Bună ziua!
Potrivit Legii 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, este necesară o adaptare a actelor constitutive ale unui ONG, în conformitate cu această lege. Eu nu am siguranța că documentele fondatoare ale organizației trebuie schimbate, în cazul nostru. Dacă unul dintre asociați și-a schimbat domiciliul, adică adresa din CI este acum alta decât cea din actul constitutiv, atunci trebuie să facem adaptarea respectivă? Sau este suficient că am trimis declarația la Ministerul Justiției? Dacă este necesară adaptarea acelor documente, la dosarul de la judecătorie, depunem și declarația respectivă? Art. 63 din Legea 129: În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, asociațiile și fundațiile au obligația completării documentelor conform cerințelor. La art.7/al(2)/lit. c^2), documente necesare la judecătorie pentru înscriere (în cazul nostru, actualizare), se menționează o declarație pe propria răspundere, în formă autentică. Dacă este vorba de acea declarație vizând beneficiarii reali, pe care am trimis-o la Ministerul Justiției, în cazul în care autentificarea s-a realizat în ianuarie, declarația mai este valabilă? Pentru că, de la notar, am luat declarația în dublu exemplar. Dacă, la judecătorie, depunem săptămâna următoare dosarul, declarația nu este expirată? Dacă, la judecătorie, se finalizează dosarul nostru după 15 august, se socotește că nu ne-am încadrat în timpul prevăzut în lege? Este posibil să fie respins după 15 august și, atunci, să pice totul?
Pe de altă parte, reprezentanții unor ONG-uri consideră că noile prevederi legale (Legea nr. 108/2020) scutesc ONG-urile atât de modificarea documentelor fondatoare, cât și de declarația ce vizează beneficiarii reali, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este real.
Pentru cele de mai sus, vă rog să ne ajutați cu răspunsuri elucidante.
Actele adiționale, pentru modificarea documentelor constitutive, în raport cu legislația menționată, trebuie atestate sau autentificate? Și trebuie doar acte adiționale sau pot fi depuse statul și actul constitutiv în variantele modificate?
Mulțumim anticipat!
Cel mai recent răspuns:
radumititean , utilizator
04:18, 10 Octombrie 2020