avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata intretinere - cand e legal sa fii dat in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata intretinere - cand e legal sa fii dat in judecata?

dupa cat timp de neplata a intretinerii ,sau , la ce suma neplatita administratia blocului are dreptul legal sa dea in judecata locatarii?exista o lege in acest sens? va rog, multumesc multX-(
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:51, 26 Decembrie 2009
De la termenul scadent al celei mai veche luna neachitata.
adica dupa cele maxim 20 de zile de cand a fost afisata acea factura .multumesc
Buna ziua,
Am si eu cateva intrebari legate de acest subiect.
Am cumparat un apartament pe 2 Septembrie precizand in contract ca vechiul proprietar sa paraseasca apartamentul in 30 de zile, adica pe 2 Octombrie. Vechiul proprietar a adus adeverinta de la administratie ca are intretinerea platita la zi dar problema este ca la acea data nu erau afisate intretinerea pe lunile August si Septembrie. Cand vechiul prorpietar a parasit apartamentul pe 2 Octombrie am realizat ca pentru cele 2 luni a venit o intretinere de 400 de RON. Eu am anuntat pe cei de la administratie (este administratie de locatari)ca nu voi plati o intretinere care nu este a mea si i-am rugat sa-l contacteze pe vechiul proprietar pentru achitarea datoriei. Acum cand s-a afisat o noua intretinere observ ca s-a adaugat o coloana in care sunt taxat cu 30 de RON pentru Expertiza Judiciara. Presupun ca se intentioneaza un proces.
Au dreptul sa ma dea in judecata pe mine pentru datoriile fostului proprietar in conditiile in care la data semnarii contractului nu erau afisate intretinerile?
Au dreptul sa-mi bage penalizari pentru aceste sume neplatite de fostul proprietar?
Daca intr-adevar au dreptul sa ma dea in judecata, au dreptul sa ma taxeze pentru Expertiza Judiciara adaugandu-mi la intretinere aceasta suma?

Multumesc,
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2009
alexsutu, utilizator
Asociatia v-a dat o adeverinta corecta, in sensul ca in ea se adeverea ca ce e afisat este platit la zi. Aceasta este si semnificatia adeverintei, intrucat nici administratorul, nici vechiul proprietar nu pot sti dinainte ce cheltuieli vor veni ulterior sau se vor calcula ulterior.

Problema este a Dv. intrucat, atunci cand ati cumparat, nu v-ati uitat pe listele de cote sa vedeti ce sume (pentru ce luni) sunt achitate. Daca ati fi facut lucrul acesta ati fi putut sa conditionati semnarea contractului de achitarea in avans a unei sume care sa reprezinte cu aproximatie cotele de intretinere pentru lunile in care vanzatorul a mai locuit in apartament. Adica, cum s-ar zice "daca n-ati deschis ochii, deschideti punga!" sau "sunteti bun de plata".

Mai puteti face oarece, in sensul ca poate luati legatura cu vechiul proprietar si sa-i cereti aceasta suma ......sau suma care ii revine ca plata sa fie compensata din fondul de rulment, in parte sau total, asta in cazul in care acesta exista si nu a fost inapoiat vechiului proprietar.

Acei 30 lei nu cred ca reprezinta "expertiza judiciara", nu-mi dau seama despre ce expertiza ar putea fi vorba in cazul unei restante de 2-3 luni, mai curand cred ca este vorba de costul vreunei somatii prin executor judecatoresc. Ati primit o asemenea somatie?

Au dreptul sa va puna pe liste orice suma care este cheltuita din cauza Dv. si pentru care exista o factura emisa sau....o hotarare judecatoreasca definitiva.
sacalul09 a scris:

conform Legii 230/2007 Art. 49. - ( (2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

administratorul face un abuz pretinzand un termen de 5 zile,aducetii le cunostiinta acest articol din lege si il veti "inmuia"

se face referire la termenul maxim si nu la cel minim
in cazul in care comitetul a hotarat sa se plateasca in 5 zile asta e (cu toate ca mi se pare cam scurt termenul)
nu va ramane decat sa va strangeti mai multi si sa sesizati (cu argumente) presedintele care sa supuna atentiei comitetului aceasta problema
in definitiv ei sunt pusi acolo de dumneavoastra :D

imi cer scuze ca nu am citit toate posturile pentru ca as fi vazut ca s-a facut deja referire la cele de mai sus#-o
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
bagheras, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment nelutody nelutody ajutor...este obligatoriu acest fond? eu i;)mi platesc lunar intretinerea,sau cat este suma maxima care se poate cere.,?;)multumesc, (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)