avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata intretinere - cand e legal sa fii dat in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata intretinere - cand e legal sa fii dat in judecata?

dupa cat timp de neplata a intretinerii ,sau , la ce suma neplatita administratia blocului are dreptul legal sa dea in judecata locatarii?exista o lege in acest sens? va rog, multumesc multX-(
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:51, 26 Decembrie 2009
conform Legii 230/2007 Art. 49. - ( (2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

administratorul face un abuz pretinzand un termen de 5 zile,aducetii le cunostiinta acest articol din lege si il veti "inmuia"
Pe langa termenul scadent, de 20 de zile, mai aveti la dispozitie alte 30 de zile in care puteti plati fara sa fiti penalizat, conform aceluiasi articol mentionat de sacalul:

"Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat".
@sacalul09
In lege spune ca termenul de plata nu poate depasi 20 zile de la data afisarii. Deci este maxim admis de lege, da?

Dar asociatia poate stabili in cadrul acestui maxim perioada ei, fara a incalca legea, deci poate prevedea 5 zile de la data afisarii.....sau pana la sfarsitul lunii in care se afiseaza.....sau 10 zile de la data afisarii.....NU 25 de zile de la data afisarii (ca ar incalca acel maxim de 20 zile acordat de lege).

Deci, daca in cazul lui @mezzo61 exista in vreo hotarare a AG sau in statut aceasta prevedere, ca plata cotelor sa se faca pana la sfarsitul lunii, este corect.
De la aceasta data scadenta, la care se adauga cele 30 zile de gratie, incepe penalizarea....
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
elga50, moderator
sacalul09 a scris:

m-ai adaug si eu,sau depinde de deciziile AG SI ale CE care stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente ,la mine sa votat si consemnat in proces verbal darea in judecata dupa 90 de zile conform legii si depasirea fondului de rulment

E diminica mai glumim: la mine s-a votat si consemnat in procesul verbal ca circulatia autovehiculelor pe drumurile publice sa se faca pe partea dreapta a drumului, conform legii (scuzati plagiatul)#-o
Poate ca in adunarea generala s-a atras atentia presedintelui sa actioneze in instanta dupa 90 de zile, conform legii, pentru ca sunt restantieri de 6-12 luni asupra carora nu s-a facut nici o notificare (noi navem asemenea cazuri).
Dar nu am inteles cum AG sau CE stabilesc cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente?
Apoi ce legatura are darea in judecata dupa 90 de zile si depasirea fondului de rulment? Ce inseamna depasirea fondului de rulment?
Poate nu ma pot eu concentra si va rog sa ma ajutati!
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
Adriantot, moderator
multumesc pentru ajutor .
acum termenul de 90 de zile pentru a ajunge sa fii dat in judecata , de cand se ia in considerare ?

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment nelutody nelutody ajutor...este obligatoriu acest fond? eu i;)mi platesc lunar intretinerea,sau cat este suma maxima care se poate cere.,?;)multumesc, (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)