avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu crestere copil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu crestere copil

Buna ziua!
Am urmatoarea situatie:am o salariata care are functia de baza la mine la firma(8 h) si mai este angajata la alta firma cu program de 4h pe zi. In luna decembrie intra in concediu medical - sarcina si lehuzie. Cum se procedeaza in acest caz? Cind intra in crestere copil primeste indemnizatie de la ambele firma? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:29, 30 Noiembrie 2009
nu primeste indemnizatie de la nici una din cele 2 firme. aceasta indemnizatie se acorda de stat, si poate reprezenta 85% din venituri sau suma fixa stabilita de stat (in functie de alegerea mamicii)
concediul de sarcina si lehuzie va fi platit de fiecare firma separat, iar cand va intra in concediu pt. crestere copil pana la doi ani va fi indemnizata de primarie
indemnizatia maternitate 126 zile (sarcina si lauzie) se plateste de angajator pe baza certificatelor de concediu medical.

Apoi salariata in cauza solicita suspendarea contractului de munca,isi depune dosarul pentru indemnizatie CIC la Agentia pentru prestatii sociale.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Dupa terminarea celor 126 zile si suspendarea CIM, salariata isi depune dosarul la Agentia de prestari sociale prezentand adeverinte de la ambele firme, iar suma pe care o va lua se va calcula in functie de ambele adeverinte? Multumesc
Dupa cele 126 zile concediu de maternitate cu obligativitate 42 zile postnatal,salariata solicita suspendarea contractului de munca si depune dosarul pentru CIC.

La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate pentru jumatate de norma? serbucornel serbucornel sunt angajat in sistemul bugetar cu jumatate de norma.....sotia mea a ramas insarcinata....este posibil sa pot intra eu in concediu de maternitate 2 ani si sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Diferenta concediu prenatal/lauzie si cic Ioana Ivan Ioana Ivan Buna ziua, Daca pana la nastere nu imi iau concediu prenatal, ci doar concediul de odihna la care am dreptul pe anul in curs (o luna inainte de nastere) , ... (vezi toată discuția)