avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am depus plângere penală în 2017 pentru că nu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am depus plângere penală în 2017 pentru că nu mi-am primit salariul, situație în care erau mai mulți colegi. Acum am primit soluție de clasare cu motivul ,,Fapta nu e prevăzută de legea penală'', e normal?

In februarie 2017, am depus plangere la politie pentru ca nu am primit salariul aferent lunii ianuarie 2017 de la firma de paza angajatoare. Politistii au facut dosar penal pentru infractiunea de inselaciune, incadrare pe care ei au dispus-o, pe mine m-au chemat doar sa dau declaratie. Au fost mai multe persoane in situatia mea.

Acum, dupa 2 ani si jumatate de cercetari, am primit solutia de clasare fiind motivat ca fapta nu este prevazuta de legea penala?!

Ma puteti ajuta urgent, va rog? As vrea sa depun plangere impotriva solutiei la prim-procuror, dar sfatuiti-ma va rog cum anume. Este normal sa claseze dosarul? Eu nu mi-am primit salariul nici in ziua de astazi. Se poate incadra fapta in alt mod, alt articol prevazut de legea penala?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este legala solutia parchetului, fapta respectiva nu indeplineste conditiile de tipicitate ale infractiunii de inselaciune, este vorba de un litigiu civil.
Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Totuși, încadrarea la înșelăciune a fost făcută de către Poliție, în urma plângerilor angajaților care nu si-au primit salariile. Dacă nu îndeplinea condițiile, de ce a fost încadrată fapta la înșelăciune? De ce nu am fost sfătuiți să mergem direct în instanța civilă? Dpdv penal, nu poate fi încadrat la nimic altceva?
Așa, penalul a ținut in loc civilul si au trecut aproape 3 ani, iar eu sunt cât pe ce să trec de termenul de 3 ani pentru recuperarea daunelor-interese în instanță.
Cum vedeti situația?
Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
dserban, utilizator
Procurorul de caz e un papă-lapte şi nu a dorit să-şi facă duşmani "degeaba". Neacordarea drepturilor salariale, angajat fiind, are două aspecte. 1-Pe statul deplată fiind cheltuielile firmei au fost evidenţiate şi fondurile salariale sunt ale angajţilor, nu ale societăţii-Angajator, care neonorându-le foloseşte o proprietate pe de o parte şi lezează dreptul la proprietate ale angajaţilor pe de alta. 2-Neacordarea drepturilor salariale cuvenite angajaţlor constituie un ABUZ în SERVICIU ori ÎNDEPLINIREA DEFECTUOASĂ A SARCINILOR DE SERVICIU. Oricum ai da-o este un conflict de muncă cauzat de NIŞTE FAPTE PENALE. Ce ma calea valea procurorul de caz nu a vrut ca în 2 1/2 ani să dea o soluţie de urmărire penală ANGAJATORULUI, persoana juridică şi a Administratorului societăţii. Societatea fiind de PAZĂ cu siguranţă avea/are "relaţii" oculte cu parchetul şi poliţia. Aşa că tândălind cauza nici măcar nu mai aveţi derptul legal de ai descide o procedură CIVILĂ, fapta este PRESCRISĂ.
Prescripţia la drepturile salariale neacordate nu este de 3 ani ci doar de 1 UNU ani. V-a indius în eroare ca să facă scăpată societatea şi administratorul ei.
Cod Civil:
Termenul de exercitare a acţiunii posesorii
Art. 951. - (1) În caz de tulburare ori de deposedare, paşnică sau violentă, acţiunea se introduce în termenul de prescripţie de un an de la data tulburării sau deposedării

Termenu general este de 3 ani, dar în speţă este uncaz particular.
Codul Muncii:
Art. 171. - (1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
Se pare că mai aveţi ceva timp pentru o acţiune CIVILĂ. Însă personal nu vă dau prea mari şanse.
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2019
Mircea SCALAT, Contabil
Dle Scalat, dreptul la proprietate este echivalent cu dreptul la salariu? Pentru ca art. 951 pe care mi-l prezentati - mi se pare ca este indicat pentru posesii materiale, nu pentru remuneratie. Puteti sa imi explicati mai bine interpretarea dvs., va rog?

Alte discuții în legătură

I-am făcut plângere penală angajatorului pentru înșelăciune din cauza neplății salariului, dar dosarul a fost clasat. această faptă nu e prevăzută de legea penală? dserban dserban In februarie 2017, am depus plangere la politie pentru ca nu am primit salariul aferent lunii ianuarie 2017 de la firma de paza angajatoare. Politistii au ... (vezi toată discuția)
Inselaciunea nu e fapta penala? nitmar nitmar intentionez sa contest in parte o rezolutie, dar vreau sa-mi lamuresc urmatorul punct : \"Neinceperea urmaririi penale fata de ...cercetat sub aspectul ... (vezi toată discuția)
Plingere penala tudor-daniela-mariana tudor-daniela-mariana As vrea sa stiu daca pot face plingere penala pentru inselaciune in cazul in care am de recuperat drepturi salariale din luna august 2010, iunie 2010, iar in ... (vezi toată discuția)