avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... I-am făcut plângere penală angajatorului pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

I-am făcut plângere penală angajatorului pentru înșelăciune din cauza neplății salariului, dar dosarul a fost clasat. Această faptă nu e prevăzută de legea penală?

In februarie 2017, am depus plangere la politie pentru ca nu am primit salariul aferent lunii ianuarie 2017 de la firma de paza angajatoare. Politistii au facut dosar penal pentru infractiunea de inselaciune, incadrare pe care ei au dispus-o, pe mine m-au chemat doar sa dau declaratie.

Acum, dupa 2 ani si jumatate de cercetari, am primit solutia de clasare fiind motivat ca fapta nu este prevazuta de legea penala?!

Ma puteti ajuta urgent, va rog? As vrea sa depun plangere impotriva solutiei la prim-procuror, dar sfatuiti-ma va rog cum anume. Este normal sa claseze dosarul? Eu nu mi-am primit salariul nici in ziua de astazi. Se poate incadra fapta in alt mod, alt articol prevazut de legea penala?
Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ~stapuv~ , utilizator 08:43, 16 August 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod normal aceasta fapta nu constituie infractiunea de inselaciune.
Doar daca ar exista mai multe persoane care au patit la fel ca dvs. ar putea aparea discutii dar eu personal nu cred ca exista vreo condamnare pentru o fapta comisa in modalitatea descrisa de dvs.
In aceste conditii, sub aspect legal, este normal sa se ajunga la o solutie de clasare.

De ce nu ati mers la ITM?
Puteti sa ii dati in judecata civila si sa castigati procesul daca aveti probe ca ati lucrat.
Ultima modificare: Marți, 13 August 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Dle avocat, sunt multe persoane care au patit la fel, anume peste 10 agenti de paza care nu si-au mai primit salariul pe ultima luna, tocmai pentru ca aceasta firma de paza asa obisnuieste sa faca (preda obiectivul de paza, nu plateste ultimile salarii, face o alta firma sub alt nume ca sa nu fie trasi la raspundere, noi CIF-uri ca sa li se piarda urma dar cu aceiasi administratori, adresa, contact, etc).

Am mers la ITM dar nu au dat niciun raspuns, pentru ca sunt mituiti de firma de paza (din ce am auzit patronul firmei a lucrat la ITM). Am probe ca am lucrat si colegi in aceiasi situatie, noi credeam ca va fi proces penal si vom recupera astfel banii.

Va rog sa imi spuneti, dpdv penal nu se poate incadra nicicum? Putem face plangere impotriva solutiei? Procurorul nu a conexat dosarele, ci le-a analizat separat, cu numere diferite, nu inteleg de ce. Totusi este o infractiune, dpdv penal cum ar trebui sa fie abordata?

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

In mod normal aceasta fapta nu constituie infractiunea de inselaciune.
Doar daca ar exista mai multe persoane care au patit la fel ca dvs. ar putea aparea discutii dar eu personal nu cred ca exista vreo condamnare pentru o fapta comisa in modalitatea descrisa de dvs.
In aceste conditii, sub aspect legal, este normal sa se ajunga la o solutie de clasare.

De ce nu ati mers la ITM?
Puteti sa ii dati in judecata civila si sa castigati procesul daca aveti probe ca ati lucrat.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este un litigiu civil, va puteți cere salariul neplătit în baza prevederilor codului muncii în termen de 3 ani, altfel dreptul de acțiune în instanta se prescrie.
Pai daca mergeti la ITM si reclamati ei trebuie sa va dea un raspuns cu privire la solutionarea reclamatiei favorabil sau nu. Daca d-voastra stiti ca cei de la ITM fac un abuz, vorbiti cu un avocat si ii reclamati si pe ei mai departe. Faceti reclamatie la Ministerul muncii. Pana la urma tot se rupe firul .... ca sunt interese si sta altul la coada sa devina sef la ITM la d-voastra ....

Eu nu i-as lasa ... m-as lupta cu ei si pentru 1leu ... sunt bani munciti de mine si nu o sa permit la nimeni sa isi bata joc de ei .... daca am dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clasarea cauzei penale pistolclau123 pistolclau123 Buna ziua.Am un prieten care in urma cu 4 ani a avut o plangere pe numele sau pt inselaciune si fals.Luna asta,in 2018 a primit de la judecatorie o scrisoare ... (vezi toată discuția)
E legal sau nu ce face procurorul? ContSters277534 ContSters277534 Am doua plangeri penale la care am depus plangerea urmand ca la audiere sa depun dovezile in sustinereea celor afirmate. Fara a cunoaste nici o proba, ... (vezi toată discuția)