Vechimea unui inscris se poate determina pe baza de constatare tehnico stiintifica ori expertiza judiciara / extrajudiciara.
Pentru aceasta exista laboratoare speciale si experti in cadrul Ministerului Justitiei, Ministerului Public, Ministerului de Interne, in domeniul privat (ex. societati de detectivi particulari) ori in invatamantul universitar (ex. Academia de Politie "A.I. Cuza" Bucuresti.
Cel mai folosit dispozitiv utilizat in acest sens este ESDA (electrostatic detection apparatus) de fabricatie nipona care are capacitatea de a analiza suportul (hartia) si urma (scrisul) prin metode neinvazive.
Vechimea unui inscris se determina in functie de o serie de variabile cum ar fi : vechimea suportului propriu-zis, interactiunea factorilor de mediu asupra inscrisului, proprietatile fizico-chimice ale fluidului care a lasat urma scrisa, s.a.m.d.
Aparatul este extrem de performant. Poate stabili , spre exemplu, in regim de certitudine modul cronologic in care s-au format diverse urme. Concret, sa ne imaginam ca pe un inscris apare caracterul ori desenul "X". Aparatul poate detecta cu precizie care dintre cele doua liniute din cuprinsul caracterului "X" a fost trasata prima si care a fost a doua.
Tot in practica se mai folosesc comparatoarele video spectrale. Acestea sunt dispozitive care utilizeaza filtre de lumini cu lungimi de unda diferita pentru analizarea inscrisurilor. Se folosesc in special pentru detectarea manoperelor neautorizate asupra documentelor si pentru evaluarea elementelor de siguranta cu care sunt protejate anumite inscrisuri.
Nu se poate preciza care ar fi marja de eroare deoarece exista o multitudine de variabile. In schimb, partea care solicita expertiza ori care intentioneaza sa se foloseasca de ea ar trebui sa puna intrebari foarte clare expertului criminalist pentru a obtine concluzia pe care o doreste.
Concluziile unei expertize grafoscopice pot fi de certitudine (pozitiva sau negativa), de posibilitate sau de imposibilitate.
Carbonul are doi izotopi naturali stabili: carbon-12, sau 12C, (98.89%) şi carbon-13, sau 13C, (1.11%), şi un radioizotop natural, dar instabil, carbon-14 sau 14C. Carbonul-14 are un timp de înjumătăţire de 5730 ani şi este folosit intens pentru datarea materialelor pe bază de carbon.
Nu exista in Romania , in acest moment, un laborator care sa va dea un atestat ca un anume act este din anul X. Acest lucru se poate face numai in laboratoare externe din Germania , Franta , Italia dar pretul este ridicat!( mii de euro per analiza)B-)
Noi suntem la nivelul in care doar se poate stabili daca a fost adaugat un text mai recent la un text vechi , daca actul a fost invechit prin incalzire la temperatura(asa numita coacere in cuptor) , daca exista modificari in text prin stergere si adaugare peste , etc. Chestiuni elementare!
Determinarea vechimii unui inscris daca e vorba de o perioada de 1-2 ani nu se poate efectua nicaieri in lume. C-14 are o precizie de + - 50 de ani si nu poate servi in acest scop.
Expert parte
iris141
Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu clarificari referitoare la rolul expertului parte in cazul efectuarii unei expertize criminalistice (accident rutier) ... (vezi toată discuția)