avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce se poate intampla daca...?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce se poate intampla daca...?

Ce se poate intampla daca nu am facut cererea de suspendare a contractului de munca pentru intrarea in CIC?
Pentru ca nimeni nu mi-a cerut-o, nici eu n-am facut-o, la un moment dat, dupa ce am nascut mi s-a zis ca am contractul suspendat, mi s-au platit cele 4 luni de concediu maternal, acum, cand trebuie sa ma intorc la servici dupa 2 ani, pentru ca firma a facut concedieri mi se pun bete in roate, mi s-a zis sa ma prezint la firma in prima zi cu dovada ca am facut acea cerere. Totusi, dupa reactia lor, parca o reactie de ciuda (gen "lasa ca ti-o coc eu") imi dau seama ca totusi d.p.d.v. legal sunt acoperita, altfel nu ar mai fi acceptat nimeni sa stea de vorba cu mine. Am senzatia ca vor sa ma faca sa renunt, ca sa nu fie nevoiti sa-mi plateasca preavizul si salariul compensatoriu. Nu as vrea sa ajung la lucruri neplacute sau sa ajung sa-i amenint cu tribunalul, pentru ca am multe dovezi ca au comis ilegalitati gen angajare de oameni la negru, plati de salarii la negru, spagi date anumitor institutii pt autorizatii, construire si amenajare fara autorizatie, etc. Ce pot sa fac?
Si alta chestiune: imi zic sa ma prezint si cu concediile medicale, desi le-am dus. As mai putea sa obtin niste copii dupa acele certificate medicale? Unde trebuie sa ma adresez?
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Jazmin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Jazmin , utilizator 20:00, 29 Noiembrie 2009
Buna seara,
mie imi vine greu sa cred ca cineva va suspendat contractul de munca fara cererea facuta de dumneavostra. In momentul cand prezinti dispozitia de suspendare a CIM pentru a intra in concediu crestere copil la ITM, trebuie sa ai si cererea mamei de intrare in CIC, declaratia tatalui ca nu ramane el in CIC, copie dupa certificatul de nastere. Daca carnetele se tin la sediu, ma indoiesc ca cineva a operat in ea fara documentatia necesara. Nu stiu ce intelegeti prin "acoperita legal" dar obligatia dumneavoastra era in primul rand sa instiintati angajatorul in momentul cand ati aflat ca sunteti insarcinata, apoi la terminarea concediului de maternitate, sa va intocmiti dosarul. Daca vor sa "va dea afara", trebuie sa urmeze pasii legali si, sigur va trebui sa fie vorba si de un preaviz si de un salariu compensatoriu. ( Asta in cazul in care nu va cereti dumneavoastra lichidarea- demisia, atunci nu mai exista obligativitatea platii acelui salariu compensatoriu)
Trebuie totusi sa vedeti in baza caror documente v-au suspendat contractul inainte de intrare in CIC si pe ce baza legala vor sa termine relatia de munca cu dumneavostra.
In legatura cu problema concediilor medicale, un exemplar ramane la doctorul care l-a emis, unul la angajator si unul la Casa de sanatate, unde se depun declaratiile. Asa ca, aveti trei optiuni. Ramane sa vedeti unde credeti ca veti avea succes desi, din punctul meu de vedere, angajatorul ar putea sa vi le dea, pentru faptul ca i-ar putea fi mai simplu (din punct de vedere al arhivarii.)
Va doresc bafta!
Multumesc foarte mult de raspuns. Totusi nu stiu daca am inteles bine: mai am totusi sanse sa cer somajul chiar daca nu am facut acea cerere de intrare in CIC? Nici eu nu am pretentia sa ma tina la firma, dupa cum e atmosfera nu m-as simti bine si n-as lucra cu placere. In plus mi s-au facut multe magarii chiar de la inceput, printre care si faptul ca in loc sa ma sfatuiasca sa-mi fac cererea de suspendare a cntractului pana la 2 ani, ei mi-au trimis o cerere de demisie pe care eu ar fi trebuit s-o semnez, dar binenteles ca n-am facut-o. E adevarat ca n-am anuntat in SCRIS ca sunt gravida si ca doresc sa stau acasa cu copilul pana la 2 ani, dar i-am anuntat personal si cu martori, de fiecare data, deci ei cunosteau intentiile mele.
Maine trebuie sa merg la firma si am niste emotii, nici nu stiu ce o sa se intample nici ce pot sa fac si ce sa le spun. Credeti ca are rost sa merg si sa lupt sa-mi incheie contractul de munca cu legea 65? Pana acum credeam ca asa se va intampla si ca aveam dreptul asta, dar acum, dupa ce mi-au cerut dovada ca am facut cererea de intrare in CIC nu mai stiu.

Si inca o intrebare: eu am lucrat pt ei, legal 6 luni inainte de nastere, dar de fapt am lucrat 20 luni inainte sa intru in concediu. Am ca dovezi 2 imputerniciri pe care mi le-au facut de a-i reprezenta in fata institutiilor, de a cumpara-vinde proprietati, etc, plus una la banca cu drept de semnatura si de a retrage numerar, iar ca dovezi ca am primit salariu pe toata aceasta perioada sunt chitantele de la banca cu retragerea sumelor care-mi corespundeau ca salariu. Normal ar fi ca acele chitante pe care am si scris ca reprezentau salariul meu sa existe in contabilitatea firmei. Intrebarea mea este daca cu acele documente enumerate as putea dovedi in fata legii ca m-au angajat si m-au platit la negru, in cazul unui litigiu de munca? Mai am si martori care pot confirma ca eram angajata lor, ca ma plateau si chiar martori ca am insistat de nenumarate ori sa-mi faca contract legal de munca in toata aceasta perioada si ca am fost dusa cu vorba.
Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcerea la locul de munca dupa concediu de maternitate erika1980 erika1980 buna ziua, as dori sa intreb ce se intampla in cazul in care angajatorul nu mia dat inca nici un raspuns ,iar azi trebuia sa merg la munca.mi sa raspuns ieri ... (vezi toată discuția)
Ar trebui sa reincep munca dupa cic, dar... Jazmin Jazmin Buna ziua, situatia mea e destul de asemanatoare cu a altor persoane... totusi mai am unele nelamuriri: Am lucrat la o firma ai caror patroni sunt straini si ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic insarcinata si am fost anuntata ca voi primi preaviz adriana_gianina adriana_gianina Buna Ziua sunt insarcinata in 10 saptamani , in data de 8.10.2010 ar trebui sa reincep serviciul ( fetita implineste 2 ani).Am luat legatura cu departamentul ... (vezi toată discuția)