avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care dintre cele două testamente este valabil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care dintre cele două testamente este valabil?

Buna ziua! Am o întrebare. Exista doua testamente. Primul dintre ele este făcut în 2007 nepoatei defunctei pentru un imobil in București. Al doilea testament este făcut în anul 2013 nepotului defunctei in care se specifica ca legatar universal (nepotul) și nu special pentru imobilul din București. Care dintre testamente are prioritate pentru locuinta din București? Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:53, 12 August 2019
Buna seara,
Ultimul.
La momentul incheierii celui din 2013, prin numire legatar universal, a anulat celalat testament
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Anulat? În niciun caz.
S-ar putea discuta despre revocare tacită (altă „mâncare de pește” / altă instituție juridică)

Și discuția e lungă ... (aș evita orice răspuns de tip „alba-neagra” înainte de a ști cam pe unde stau toate „virgulele” din cele două testamente).

Ambele testamente ar putea coexista.

1052 C.civ.
(3) Testamentul ulterior nu îl revocă pe cel anterior decât în măsura în care conține dispoziții contrare sau incompatibile cu acesta.

În primul rând, textul începe cu o negație. (Regula = nu). Iar din punct de vedere semnatic ... s-ar crăpa de ziuă dacă s-ar apuca, de cu seară, să discute un lingvist și un jurist despre incompatibilitate și contrarietate. (pentru lingvist ... seamănă și pentru jurist ... nu prea răsar).

În literatura juridică (M. Eliade) a fost exprimată opinia potrivit căreia nu exista contrarietate, si cu atat mai putin incompatibilitate, intre legatul cu titlu particular sau cu titlu universal, facute prin testamentul anterior si legatul universal instituit prin legatul posterior.

Ideal ar fi să discutați speța cu un avocat, având toate hârtiile pe masă.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2019
romascanu, moderator
Puteți explica, va rog, pe înțelesul tuturor?
In mod normal, daca azi ii las averea mea lui X, maine ii las averea mea lui Y si poimaine ii las averea mea lui Z, ultimul testament este cel valabil, pentru ca el reflecta ultima vointa a defunctului si le anuleaza tacit pe celelalte doua.
Cand las toata averea mea unei persoane, se numeste legat universal. Ii las tot, o universalitate.

Prin exceptie, pot coexista 2 testamente, daca ele nu contin dispozitii contrare (de exemplu, las apartamentul lui X si casa lui Y).
In acest caz este vorba despre 2 legate cu titlu particular. Am 2 testamente, fiecare pe un bun determinat.

In cazul dvs, avem:
- un legat particular, pentru imobilul din Bucuresti
- un legat universal, prin care i se lasa nepotului tot.
Avand in vedere:
1. formularea testamentului "las nepotului meu...intreaga mea avere mobila si imobila ce se va regasi in patrimoniul meu la data decesului, intelegand sa il institui legatar universal"
2. faptul ca testamentul ca document nu este un act de proprietate, astfel incat trebuie dezbatuta succesiunea.
3. faptul ca nefiind act de proprietate, succesiunea nefiind dezbatuta, rezulta ca imobilul din Bucuresti inca se afla juridic in patrimoniul defunctului la data decesului, consider ca nepotul va doband intreaga avere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamente succesive raul89 raul89 Buna seara Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: Exista doua testamente, unul particular, strict asupra unui imobil, intocmit in ... (vezi toată discuția)
Fundatie drepturi laurentiu stanescu laurentiu stanescu Buna seara am si eu o intrebare la care va rog sa ma ajutati cu un raspuns : Eu am un testament facut de o persoana(in care era mentionat ... (vezi toată discuția)
Revocare raul89 raul89 Buna ziua. In cazul unui testament intocmit in baza Legii XXXV din anul 1874 (cod civil austriac), revocarea acestui testament trebuia facuta de testator ... (vezi toată discuția)