avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... jurisprudenta
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

jurisprudenta

Buna ziua,
Unde pot gasi jurisprudenta intr-o anumita speta? Exista o baza de date accesibila doar celor din breasla, sau gasesc la liber si unde? Am gasit ceva pe portal just, dar nu m-am lamurit.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristina60 , utilizator 22:08, 14 Noiembrie 2019
Căutați pe net exista site-uri specializate în care găsiți jurisprudenta diverselor instanțe In unele cazuri ordonată pe materii,texte de lege etc
Daca dati un simplu search de ex evacuare jurisprudenta o sa vedeti ca vs apar mai multe pagini.Problema nu se pune daca găsiți ci sa aveti cunoștințele necesare pt a discerne intre informațiile găsite
Oricum practică sau jurisprudenta are doar un caracter orientativ instanțele nefiind obligate să țină cont de hotărârile pronunțate de alte instante(cu anumite exceptii).

cristina60 a scris:

Buna ziua,
Unde pot gasi jurisprudenta intr-o anumita speta? Exista o baza de date accesibila doar celor din breasla, sau gasesc la liber si unde? Am gasit ceva pe portal just, dar nu m-am lamurit.
Va multumesc!

Cristina, pana la Revolutie Instantele de judecata erau obligate sa emita hotararile proprii cu respectarea legislatiei si a jurisprudentei in domeniu (practica judiciara a diverselor instante de judecata). Normele de jurisprudenta se publicau in brosuri lunare, folosite de completurile de judecata, procurori, avocati si juristconsulti.

Dupa anul 1989, s-a renuntat la practica jurdiciara, si astfel s-a ajuns la situatia ca pentru aceeasi speta, hotararile instantelor sunt, de multe ori, diferite.
Nu-s obisnuita cu situl asta. A fost o intrebare mai veche, intre timp am terminat cu speta asta. Oricum multumesc pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultare practica tribunal aidu aidu Va rog mult sa ma ajutati: am depus la arhiva tribunalului cerere sa consult cateva hotarari pronuntate de tribunal in unele dosare. Functionarii de acolo au ... (vezi toată discuția)
Cine se poate interesa daca o societate este urmarita penal Liviu_G Liviu_G Îmi cer scuze dacă mai există un topic asemănător, dar o societate comercială (prin avocatul acesteia) se poate interesa dacă o altă societate este ... (vezi toată discuția)
Dosar pt. cedo reflexleg reflexleg Buna, Am o intrebare, cam cat este onoraiul aproximativ pt. pregatirea unui dosar pt CEDO. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)