avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum ne putem apara in fata abuzurilor controlorilor?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum ne putem apara in fata abuzurilor controlorilor?

De obicei evit sa folosesc RATB (acum STB). Azi am decis insa sa fac o exceptie si sa merg cu tramvaiul o statie.

Statia de la care m-am urcat nu avea nici cabina de bilete in zona si nici nu era dotata cu numere de telefon, sau alte informatii utile asa cum se precizeaza in Regulamentul Serviciului de Transport - CapXII, h. Cu toate acestea nu mi-am facut probleme deoarece stiam ca este disponibil serviciul de plata prin telefon.

Urcandu-ma in tramvai, am remarcat imediat cei 3 controlori asezati in spate pe scaune - de altfel singurii pasageri din acel tramvai. Insa nu mi-am facut nici acum griji. Mi-am gasit un punct stabil, mi-am deschis geanta si in timp ce dadeam sa scot telefonul ma trezesc cu unul dintre controlori langa mine (la nici cateva secunde de la urcare).

Ii explic ca am de gand sa platesc prin mesaj la care acesta imi spune ca degeaba dau mesaj, ca acesta trebuia dat inainte de control - in conditiile in care abia urcasem si nici nu apucasem sa-mi scot telefonul. Ii explic ca nu mi-a acordat timpul necesar astfel incat sa pot achita la care acesta imi spune ca de fapt trebuia sa platesc chiar de dinainte sa urc in tramvai pentru ca asa scrie pe site.

M-am uitat pe site si singura situatie in care trebuie trimis mesajul inainte de urcarea in autobuz este aceea in care se doreste achizitionarea unui abonament zilnic pe toate liniile de transport. Pentru achizitionarea unei calatorii - asa cum aveam eu trebuia doar trimis mesaj prin care sa indic numarul liniei de tramvai pentru care doresc calatoria. Ceea ce are sens avand in vedere faptul ca erau trei tramvaie care mergeau in aceeasi directie si nu as fi avut de unde sa stiu care dintre ele vine mai intai si nici nu m-ar fi asteptat vatmanul in statie ca sa dau eu mesaj.

Partea mai proasta este ca in confuzia momentului apuc sa-i dau omului CNP-ul (imi ceruse chipurile ca sa vada daca mai am amenzi). Realizez apoi ca desi era imbracat in uniforma eu nu vazusem veo legitimatie. Ii cer omului sa se legitimeze, acesta refuza pe motiv ca mi-a aratat deja, apoi la insistentele mele scoate o legitimatie pe care mi-o flutura prin fata ochilor rapid si cu numele acoperit. Ii explic omului ca nu este in regula sa ma impiedice sa-mi achit calatoria, sa-mi ia si datele si sa nu se legitimeze. Ii explic ca vreau sa-i fac plangere si scot telefonul ca sa inregistrez fapta (si sa am o dovada a abuzului pentru o potentiala plangere). Moment in care omul ameninta ca nu am acordul lui pentru asta si ca o sa-mi mai dea o amenda pentru ca desi e spatiu public el reprezinta o companie. Pana la urma omul a coborat pregatit sa-mi scrie procese verbale in absenta mea, pe baza unui CNP pe care nu l-a validat in prealabil cu buletinul (intamplator chiar nu il aveam insa nici nu s-a obosit sa ceara o autentificare la sectie).

In acest moment am doua intrebari - ce pot face in situatia in care controlorul profita de faptul ca sunt singura in tramvai si ma impiedica sa platesc doar ca sa-mi dea amenda si cum putem strange dovezi? Sunt fotografiile/inregistrarile neacceptate chiar daca nu se trece la publicarea lor si servesc doar dovada in scopuri penale?

Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 23:23, 8 August 2019
Buna seara.
Puteti incerca sa faceti o plangere la STB si solicita vizionarea imaginilor de pe camerele de filmat, daca existau in acel tramvai... sau cere informatii legat de cine avea desemnat acel mijloc de transport pentru control ( ce echipa...) Si face plangere pe numele lor.
Mai exista șansa să nu primiti nici o amenda, nu stiu daca s.au obosit sa va identifice doar dupa CNP...
Si regulamentul lor...lasă mult loc la interpretări si nu stiu ce sanse aveti la o eventuala plangere pentru comportament abuziv sau conditiile pentru plata călătoriei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda contravenționala stb Estera123 Estera123 Buna ziua !Am avut si eu un incident neplăcut in timpul unei călătorii cu mijlocul de transport in comun in București ,mai exact in tramvaiul 32.Am urcat ... (vezi toată discuția)
Amenda stb sms, camere Ionut235 Ionut235 Buna ziua! Am o intrebare in legatura cu o situatie pe STB. De cativa ani nu mai circul regulat cu stb (am schimbat pe metrou) si nu mai am abonament ... (vezi toată discuția)
Taxa/amenda stb Nelu7 Nelu7 Buna ziua, Va rog respectuos sa ma ajutati cu o consultanta asupra situatiei urmatoare : Am urcat in autobuzul STB, mi-am cautat loc, apoi am trimis sms-ul ... (vezi toată discuția)