avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce sancţiune poate aplicată unui proprietar care nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce sancţiune poate aplicată unui proprietar care nu permite accesul în apartament pentru citirea apometrelor?

În statutul asociaţiei noastre, de proprietari la bloc, se prevede ca în cazul în care proprietarul unui apartament nu permite accesul periodic (anual de exemplu) al administratorului pentru citirea şi verificarea funcţionării apometrelor individuale, să se aplice ca sancţiune încărcarea întregii pierderi de apă a blocului la apartamentul respectiv (dacă sunt mai multe apartamente în această situaţie, pierderea totală se distribuie corespunzător între acestea).
Este legală această prevedere?
Dacă nu, care sunt cantităţile de apă, caldă şi rece, care pot fi impuse ca pauşal respectivului apartament aflat în culpă, fiind considerat necontorizat, în Bucureşti, şi pe baza cărei prevederi legale?
Vă mulţumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 08:48, 24 August 2019
Sancțiune în sensul de penalizare. E vorba de nerespectarea unei dispoziții care obligă pe toți proprietarii nu numai pe membrii asociației. Nu numai autoritățile sancționează abaterea de la o reglementare. Nu este vorba infracțiune, bineînțeles. Dar sancțiune este un cuvânt adecvat în toate abaterile de la reguli. Poți spune că și "viața îți sancționează greșelile".

ynocentta a scris:

Asociatia de proprietari conform disp L nr 196/2018 nu detine autoritatea si competenta sa dispuna si sa aplice sanctiuni
De altfel,conform dispozitii in domeniu o sanctiune se aplica numai de catre autoritatile in drept sa constate in baza unui proces verbal de contraventie,or fapta invocata de dv nu constituie contraventie

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


ynocentta a scris:

Asociatia de proprietari conform disp L nr 196/2018 nu detine autoritatea si competenta sa dispuna si sa aplice sanctiuni
De altfel,conform dispozitii in domeniu o sanctiune se aplica numai de catre autoritatile in drept sa constate in baza unui proces verbal de contraventie,or fapta invocata de dv nu constituie contraventie

Interesant, ia sa vedem ce scrie in lege:
Articolul 15
(3)In cadrul adunarii proprietarilor pentru constituirea asociatiei de proprietari se prezinta si se adopta statutul asociatiei de proprietari, care cuprinde cel putin urmatoarele informatii:
..........................................
h)modalitatea de solutionare a litigiilor, relatiile contractuale, penalizarile, cazurile de urgenta in care se permite, in conditiile legii, accesul in proprietatea individuala al presedintelui sau al unui membru al comitetului executiv;
...............................................
Articolul 77
(1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata.

Deci, daca ai un litigiu cu un proprietar care nu doreste sa i se inspecteze proprietatea individuala, ca sa se constate ca nu este afectat interesul celorlalti proprietari, in conditiile art. 31 alin 1, nu poti sa impui nici o penalitate !?
Bună dimineața,

În link-ul de mai jos este un articol în care se află răspunsul la întrebarea inițiatorului:
www.avocatnet.ro/articol_514...

Pe scurt:
În asociația de proprietari, locatarul care ar comite vreuna dintre faptele de care au fost agățate niște amenzi nu poate fi obligat să le și plătească. Singurele sume pe care o asociație le poate strânge de la asociați și alți locatari din bloc sunt strict cele prevăzute de lege, iar printre ele nu se numără amenzile.


1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Cu tot respectul, aici nu e vorba de amenda/amenzi, ci de un sistem de penalizare, care se aplica oricum si inainte, fara sa fie scris in lege si despre care toata lumea a vorbit aici si l-a aprobat.

Un proprietar care uita sa-si duca indexul o luna sau mai multe (fiecare asociatie avea un mod propriu de a privi lucrurile, gasiti N subiecte pe tema asta), trecea automat la un consum pausal, pina se reglau lucrurile. Este asta o amenda ? Nu, bineinteles.

Asociatia preia de la furnizorul de apa un consum lunar si trebuie sa repartizeze acest consum proprietarilor, dupa indecsii declarati la sfirsitul lunii. Diferenta de balanta pe apa dintre suma si ce raporteaza apometrul de condominiu trebuie impartita cumva si unii sustin ca ar fi 3 metode de repartitie, eu ca legala e numai una, pe numarul de persoane, dar asta e alta poveste.

Toata aceasta "imparteala" se face pe baza faptului ca toti proprietarii sunt de buna credinta si, in principiu, dau un index corect. Dar daca nu e asa ? Si nici nu se poate verifica onestitatea consumatorilor ?

Legea 196/2018 spune clar la art. 15 ca prin statut se poate gindi un sistem de penalizare, nu spune pentru ce, da exemplu doar despre cel legat de restantele la plata intretinerii la art. 77,

Deci pina la urma nu e nici o incalcare a legii, daca repartizezi diferenta de consum celor ce nu "valideaza" indecsii raportati lunar, e un simplu sistem de penalizare, nu e amenda si e perfect legal.

Spun asta pentru ca eu sunt in aceasta situatie, cu un apometru neraportat de la o vreme din locuinta parintilor, de vreo cativa ani. Amindoi parintii sunt decedati, nu ma fofilez sa nu platesc "datoria" de consum neraportat. Nu judec pe nimeni, pentru treaba asta. E corect, platesc.
Aveți dreptate. M-a derutat cuvântul sancțiune, asociat cu răspunsul ynocenttei care, altfel, e corect.
Și puțin offtopic, ca și răspunsul meu :)

Alte discuții în legătură

Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
La instalarea centralei termice in apartamentul din bloc este ... gambette gambette La instalarea centralei termice in apartamentul din bloc este obligatorie montarea unui apometru pe racordul de alimentare cu apa rece de la reteaua comuna? (vezi toată discuția)
Verificare apometre in apartament nelocuit naher naher Buna ziua, As vrea sa va intreb daca pentru un apartament in care nu se locuieste de 7 ani sunt obligat sa fac verificarea metrolologice la apometre sau ... (vezi toată discuția)