avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Persoana fizica inchiriere spatiu comercial catre ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Persoana fizica inchiriere spatiu comercial catre persoana juridica

Sunt persoana fizica si intentionez sa cumpar un spatiu comercial de la o persoana juridica. Spatiul este in prezent inchiriat unei alte persoane juridice, si prin contract se prevede obligativitatea ca locatorul sa emita factura (fara tva) lunar catre locatar pentru plata chiriei. Avand in vedere ca eu sunt persoana fizica, daca achizitionez acel spatiu, cum as putea sa emit factura necesara?
Cel mai recent răspuns: TaviMobilaLaComandaTMC , utilizator 21:39, 2 Martie 2020
Multumesc foarte frumos pentru rabdarea de a raspunde la intrebarile mele. Prin cadru legal ma refeream la o forma de contract prin care firma sa poata plati chiria catre persoana fizica in lipsa unei facturi. Dar da, voi discuta direct si cu actualul chirias sa vad cum se poate incheia contractul.
Multumesc din nou!

Adrian Dimitriu a scris:

Exista Codul Civil, care are un mare capitol despre contracte. Cum spunea un avocat aici, contractul este legea partilor. Nu inteleg la ce va referiti cand spuneti cadru legal. Vremurile comunismului, cand aveai voie sa faci ce e permis au trecut. Acum ai voie sa faci orice, cu exceptia a ce e interzis. E o mare diferenta. O persoana juridica poate face tot felul de plati fara sa primeasca factura. Intrebati un contabil care stie.
Dar poate consultati un avocat specializat, din lista website-ului. Oricum, indiferent daca faceti act aditional sau contract nou, acesta va fi negociat fiindca ambele parti trebuie sa fie de acord.
Cu chiriasul n-ati vorbit? Fiind vorba de o firma, ar trebui sa stie cam cum stau lucrurile. Sau poate vrea un discount?
Bineinteles, la final, nu uitati sa inregistrati contractul la ANAF, fiindca in acel moment el devine executoriu.. Succes!

cred ca e o neintelegere. forma de contract de care vorbiti nu e un cadru legal, e un tipizat (in cazul in care exista). cadrul legal e constituit din legislatia ce reglementeaza un anumit domeniu de interes: legi, ordonante, ordine, HG, etc. o firma poate plati sume catre persoane fizice exact ca si catre alte firme simplu: cash sau prin banca. factura e altceva: este descrierea serviciilor sau produselor vandute. exista si facturi fara TVA, fiindca exista si firme neplatitoare de TVA. cred ca va complicati foarte tare pentru niste formalitati. apelati la un avocat sa va faca un contract si participe si la discutiile cu clientul
Cred ca domnul se referă la contract de comodat intre firmă și Persoana Fizica.
Dacă este cu plata, trebuie inregistrat , din cate stiu.
Stimă!
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
TaviMobilaLaComandaTMC, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea legii tva in cazul inchirierii de la persoana fizica georgemarinm georgemarinm Daca o persoana juridica inchiriaza o proprietate de la o persoana fizica, cum se aplica taxarea TVA? Luam exemplul in care chiria lunara este de 1190E, ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat imobil adriana__b adriana__b Se poate incheia un contract de comodat in cazul urmator? O persoana (locatar) a incheiat un contract de inchiriere cu o societate (locator) pentru un ... (vezi toată discuția)
Factura Iael Iael As vrea sa intreb daca emiterea facturii (in activitatea de prestari servicii ) catre beneficiar -persoana fizica si semnarea acesteia de catre client ... (vezi toată discuția)