avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... vanzare imobil detinut de o societate cu ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

vanzare imobil detinut de o societate cu administrator/actionar maj in insolventa

Buna ziua,

Vreau sa cumpar un imobil detinut de societatea X SRL(nu SA!)
Societatea X are ca administrator/actionar majoritar pe Y SRL, aflata in insolventa.
Poate X SRL sa vanda imobilul fara acordul administratorului judiciar al lui Y SRL?
Unii notari mi-au spus ca nu, un notar:) mi-a spus ca da, se poate, dar trebuie sa existe un raport de evaluare a imobilului. Vanzatorul spune ca a facut astfel de tranzactii.

Imi puteti da, va rog o sugestie despre cum ar trebui sa se realizeze tranzactia?: cu acordul admin. judiciar sau doar in baza rap de evaluare.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: florin37 , utilizator 11:15, 22 August 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Vanzarea imobilului fiind un act de dispozitie al societatii se poate realiza doar daca toti asociatii isi dau acordul cu privire la acest aspect, deci, este necesar acordul administratorului judiciar.

Mai mult decat atat, faptul ca societatea Y este in insolventa are impact si asupra societatii X, intrucat prin lichidarea acesteia se vor urmari si incerca a se valorifica si activele pe care le detine Y in societatea X si eventualele drepturi.

Astfel ca, in situatia in care vanzarea se va face fara acordul lui Y vanzarea ar putea fi anulata de catre creditorii societatii Y ca fiind frauduloasa si in detrimentul creditorilor societatii Y.

O zi buna.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punctul meu de vedere depinde daca a fost ridicat dreptul de administrare al administratorului statutar al Y SRL.

Daca a fost ridicat dreptul de administrare, atunci dreptul de semnatura pentru X SRL il are administratorul judiciar al Y SRL in calitate de administrator statutar al X SRL.

Daca nu a fost ridicat dreptul de administrare, atunci actul va fi semnat de administratorul statutar al Y SRL, in calitate de administrator statutar al X SRL, dar va trebui comunicat si catre administratorul judiciar. (de preferat inainte de semnare)

Inclin sa cred ca in oricare dintre situatii ar fi potrivita intocmirea unei experize evaluatorii.

In orice caz, daca persoana care semneaza din partea X SRL are mandat valabil si imobilul este vandut la un pret reiesind dintr-un raport de evaluare ar fi foarte putin probabila anularea tranzactiei de catre instanta de judecata. (ca exemplu de exceptie ar fi daca de detinerea imobilului in proprietatea X SRL ar depinde reusita planului de reorganizare al Y SRL).

Sper sa va fie de folos informatiile.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Imi sunt foarte utile!

florin37 a scris:

Buna ziua,

Vreau sa cumpar un imobil detinut de societatea X SRL(nu SA!)
Societatea X are ca administrator/actionar majoritar pe Y SRL, aflata in insolventa.
Poate X SRL sa vanda imobilul fara acordul administratorului judiciar al lui Y SRL?
Unii notari mi-au spus ca nu, un notar:) mi-a spus ca da, se poate, dar trebuie sa existe un raport de evaluare a imobilului. Vanzatorul spune ca a facut astfel de tranzactii.

Imi puteti da, va rog o sugestie despre cum ar trebui sa se realizeze tranzactia?: cu acordul admin. judiciar sau doar in baza rap de evaluare.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa societate pe actiuni l.mihaela l.mihaela Stimati colegi doresc sa supun dezbaterii o speta care mie mi --a parut interesanta. SC X SRL in faliment este actionar majoritar detinand un procent de peste ... (vezi toată discuția)
Subinchiriere spatiu. firma in insolventa mihaigiu mihaigiu In anul 2009 firma X proprietarea de un spatiu inchieie un contract de inchiriere cu firma Y pe perioada de 8 ani si specificand posibilitate de subinchiriere ... (vezi toată discuția)
Vanzare bunuri in insolventa mirceacomsa mirceacomsa Buna ziua, Va solicit ajutorul in legatura cu o situatie. Daca o firma care se afla in insolventa detine un anumit bun (teren , apartament, utilaj) are ... (vezi toată discuția)