avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional la CIM - plata cursurilor de scolarizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional la CIM - plata cursurilor de scolarizare

Buna ziua,
Am sustinut un curs de formare profesionala in afara tarii pentru care in prealabil am semnat un act aditional la CIM in valoare de 12.000 euro ( (valoare stabilita de angajator ) sau 3 ani retentie.. Mentionez ca contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator (transport, cazare, diurna) este sub 6000 de euro.
Dupa 3 luni am plecat din companie cu acordul partilor, iar ulterior imi solicita suma de 11.000 de euro pt perioada ramasa de muncit conform contractului.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1)Avand in vedere ca sunt dispus sa platesc strict sumele cheltuite de angajator cu formarea profesionala, ei nu ar trebui sa dovedeasca cu documente cum au ajuns la suma mai mare ( 12 000 de euro) ?
2) Produsul pentru care am obtinut certificarea este momentan suspendat, cu defecte de fabricatie dovedite (vicii), iar eu la randul nu pot sa ma folosesc de certificarea respectiva. Are sens sa platesc vreo suma pana nu se lamuresc lucrurile ?
3) Nota de lichidare are valoare juridica ? Conform notei toate departamentele mi-au semnat ca nu am datorii.
Multumesc pentru lamuriri
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:21, 14 August 2019
Cornelius17 a scris:

....
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1)Avand in vedere ca sunt dispus sa platesc strict sumele cheltuite de angajator cu formarea profesionala, ei nu ar trebui sa dovedeasca cu documente cum au ajuns la suma mai mare ( 12 000 de euro) ?
2) Produsul pentru care am obtinut certificarea este momentan suspendat, cu defecte de fabricatie dovedite (vicii), iar eu la randul nu pot sa ma folosesc de certificarea respectiva. Are sens sa platesc vreo suma pana nu se lamuresc lucrurile ?
3) Nota de lichidare are valoare juridica ? Conform notei toate departamentele mi-au semnat ca nu am datorii.
Multumesc pentru lamuriri

1. Va trebui sa dovedeasca ce contine acea suma de 12000 Euro.

2. Nu are nicio legatura suspendarea acelui produs cu calificarea/certificarea respectiva.

3. Fisa de lichidare nu este obligatorie, cu exceptia persoanelor care au fost angajate pe functia de gestionar.
Nota de lichidare poate folosi salariatului deoarece aceasta arata datoriile salariatului fata de fostul sau angajator, insa angajarea raspunderii patrimoniale a salariatului fata de angajator se poate stabili in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
Mulțumesc pentru răspuns. Iar în cazul în care compania vine cu acte doveditoare pt întreaga sumă, mai este ceva de făcut ? Mă gândeam la indisponibilitatea produsului pentru care am fost școlarizat. Logic mi se pare să nu poată să-mi ceară bani strict pentru costul cursului in sine atâta timp cat produsul este suspendat/indisponibil.
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2019
Cornelius17, utilizator
Ce este de facut depinde de justificarea respectiva ...

Doctrina a opinat :
Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) - in prezent art.198 - din Codul muncii nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 - in prezent art.198 - din Codul muncii nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. Pe de altă parte, art. 195 - in prezent art.198 - din Codul muncii nu garantează salariatului locul de muncă pentru o anumită perioadă de timp, de minim trei ani. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza formare profesionala cristyz cristyz Buna ziua, M-am angajat acum cateva luni la o firma care mi-a platit un curs de calificare care a durat 4 luni. Am semnat un act aditional prin care trebuie ... (vezi toată discuția)
Demisie contract cu clauza formare profesionala elena_mariniuc elena_mariniuc Buna ziua, In urma cu 6 luni m-am angajat la o firma si am stipulata in contract o clauza cum ca voi urma un stagiu de pregatire profesionala sub forma ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca Marrynerro Marrynerro Buna ziua,in 2013 am semnat un contract de școlarizare cu o firma si la finalul școlarizării au făcut un act adițional in care era menționată suma de ... (vezi toată discuția)