copil care are reşedinţa obişnuită în acel stat membru la momentul la care instanţa este sesizată.

Luarea unei măsuri faţă de un copil a cărui reşedinţă nu se află în ţară de către instanţa română, ar însemna violarea drepturilor conferite atât de către legile speciale în domeniu, cât şi încălcarea convenţiilor la care România este parte (Convenţia de la Haga, art. 5, care reglementează această situaţie, apreciindu-se că soluţia pronunţată de o instanţă din România, pe lângă încălcarea normelor de competenţă materială şi teritorială imperative, ar reprezenta o judecată formală).

În aceste condiţii, nu are relevanță faptul că minorii au domiciliul în România, atât timp cât legislaţia face distincţie între domiciliu şi reşedinţa obişnuită, iar în cauză minorii au reşedinţa obisnuita în statul X.
Doamna Stoica o intrebare:
Am tot dreptul legal sa deschid aici cel putin procesul de custodie si sa obtin drepturile minorului?

Alte discuții în legătură

Divort in romania dar cu domiciliul sotilor si al copiilor in italia ClydeS ClydeS Revin cu o speta din divort ! Sotii traiesc in Italia dar ultimul domiciliu comun a fost intr-o localitate de langa Bucuresti.Divortul va fi in Romania, nu ... (vezi toată discuția)
Divort faneduru74 faneduru74 Doi cetateni italieni casatoriti in Italia, care au locuit pana acum cateva luni in Romania vor sa divorteze. Pot introduce actiunea de divort in Romania ? (vezi toată discuția)
Casatorie in romania, cetatenie italiana, unde se va derula divortul? floreph floreph Buna ziua, Poate cineva ma poate sfatui in cazul urmator: - o prietena s-a casatorit in Romania acum 3 ani, cu un roman - au impreuna o fetita pe care a ... (vezi toată discuția)