avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Modificări OG 26 / 2000 privind asociațiile și ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Modificări OG 26 / 2000 privind asociațiile și fundațiile prin Legea 129 / 2019

Recent au aparut modificari importante in Ordonanta Guvernului nr. 26 / 2000 cu privire la asociatii si fundatii, prin art.53 din Legea 129 / 2019, intrata in vigoare in 21 iulie 2019.

Unele prevederi vor da "dureri de cap" foarte mari multor ONG si impun multor ONG ca pana in iulie 2020 sa isi modifice actele constitutive pentru a le alinia noilor cerinte legale.

Cateva modificari importante:
- vor trebui solicitate si consemnate ca parte integranta din Statut si din Actul Constitiv si depuse la Judecatorie, cu privire la membri, nu doar nume de familie, prenume si domiciliu, ca pana acum, ci pe viitor si CNP si serie si nr. act de identitate
- vor trebui depuse la Judecatorie copii certificate de pe actele de identitate ale tutoror membrilor asociatiei , inclusiv traduceri legalizate notarial daca sunt acte redactate in limbi straine !
- denumirea unei asociatii daca este exprimata intr-o limba straina, va trebui de acum sa cuprinda si traducerea in limba romana.
- va trebui depusa la Judecatorie si respectiv trimisa la Ministerul Justitiei periodic o lista cu asa-zisii "beneficiari reali" ( numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, cetăţenia, domiciliul sau reşedinţa) sub forma de declaratie autentificata notarial a reprezentantului asociatiei.... este greu de imaginat ce va insemna aceasta pentru organizatii cu sute sau mii de membri si mai ales cu mii sau zeci de mii de beneficiari ( cum e cazul marilor organizatii umanitare) avand in vedere definitia data in Legea 129 / 2019 conceptului de "beneficiar real".
- sucursalele vor trebui si ele inscrise la Judecatorie in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor
- noile norme care cer declararea listelor de membri si de beneficiari reali, cu toate datele lor personale, se aplica si cu privire la filiale si sucursale
- anual (pana in 15 ianuarie) precum si de cate ori are loc vreo modificare in datele de identificare ale "beneficiarilor reali" ( in 30 de zile de la modificare) asociatia trebuie sa comunice la Ministerul Justitiei prin declaratie autentificata notarial datele de identificare ale acestora, fiind greu de imaginat cum ar putea respecta aceasta cerinta in practica o organizatie cu sute sau mii de membri si mai ales cu mii sau zeci de mii de beneficiari ( cum e cazul marilor organizatii umanitare). Sanctiunea pentru nerespectarea acestei prevederi aberante este amenda de la 200 la 2500 lei, respectiv de la 500 la 5000 lei daca a mai fost anterior sanctionata si nu s-a conformat, si daca nici dupa noua amenda nu comunica adecvat acele date in 30 de zile, se trece la dizolvarea judecatoreasca a asociatiei, dar poate scapa daca indeplineste obligatia inainte ca in procesul de dizvolvare sa se ajunga la punerea concluziilor pe fond....
Si fundatiile au parte de prevederi asemanatoare.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Multumim pt informații dle coleg cred ca ar fi util sa postati și pe grupurile de fb dedicate profesiei,probabil multi colegi vor fi interesați.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 129/2019 pentru ong-uri Morgiana Morgiana Bună ziua! Potrivit Legii 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, este necesară o adaptare a actelor ... (vezi toată discuția)
Declaratii ong bogdandan85 bogdandan85 Buna ziua, aveti idee de legea 129/2019 unde asociaţiile şi fundaţiile trebuie să comunice Ministerului Justiţie, printr-o declaraţie autentică ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie (ong) FPG FPG Buna ziua! Care sunt pasii pentru infiintarea unei asociatii (ONG)? Ma intereseaza ordinea pasilor care trebuie parcursi, deoarece am gasit mai multe ... (vezi toată discuția)