avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Posesie cannabis
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Posesie cannabis

Buna ziua,

Prietena mea a încurcat pachetul de tigari cu un pachet gol in care aveam intre 2.1 si 2.5 grame de cannabis, in 3 pachetele de staniol. Am fost la un concert (in Bucuresti) unde le-au gasit la intrare. Am decis sa spun ca sunt ale mele pentru ca ea nu are aceeasi prezenta de spirit si era deja in stare de soc (nu si-a dat seama ca le-a luat), si, in plus, chiar erau ale mele, ea neconsumand. Nu am vrut sa le aduc acolo, nu aveam la mine foita sau altceva.

Mi s-au luat datele si mi s-a intocmit PV, cred. M-am speriat si eu si nu mai tin minte ce am semnat, dar stiu ca au fost doua hartii. Nu am fost la sectie, ci la o duba de jandarmi, unde mi s-au facut poze mie si pachețelelor. In timpul procesului asta, a batut vantul si a cazut un pachetel pe jos. Sper ca asa s-a mai pierdut din cantitate. Prietenei mele nu i-au luat datele, nu i-au facut poze, nimic, chiar daca erau la ea in geanta.

In PV au scris ca le-am luat de la o petrecere cu 150 de lei si nu au pus alte întrebări. Jandarmii au spus la sfarsit ca voi fi sunat de cineva de la BCCO sau DCCO nu am inteles in cursul săptămânii pentru a da o declarație. L-am intrebat daca voi avea treaba la DIICOT si a spus ca nu. Daca voi avea dosar penal, la fel, nu.

Întrebările mele pentru dumneavoastră sunt:
- Este posibil sa fiu acuzat de trafic, dat fiind ca erau impachetate in staniol individual?
- Este posibil sa imi spuna ca nu ma cred ca ea le-a luat din greseala sau ca nu ma cred ca le-am luat de la o petrecere? (evident, nu știu dealerul)
- Care sunt sansele si ce ar trebui sa fac pentru a nu ajunge la proces?
- Din ce m-am documentat până acum, avand in vedere ca s-a intamplat in București si am fost respectuos si cooperant (intentionez sa nu se schimbe asta nici la declaratii), nu voi ajunge sa am cazier pentru atata lucru. Insa nu vreau sa afle parintii (ei locuiesc in alt oras). Pe buletin am adresa de acolo, insa am si o viza de flotant in București. Ce pot face sa vina tot ce inseamna amenda, citatie etc la adresa din București?
- La sfarsitul lunii ar trebui sa plec din tara pentru 6 zile. Nu mi s-a comunicat ca as avea interdictie de a parasi tara. Pot avea probleme la frontiera?
- Daca sunt sunat de BCCO cat timp sunt inca in tara si chemat la declaratii in perioada in care sunt plecat din tara, pot reprograma? Imi va fi intocmit mandat de aducere sau voi fi retinut la intoarcerea in tara daca ii comunic clar ofiterului la telefon situatia? Jandarmul constatator m-a sunat la cateva zile dupa sa ii confirm datele si a spus ca slabe sanse sa ma sune pana in septembrie, dar vreau sa fiu sigur.
- Traficul de stupefiante se stabileste in functie de cantitate, nu de ambalarea acestora.
- Aveti doar sanctiune contraventionala (amenda). Nu este cazul de dosar penal.
- Art 259 alin. CPP"(3) Suspectul sau inculpatul care a indicat, printr-o declarație dată în cursul procesului penal, un alt loc pentru a fi citat este citat la locul indicat". Aceasta prevedere se aplica inclusiv contraventiilor. Desigur, daca o trimiti unde trebuie si daca iti este luata in considerare.
- Interdictia de a iesi din tara este o masura foarte restrictiva, ce este aplicata doar faza urmaririi penale. Nu este cazul pentru o simpla contraventie.
- Acest lucru il poate decide doar procurorul, in functie de gravitatea situatiei.

Retine faptul ca desi momentan ai fost sanctionat doar contraventional, tot poti sa fi citat in calitate de martor pentru a oferi lamuriri cu privire la provenienta stupefiantelor.

Iti recomand pe viitor sa ramai la metode de divertisment simple si autohtone: tigari, sex, alcool.
Nu am fost sancționat în niciun fel momentan. Doar mi s-a spus ca voi da o declaratie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incep prin a va spune ca vi s-a intocmit dosar penal.
Procedura este urmatoarea, se intocmeste PV de constatare a infractiunii flagrante, se sigileaza probele si se trimit catre expertizare. Procesul-verbal de constatare, constituie actul de sesizare al organelor de urmărire penală.
In functie de situatia de fapt retinuta, se incepe up in rem sub aspectul savarsirii infractiunii prev. si ped. de art. 4 din Legea 143/2000 sau de art. 2 din Legea 143/2000.
Cand se primeste rezultatul expertizei si se confirma ca substantele gasite asupra dvs sunt droguri, organul de up dispune ca up sa se efectueze in continuare si fata de dvs, moment de la care veti capata calitatea de suspect. Veti fi citat in aceasta calitate de DIICOT.
În cazul săvârşirii infracţiunilor prevăzute la art. 4, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
În funcţie de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
Va recomand sa va angajati avocat si sa stabiliti impreuna cu acesta strategia apararii.

Ultima modificare: Marți, 6 August 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Sunt programt la examenul pt obitnerea permisului auto in următoarea perioada. Daca il obtin risc sa fie anulat?
Nu, permisul de conducere nu va fi anulat.

Uzati de procedura abreviata a recunoasterii invinuirii, recunoscand fapta ce va este imputata.

Pedeapsa prevazuta de lege este redusa cu 1/ 3, in cazul inchisorii, si cu 1/4 in cazul amenzii penale.

(marijuana reprezinta un drog de risc).



Se poate dispune o amenda penala.Aceasta reprezinta antecedent penal.


SECŢIUNEA a 3-a
Amenda

Art. 61

Stabilirea amenzii

(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.

(2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.

(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.

(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:

a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;

b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa mchisorii de cel mult doi ani;

c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.

(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.

(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) şi alin. (5).

Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posesie tulpinițe marijuana în cantitate mică. risc să mi se facă dosar penal pentru așa ceva? caluian.mihai97 caluian.mihai97 Salut. Am fost prins în august 2017 cu o pungă ce conținea 1.15 g tulpinițe de marijuana. Am declarat faptul că le-am luat de la cineva din Constanța și ... (vezi toată discuția)
Posesie marijuana Tudor S. Tudor S. Bună. Am 25 de ani și am fost prins în flagrant în parc, de către jandarmi, având la mine sub un gram de Marijuana. Mi s-a întocmit un proces verbal și ... (vezi toată discuția)
Jandarmii au gasit o tigara cu iarba la mine. untanar untanar In aceste zile au gasit la mine o tigara cu iarba jandarmii intr-un club. Este prima data cand se intampla asa ceva, Asta a fost primul meu incident cu legea. ... (vezi toată discuția)