avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare custodie unica, parinti fara casatorie.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare custodie unica, parinti fara casatorie.

Buna ziua!
Succint situatia este aceasta::
- Copil nascut in Franta, certificat de nastere romanesc eliberat de Ambasada.
- Mama si tatal copilului nu au fost casatoriti civil.
- Hotarare judecatoreasca definitiva data in Germania prin care am custodia unica a copilului.
- Amandoi (parinte si copil) locuim in UE si doresc sa fac pasaport copilului.
- Ultimul meu domiciliu a fost la Brasov.
Intrebarea mea este: pot sa transcriu aceasta Hotarare privind custodia unica fara sa ma adresez instantei ci unei institutii (primarie, etc) printr-un imputernicit? Doresc sa fac pasaport copilului.

Va multumesc foarte mult pentru sprijin!!
Cel mai recent răspuns: Elena2019 , utilizator 14:56, 8 August 2019
La primarie au spus ca nu au baza legala. Ne-au indrumat catre pasapoarte doar cu hotararea apostilata si tradusa, insa nu am fost primiti din motiv de hotarare nerecunoscuta. Va scriu doar pentru informare, vom merge prin instanta. Va multumesc mult pentru ajutor!
Va multumesc pentru indrumare!

Vom merge prin instanta, la primarie au spus ca nu au baza legala. Avand in vedere ca parintele care doreste recunoasterea nu mai are domiciliu in Romania, poate imputernici o ruda ca sa depuna cererea la Tribunalul Bucuresti sau este obligatoriu sa mergem la Tribunalul ultimului domiciliu?
Si aceasta cerere trebuie insotita si de formularul din link?
Va multumesc din nou!





Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen a scris:

M-am gândit că poate ați obținut și o pensie de întrețínere pentru copil prin acea hotărâre! În acest caz Jurisprudența nu este unitară.

Într-adevăr, art. 36 din Regulamentul (UE) 1215/2012 instituie regula potrivit căreia sunt recunoscute în celelalte state membre, de plin drept, fără a fi necesară vreo procedură specială, hotărârile judecătorești pronunțate într-un alt stat membru.
Mai mult, în problemele de drept în speță s-a aplicat și dreptul uniunii europene.

Însă fiind vorba despre custodia copilului, domeniu care nu a fost inclus în Regulament, în țară s-au pronunțat hotărâri de recunoaștere pe procedura prevăzută de art. 1095-1102 C. pr. civ., care reglementează, în principiu, procedura recunoașterii hotărârilor străine dintr-un stat NEmembru al Uniunii Europene.

Deci, faceți cum a zis colegul, mergeți mai întâi la Primărie!

La cererea oricărei părți interesate, instanța de origine emite certificatul, utilizând formularul prevăzut în anexa I, pe care o găsiți accesând următorul link:

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copil / hotarare judecatoreasca italia MihaelaOnu MihaelaOnu Buna ziua ! Fratele meu a obtinut custodia baiatului, in detrimentul mamei care nu mai e de mult in viata copilului. Conform ambasadei el trebuie sa mai obtina ... (vezi toată discuția)
Divorț in strainatate Artemis123 Artemis123 Bună ziua , va rog sa imi spuneți dacă sunt divorțata in Grecia de cetățean grec si am custodie totală a copilului rezultat din căsătorie pot sa ii ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea divortului din germania in romania MozartBach MozartBach Buna ziua! M-am casatorit in Romania, dar am divortat in Germania, primind totodata si custodia copiilor. Divortul s-a judecat in lipsa fostului sot pentru ca ... (vezi toată discuția)