Suntem 3 mostenitori ai unui apartament dupa ce va deceda ultimul parinte,actualmente in viata ( 68 ani).Conform legii fiecare va primi 1/3 din masa succesorala (fiind 3 copii).
Intrebare : In ce conditii poate cere un mostenitor iesirea din indiviziune si cum se procedeaza, pt.cazul concret al unui apartment cu 3 camere?
Va multumesc anticipat !
Si daca sotul care mai este inca in viata nu doreste ca dupa decesul lui sa se procedeze la o fragmentare a masei succesorale( apartamentul cu 3 camere in speta) prin aceasta indiviziune , ce instrumente juridice legale are la dispozitie?Exista o modalitate printr-un act notarial sa preintimpine aceasta situatie ca iesirea din indiviziune?
Iti recomand sa te duci la un avocat . In conditiile in care intre cei trei mostenitori , descendenti , ( sper ca nu exista sot supravietuitor ) nu exista divergente cu privire la impartirea masei succesorale , se poate incheia o tranzactie care sa oglindeasca vointa voastra si care sa pastreze integritatea materiala a imobilului cu pricina .Succes !
Revin cu mici precizari referitor la problema mea.
Ultimul sot supravietuitor doreste ca dupa decesul lui (dorinta neexprimata in vreun act cu putere juridica) ca cei 3 urmasi sa convietuiasca in buna intelegere in casa parinteasca.
Dar exista pericolul ca unul din cei 3 copii sa ceara iesirea din indiviziune (dupa moartea parintelui) ceea ce va provoca, in final ,la vanzarea apartamentului , deci neindeplinirea dorintei defunctului, si impartirea sumei astfel obtinute la cei 3 urmasi in parti egale.
Se poate bloca vanzarea viitoare a apartamentului primtr-un testament facut la notar care sa cuprinda o clauza ce va interzice:
-iesirea din indiviziune in orice mod
-vanzarea apartamentului
-subinchirerea parti din mostenire ( a inchiria unui tertz.)
TIMP DE O GENERATIE ?
VA MULTUMESC pt. AJUTOR !
Succesiune
anushca
Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)