avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am moștenit împreună cu copiii un apartament în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am moștenit împreună cu copiii un apartament în care locuiesc cu unul dintre ei. Celălalt vrea ieșirea din indiviziune, dacă nu suntem de acord riscăm vinderea apartamentului?

Am mostenit impreuna cu cei doi baieti un apartament de 3 camere, in care locuiesc cu cel mic. Cel mare vrea iesirea din indiviziune. Eu impreuna cu cel mic nu suntel de acord. Ce sanse avem? Riscam vinderea apartamentului?
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
Manuela Rășină, administrator
conform legii, nimeni nu poate fi obligat să rămână în coproprietate; astfel, acțiunea de ieșire din indiviziune va fi admisă.
drept consecință, bunul va fi atribuit unui singur coproprietar, care va fi obligat să plătească sultă (partea lor) celorlalți.
dacă nimeni nu dorește bunul, acesta se poate vinde fie prin bună înțelegere (varianta optimă), fie prin vânzare în cadrul procesului de partaj, fie prin executare silită (de către cel căruia nu i se achită sulta).
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va cred ca nu sunteti de acord, doar folositi casa toata.
Aveti toate sansele sa pastrati in continuare apartamentul daca ii dati baiatului cel mare, valoarea coteti sale, sulta se cheama. Intelegeti-va pt o suma, strangeti-o cat mai repede si faceti partajul la notar.
Daca veti ajunge la judecata, veti plati si cheltuieli de judecata, oricum costa mai mult sa partajati in instanta decat la notar.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu va intelegeti se deschide proces. Se evalueaza apartamentul. Se scoate la vanzare si se vinde cu cat reusiti, de obicei in pierdere. Mai bine discutati cu fiul si ii platiti in rate. Procesul costa mult, avocatii costa, taxele sunt cat sunt ... si dureaza ani. Poate gasiti pe cineva sa stea cu chirie si ii platiti cota fiului. Aveti drept sa stati 1 an in apartament. Trebuia sa discutati cu sotul si prin testament sa va dea dreptul de abitatie pe viata (dreptul de a locui pana la moarte). Daca ati fost coproprietari (adica apartamentul e pe amandoi), aveti 1/2 + 1/8 din jumatatea sotului + 3/16 copilul mic, adica in total 13/16 din apartament. Deci fiul cel mare trebuie despagubit cu 3/16 din valoarea apartamentului. Daca apartamentul valoreaza 50.000 trebuie sa ii dati 9375.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am drept de abitație într-un apartament deținut în cote de egale, de el și de fiul meu. În caz de deces al lui, eu mai am drept de abitație? Stella63 Stella63 Concubinul meu detine jumatate din apartament iar fiul meu jumatate .In urma decesului concubinului sora lui este mostenitoare , eu am drept de abitatie pe ... (vezi toată discuția)
Partaj intre fratii mostenitori. Phantom.haxor Phantom.haxor Buna ziua am si eu o problema delicata. In urma decesului mamei noastre eu si fratele meu am mostenit un apartament,fiecare avand 50% cota parte.Acum noi ... (vezi toată discuția)
Drept de uzul fruct sweden sweden Buna ziua, Am o intrebare legata de uzul frunct in contextul unei mosteniri. In urma testamentului, o persoana lasa dupa deces un apartament de 3 camere ... (vezi toată discuția)