avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi-am depus demisia fără preaviz din cauza presiunii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi-am depus demisia fără preaviz din cauza presiunii psihice a Team Leader-ului, dar firma nu a fost de acord și acum sunt cercetată disciplinar pentru absențe nemotivate. Cum să-mi cer drepturile?

Buna ziua,
Am urmatoarea speta:
Din cauza Team Leader-urului ,care a pus presiune psihica mai bine de 6 luni,fara motive plauzibile , am fost nevoita sa demisionez. Insa am inmanat in scris ,ca notific demisia la zi ,fara preaviz, cu motiv ca din cauza comportamentului Team leaderului e imposibila colaborarea,ulterior verbal aducand la cunostinta managerului motivele si intamplarile petrecute.
Am lucrat aproximativ 7 ani in acea companie,fara probleme,reclamatii,pana cand M.B. a preluat echipa,incepand a pune presiune fara motiv. In situatia data, am fost nevoita sa caut alt loc de munca,insa cu dorinta de a trece contract secundar cu norma de 4 ore in compania unde lucram.
Initial managerul a spus sa ma mai gandesc (insa din cauza stresului cauzat de T.L. am avut caderi nervoase),am refuzat sa mai continui,sustinand ca e mai importanta starea mea psihica.
O alta cauza mai este ca in luna iulie,am solicitat companiei 3 zile de concediu,care au fost refuzate fara motiv,in conditia in care mai aveam aproximativ 25 de zile disponibile (din anul 2018+2019). O alta chestiune ,cei de la resurse umane au refuzat sa imi elibere adeverinte cu cotizarile si veniturile pe ultimile 6 luni,me motiv ca "ei s-au comportat frumos".
Spre surprinderea mea, am primit acasa, previz in care eram anuntata ca voi fi cercetata disciplinar pentru absente nemotivate fara un motiv plauzibil si sa ma prezint la comisie in data de 20 aug.

De asemenea juristei am adus la cunostinta ca demisionez din cauza T.L. ,ce e drept nu scris.
Cum pot rezolva aceasta situatie ? De ce sa fiu cercetata disciplinar daca motivul pt care demisionez tine de comportamentul unei persoane din conducere care asupra mea si a altor colegi a avut un comportament ostil ?
ok, nu am respectat perioada de preaviz,dar totusi nu sunt oaia neagra ,tinand cont ca am lucrat mai bine de 6 ani ,avand si intentia sa cresc in firma,avand simpatia colegilor si un bun raport cu conducerea.
Va rog sa ma ajutati sa stiu cum sa formulez si sa imi cer drepturile,tinand cont ca reprezentantul salariatilor e inexistent (tine cu cei de la firma si in 5 ani de cand e,nu l-am vazut niciodata).
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:32, 13 August 2019
Lipsa nemotivata constituie abatere disciplinara, care indreptateste angajatorul sa aplice una din sanctiunile disciplinare prevazute de art.248 C.mun.

Despre ce drepturi vorbiti ?
Mi-a fost refuzat dreptul la concediu de odihna, de asemenea am fost sancționată indirect,fara a mi se motiva de ce, aflând din surse si dețin si dovada.
1. Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.

2. Cum ati fost " sancționată indirect "?
Sancționată indirect , TL a luat o ada zisa masura disciplinară,interzicand celorlalți TL sa mi se ceara ajutorul sau sa pot oferi ajutor colegilor noi, fara insa a veni sa Mi se comunice, cu argumente plauzibile, aceasta masura.ulterior managerul a vrut sa o "scuze" cum ca ar fi luat această măsură din cauza rezultatelor proaste , ceea ce este total neadevărat,având datele in target-ul prevazut de companie.
Mai pe scurt, fiind într-o multinaționala,se aplica presiunea psihică,iar cand spui lucrurilor pe nume nefiind pupincurist (ma scuzati de expresie), ajungi oaia neagra.
Din punctul meu de vedere, pana sa vina aceasta persoana la conducerea echipei , totul era în limite normale . Însă limbaj lasat de dorit, comportament ca si cum am fi pe timpul plantatiilor de bumbac in sclavie si cand efectiv nu mai reziști si semnalezi aceste nereguli, esti sectionat disciplinar, Insa stresul la care ma si ne-a supus cucoana cine ni le plătește?! Repet , eu si inca alte 3 persoane am fost supuși aceluiași tratament.
Cand am spus că am fost sancționată indirect, e pt ca se practica acest lucru destul de des: fie esti mutat pe alt proiect, fie pune presiune zilnic pe tine.
Ok, nu am respectat preavizul, Insa nu mi-am cautat alt serviciu de dragul schimbării,tinand cont ca ma înțelegeam destul de bine cei din staff, având program flexibil incat sa imi permita sa imi iau copilul si nimeni nu ar pleca in alta parte,la un program unde trebuie sa plătesc bona,mai ales că stafful de la HR ,împreună cu managerii ma încurajasera sa cresc. Pe scurt, aceasta cucoana a pus presiune sa plec, iar în momentul în care i-am zis ca gata plec, a dat un zâmbet larg și "a da?!" fara sa vina macar sa întrebe de ce?!
Ultima modificare: Marți, 13 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu exista o obligatie legala a angajatorului sa intrebe de ce demisioneaza un salariat ... de asemenea, salariatul are dreptul sa nu-si motiveze gestul de a demisiona.

Daca considerati ca incetarea c.i.m. s-a efectuat cu incalcarea prevederilor legale, atunci puteti contesta decizia respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolvare penala conflict munca lilimagureanu lilimagureanu Lucrez intr-o companie foarte importanta ca redactor sef. Am fost informat joi, ca pana mari (ieri), sa iau o decizie daca vreau sa plec din companie de buna ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz daca sunt obligata sa fac munca altcuiva? sim60 sim60 Buna ziua, Sunt angajata pe post de telefonist, dar de mai bine de 2 ani fac si munca de registrator, la amenintarea managerului ca ma da afara daca nu o fac. ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata cu amenintari si intimidari marius16 marius16 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la urmatoarea situatie. Voi folosi cat mai multe detalii astfel incat sa se inteleaga cat mai ... (vezi toată discuția)