avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional in contradictoriu cu Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional in contradictoriu cu Codul Muncii

Buna ziua, am si eu o problema.
Pe data de 06.05.2017 angajatorul, respectiv primaria orasului unde lucrez, mi-a platit un curs de formare profesionala, curs ce se intinde pe o perioada de 8 luni de zile, respectiv pana pe data de 06.01.2018 (data absolvirii cursului). Mi s-a intocmit, de asemenea, un act aditional, pe care vi-l prezint mai jos, esentialul:

"(...)Hotarasc:
Art. 1 Obiectul actului aditional
Initiatorul pentru realizarea obiectivului sau de acrivitate, initiaza si finanteaza integral participarea cursantului la un stagiu de formare profesionala cu o durata de 8 luni de zile, in vederea calificarii ......... programul de calificare incepe in data de 06.05.2017 si este organizat de SC ......... SRL , in calitate de organizator autorizat conform og....nr...
Art 2 Durata actului aditional
Prezentul act aditional jntra in vigoare la data de 20.04.2017( data intocmirii documentului) si este valabil pana la terminarea cursului, efectele sale privind obligatiile cursantului ulterioare examenului de absolvire urmand a se extinde pe o perioada de 2 ani de la data absolvirii."

Prin urmare, avand in vedere prevederile Codului Muncii, actualizat, respectiv art. 198, 3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca, va rog sa-mi spuneti daca cele mentionate in actul aditional prezentat mai sus sunt legale, si anume, daca in cazul in care voi pleca inainte de 06 Ianuarie 2020, voi fi obligat sa platesc contravaloare cursului respectiv 100 %, ci nu proportional cu timpul ramas din actul aditional, intrucat persoana de la resurse umane mi-a spus ca si daca as pleca cu 1 zi inainte de implinirea termenului respectiv, voi fi obligat sa platesc contravaloare cursului in procent de 100%.
Am intrebat mai multe persoane, si majoritatea mi-au spus exact ce mi-a spus persoana de la resurse umane, insa atata timp cat in Codul Muncii, este trecuta aceasta prevedere pe care am citat-o, cred ca poate fi invocata.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:11, 31 Iulie 2019
Vi se aplica prevederile Codului Muncii , orice v-ar spune altcineva .
Chiar dacă în actul aditional intocmit nu este mentionat acest lucru? Si anume, in caz de incetare a cim, angajatul plateste contravaloarea cursulii raportat la perioada de timp ramasa?

Cornel Vasile a scris:

Vi se aplica prevederile Codului Muncii , orice v-ar spune altcineva .

Chiar daca in actul aditional nu este mentionat asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional la contractul de munca Sergui Sergui Ma poate obliga angajatorul sa semnez un act aditional de formare profesionala? Ma constrange sa stau 2 ani după ultimul curs, dacă nu platesc contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala si act aditionale apetra apetra In societate se organizeaza cursuri de formare (de limbi straine, altele specifice domeniului de activitate in care ne desfasuram activitatea, de management ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)