avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament 2 proprietari, unul cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament 2 proprietari, unul cu probleme

Buna ziua,
Impreuna cu fratele meu suntem proprietarii unui apartament, mostenit, succesiunea facuta acum cativa ani. Apartamentul este nelocuit de aproape 2 ani, ne-am hotarat sa-l vindem. Am rezolvat cu cadastrul si intabularea dar..... aici e problema fratelui:
Este bolnav are probleme pshice. Datorita starii sanatatii (nu urma tratamentul prescris, nu se mai intelegea nici cu familia, refuza sa fie ajutat) a fost internat, expertizat, proces de tutela, etc, copilul a devenit tutore si l-a internat intr-un camin de batrani, aici. Starea bolnavului s-a imbunatatit dar evident, nu mai are drepturi. Copilul este casatorit si traieste in alta tara dar se ocupa de parinte atat cat poate, de la distanta. Relatia mea cu fratele si nepotul este buna, hotararea de a vinde a venit in urma discutiilor purtate intre noi trei, toti suntem de acord (desi cred ca parerea fratelui e fara importanta in fata legii).
Am gasit potentiali cumparatori dar la acte, ne-am impotmolit. Fiind 2 proprietari, trebuie 2 semnaturi. I-am cerul copilului (nepot de frate) care evident ca nu e aici, sa faca procura cuiva, nu mie, ca sa putem vinde fara sa fie el prezent, nu poate veni sa stea aici pana reusim sa vindem.
In situatia data, ce rezolvare ar exista? Nepotul spune ca a scris unui notar cunostinta comuna (ne-a facut succesiunea) si acesta i-a raspuns ca nu e legal sa faca procura, nepotul trebuie sa semneze actul de vanzare/cumparare personal. Nepotul are rude aici pe care se poate baza, pe mine ma exclud singur. Nu poate face procura pentru vanzarea apartamentului? Autoritatea Tutelara are vreo implicare in cazul de fata?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2019
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: oldgeorge , utilizator 05:41, 19 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu poate face procură, pentru că el deja este numit curator și reprezentant al părintelui său. Iar atribuțiile curatorului nu sunt transmisibile.
Obțineți o altă curatela, special pentru vânzare, cu desemnarea unei persoane din țară.
Multumesc pt raspunsul rapid. Nu cunosc procedura de obtinere a unei noi curatele pt cazul descris. Presupune tot proces ca la obtinerea curatelei prezente? Se reia totul de la capat? Sau procedura se poate simplifica folosind datele aflate in prezentul dosar de curatela?
Contactați un avocat și va va explica totul.
Buna dimineata,am rezolvat. Am facut toate demersurile, am finalizat vanzarea. Nepotul a venit, a participat personal la tranzactie.
Mai am o nelamurire. Agentia imobiliara mi-a spus ca nu mai e necesar sa ma duc la directia taxe locale, sa ma radiez, nu mai sunt proprietar. Radierea se va face automat cand noul proprietar se va inscrie la ei. E adevarat? Sau e ceva ce se interpreteaza, unii zic da, altii zic nu?
Am o relatie buna cu noul proprietar (cumparatorul apartamentului). Acesta a fost si s-a inscris in evidenta celor de la taxe locale, mi-a trimis si mie copia documentului primit. Mai este necesar sa ma duc personal sa ma radiez? Am procura facuta de nepot, acesta si-a luat parintele cu el acolo unde s-a stabilit, ii poarta de grija. Procura a facut-o la notariat odata cu vanzarea, sa ma pot ocupa eu de relatia cu taxele locale si autoritatea tutelara, el a plecat.
La autoritatea tutelara ma duc oricum cu contractul dar nu stiu ce obligatii mai am fata de directia taxe si impozite locale. Pentru mine si pentru frate. E deajuns sa prezint copia documentului primit de noul proprietar?
Vreau sa fie totul in regula, sa dorm linistit.
Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2019
oldgeorge, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre curator ghineavalentin ghineavalentin Suntem doi frati, mama are un apartament trei camere dar este bolnava psihic, Tatal decedat. Concubina fratelui meu a de venit curator fara ca eu sa stiu. A ... (vezi toată discuția)
Contract v-c cu habitatie viagera denisse_alex denisse_alex Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatorul caz: Detin un apartament printr-un contract de vanzare cumparare cu o clauza de habitatie ... (vezi toată discuția)
Instrainarea unui imobil al unei persoane fara drept de semnatura Eugen57 Eugen57 Buna...Am un frate care este bolnav de schizofrenie,si care prin ordin judecatoresc nu are drept de semnatura si are un tutore. Are un apartament pe numele ... (vezi toată discuția)