avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciunea nu e fapta penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciunea nu e fapta penala?

intentionez sa contest in parte o rezolutie, dar vreau sa-mi lamuresc urmatorul punct : "Neinceperea urmaririi penale fata de ...cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, fapta prev. si ped. de art. 215 alin. 1 C.p., intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala". Inselaciunea nu e fapta penala????????????
Cel mai recent răspuns: nitmar , utilizator 13:48, 28 Octombrie 2009
Este un aspect destul de delicat. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca ..pentru a fi infractiune..fapta savarsita trebuie sa intruneasca elementele constitutive ale acesteia. Daca nu sunt intrunite acele elemente..specifice fiecarei infractiuni, fapta savarsita si pentru care a fost cercetat faptuitorul ..nu poate fi considerata infractiune.
Inselaciunea este infractiune, insa fapta pentru care a fost cercetat faptuitorul(in speta dvs. concreta) nu este inselaciune , si deci nu este prevazuta de legea penala.Poate avea natura civila, contraventionala....
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
Daca doriti sa contestati legalitatea si temeinicia rezolutiei , in termen de 20 de zile , plangerea impotriva acesteia se poate adresa procurorului ierarhic superior celui care a dispus rezolutia de neincepere a urmaririi penale.

Ulterior , daca si acest raspuns va e nefavorabil , va puteti adresa judecatoriei competenta a solutiona respectiva cauza in fond , tot in termen de 20 de zile de la comunicarea solutiei.
Interpretarile spetei date de colegi sunt complementare, astfel sfatul meu este sa contestati rezolutia data de procuror, pentru a vedea dosarul cauzei, si astfel sa va lamuriti daca fapta savarsita de catre invinuit prezinta elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune ori daca aceasta fapta reprezinta mai mult un delict de natura civila.
Sfatul meu este sa apelati la un avocat care sa va asiste in demersul d-voastra.
nitmar a scris:

intentionez sa contest in parte o rezolutie, dar vreau sa-mi lamuresc urmatorul punct : "Neinceperea urmaririi penale fata de ...cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, fapta prev. si ped. de art. 215 alin. 1 C.p., intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala". Inselaciunea nu e fapta penala????????????

Confuzia dvs., cred, este data de faptul ca exprimarea din cuprinsul ordonantei este incompleta :)

Ar fi trebuit "sa sune" cam asa :" intrucat fapta savarsita...nu este prevazuta de legea penala, ca fiind infractiune sau, probabil: "fapta savarsita nu intruneste toate elementele constitutive pentru ca sa fie considerata infractiune in sensul disp. art.215 al.1 C.pen.", zic eu :)
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Infractiunea de denuntare calomnioasa LOREDANITA LOREDANITA Buna seara, Daca prin rezolutia procurorului s-a dispus neinceperea urmaririi penale, in temeiul art. 228 alin.6 C. proc. pen raportat la art.10 alin. 1 lit.d ... (vezi toată discuția)
Este mai bine sa imi retrag plangerea penala depusa la judecatorie? ContSters282078 ContSters282078 Buna ziua. Am primit Neinceperea Urmaririi Penale si de la Politie si de la Prim Procuror, pe motiv ca am depus cu 2 luni intarziere plangerea penala, martorii ... (vezi toată discuția)
Inselaciune ionutz2011cent ionutz2011cent am primit din partea unei judecatoriei dintr-un oras , o decizie , ca sunt cercetat pentru comiterea unei infractiuni de inselaciune in cazul unui schimb de ... (vezi toată discuția)