nevasta-mea s-a angajat acum 3 ani la o firma (destul de cunoscuta in mediul ei de afaceri, patroni arabi). Un an de zile i s-a promis contract de munca si abia acum 2 ani i-a fost facut un contract de munca cu salariul minim pe economie. restul de salariu ii este acordat la negru (se stiu spetele de gen) Asta a fost o conditie sa mai ramana acolo. Au lucrat in asa fel incat atunci cand i-au pus contractul in fata pe care l-a tot solicitat, a semnat conditia de saalariu mentionata mai sus. Stiu ca acest gen de colaborari are avantajele si dezavantajele lui insa am mers impreuna pe onoarea si pe buna lor credinta crezand ca apreciaza facilitatea fiscala pe care sotia le-a oferit-o acceptand conditiile. Nu aveam de unde sa stim ca in februarie 2006 avea sa ramana insarcinata. Avand o sarcina toxica, cu probleme, i-a fost recomandat concediu medical. Oamenii s-au cam suparat si au inceoput sa o intimideze sa o ameninte in sensul ca i-au spus ca nu o platesc decat la ce este pe cartea de munca daca mai lipseste (intre timp bineanteles ca s-a dus la servici-cu aceste 2 saptamani de concediu). Inteleg ca, acum pozitia ei este foarte delicata si am fost sfatuiti sa inghitem pentru ca firma "sa ne ajute" sa facem dosarul pentru cele 8 milioane. mai mult de atat inspectorul de resurse umane (cu atestat ITM) care se ocupa de cartile lor de munca a sfatuit-o ca, "daca mai ia concediu sa nu mai ia cu codul 8 (de lauzie/gravidie) sa i se scrie ca si-a rupt ceva sau orice alt ceva"-o mai baga si la belele. Ce vreau sa afla de la un priceput amabil care vrea sa faca un bine este:
1 - ce acte trebuie sa depuna la firma pentru a atesta ca este insarcinata? este suficienta doar adeverinta de la medicul de familie sau si o cerere in acest sens?
2 - Am dori daca continua aceste presiuni sa solicitam ajuitorul unui avocat, a institutiilor abilitate (ITM, procuror, politie). Ce probe am putea sa le punem la dispozitie? Sau la ce ar trebui sa fim mai atenti? Ce sa e solicitam?
3 - Angajatul a adus firmei peste 100 de milioane de lei vechi prin evaziune (acceptul de plata la negru) tinand cont ca astia ii dau un salariu de 7,5 milioane de lei. Nu suntem niste procesomani dar nu putem lasa niste persoane convinse de puterea banului si a evaziunii sa-si faca de cap. Ce ne sfatuiti sa facem?