avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un sfat va rog...iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un sfat va rog...iesire din indiviziune

Suntem 3 mostenitori ai unui apartament dupa ce va deceda ultimul parinte,actualmente in viata ( 68 ani).Conform legii fiecare va primi 1/3 din masa succesorala (fiind 3 copii).
Intrebare : In ce conditii poate cere un mostenitor iesirea din indiviziune si cum se procedeaza, pt.cazul concret al unui apartment cu 3 camere?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: indian , utilizator 13:32, 31 Ianuarie 2007
Se face intai succesiune.
De fapt,intai...de cuius,sa nu mai fie.
Apoi succesiunea si imediat iesirea din indiviziune.
La notariat.
Si daca sotul care mai este inca in viata nu doreste ca dupa decesul lui sa se procedeze la o fragmentare a masei succesorale( apartamentul cu 3 camere in speta) prin aceasta indiviziune , ce instrumente juridice legale are la dispozitie?Exista o modalitate printr-un act notarial sa preintimpine aceasta situatie ca iesirea din indiviziune?
Iti recomand sa te duci la un avocat . In conditiile in care intre cei trei mostenitori , descendenti , ( sper ca nu exista sot supravietuitor ) nu exista divergente cu privire la impartirea masei succesorale , se poate incheia o tranzactie care sa oglindeasca vointa voastra si care sa pastreze integritatea materiala a imobilului cu pricina .Succes !
Acum ce-i drept , nu prea am inteles problema care te intereseaza : este doar ipotetica sau chiar esti in situatia asta acum ?
Revin cu mici precizari referitor la problema mea.
Ultimul sot supravietuitor doreste ca dupa decesul lui (dorinta neexprimata in vreun act cu putere juridica) ca cei 3 urmasi sa convietuiasca in buna intelegere in casa parinteasca.
Dar exista pericolul ca unul din cei 3 copii sa ceara iesirea din indiviziune (dupa moartea parintelui) ceea ce va provoca, in final ,la vanzarea apartamentului , deci neindeplinirea dorintei defunctului, si impartirea sumei astfel obtinute la cei 3 urmasi in parti egale.
Se poate bloca vanzarea viitoare a apartamentului primtr-un testament facut la notar care sa cuprinda o clauza ce va interzice:
-iesirea din indiviziune in orice mod
-vanzarea apartamentului
-subinchirerea parti din mostenire ( a inchiria unui tertz.)
TIMP DE O GENERATIE ?
VA MULTUMESC pt. AJUTOR !

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune petricadracea petricadracea Ma adresez dvs. la rugamintea unui vecin cu urmatorul subiect la care nu am putut sa-i dau un sfat,nefiind competent. Decedeaza mama si in urma decesului se ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)
Succesiune anushca anushca Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)