avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tata (91 de ani) nu îmi mai permite să-l îngrijesc ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tata (91 de ani) nu îmi mai permite să-l îngrijesc pentru că am vrut să-i asigur întreținerea prin intermediul unui cămin privat. Cui să mă adresez pentru a ieși din această situație?

Tatal meu in varsta de 91 de ani traieste singur intr-o localitate la 25 km de domiciliul meu. Timp de 34 de ani de cand a decedat mama mea m-am ocupat de dumnelui. In momentul de fata din cauza unor probleme grave de sanatate nu-mi mai pot onora aceasta datorie si doresc sa-l internez intr-un Camin de batrani privat unde ma angajez sa platesc integral toate costurile care se ridica la aproximativ 3000 lei. Tata nu are venituri. Initial a fost de acord dar influentat fiind de niste rude"binevoitoare', s-a razgandit. A devenit foarte furios, recalcitrant, nu ne mai primeste acasa, nu pot sa-i las mancare si nu stiu cui sa ma adresez pentru a iesi din aceasta situatie. Mi-e frica de ce este mai rau. Oare o ancheta sociala de la Primaria de domiciliu m-ar putea ajuta? Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2019
Manuela Rășină, administrator
La 91 ani se pune problema afectării discernământul.

Eu aș încerca o expertiză psihiatrică, prin INML, pentru că rudele "binevoitoare" vor dori să-l influențeze pentru a le face testament. În cazul în care este găsit cu discernământul valabil, dumneavoastră oricum beneficiați de rezerva succesorală de 1/4 din averea sa.
Însă este greu să fie de acord cu expertiza.

O altă ideea ar fi să încercați să instituiți curatela iar apoi dvs îi veți administra bunurile și veți răspunde de el. Se face prin instanță.

Art. 178 Cod civil Cazuri de instituire "În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela: a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;"
Detalii: [ link extern ]

Vedeți ce zice și Primăria.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2019
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat
Va multumesc din suflet. O seara frumoasa!
O seară frumoasă și dvs!

Av. Viviana Serni

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela ContSters362803 ContSters362803 [b]Buna ziua! Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani are certificat de handicap, probleme neorologice mintale nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)
Curatela qzar qzar in urma decesului unicului parinte,neexistind un act testamentar va rog sa-mi precizati cum se instituie curatela fiicei majore dar fara discernamint,unica ... (vezi toată discuția)
Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)