avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract cu clauza de formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract cu clauza de formare profesionala

Clauza din contractul meu suna cam asa :
'' l. Clauza de formare profesionala:
l.l. Angajatorul are urmatoarele obligatii:a) ) sa asigure, pe cheltuiala sa, cursuri de formare profesionala a salariatului, in valoare totala de 28.189 lei, reprezentand:
- pregatire in meseria de Mecanic locomotiva si automotor - cod COR 83Il0l, in valoare totala de 2.576lei
;- Contravaloare abonament transport - 3.915 lei;
- Salariile cumulate acordate pe perioada cursului 06.11 .2017 - 06.08.2018 - in valoare totala de 19.898 lei;
- Contravaloare tichete de masa - 1.800 lei;
1.2. Salariatul are urmatoarele obligatii:
a) .sa urmeze cursurile de formare ii practica profesionala, in urma carora sa obtina certificatul care dovedeste absolvirea acestora, precum si sa promoveze examenul de autorizare pentru exercitarea functiei de mecanic locomotiva si automotor.
b) sa nu inceteze contractul individual de munca la initiativa sa pe o perioada de 5 ani de la data autorizarii in meseria de mecanic locomotiva si automotor.
1.3. a) In cazul nerespectarii obligatiilor prevazute la pct. 1.2. salariatul va suporta integral contravaloarea cursului;
b) Obligatia de la pct. a) revine salariatului si in cazul concedierii lui pentru motive disciplinare sau a incetarii contractului individual de munca pentru motive ce tin de persoana salariatului.
c) Salariatul garanteaza, in cazul nerespectarii obligatiilor prevazute la pct. 1.2., plata tuturor creantelor (obligatiilor) nascute/rezultate din sau in legatura cu Contractul individual de munca si actele aditionale la acesta, creante reprezentand contravaloarea cursului de formare si practica profesionala, creante certe, lichide, prin constituirea in favoarea Angajatorului a unei garantii reale mobiliare asupra bunurilor si veniturilor de orice natura ale salariatului, in conformitate cuprevederile Codului Muncii si cele ale Coduiui de procedura civila.
Prezentul act este titlu executoriu si urmeaza procedura legala potrivit regulilor stabilite in materie. ''

Tin sa precizez ca am terminat cursul in august 2018,iar prima autorizare am dat o in octombrie,si de atunci pana in prezent prestez servici in functia respectiva.
Din documentatia mea,perioada maxima prevazuta in CCM national este de 3 ani pt. a nu inceta contractul la initiativa mea,dar a doua,si cea mai mare dilema este de ce mi-au introdus salariile in cheltuielile cu formarea profesionala,acestea fiind nereturnabile,avand in vedere ca pe durata cursului eram incadrat ca necalificat?
Sunt hotarat sa plec si as dori sa stiu intocmai ce sume am de inapoiat,deoarece cuantumul este arbitrar si sper,in baza unui temei legal sa nu inapoiez salariile,caci mi se pare absurd si as vrea sa ajung cu firma respectiva la un targ cinstit.
Eu am beneficiat de plata cursului de mecanic si decont cu transportul,fara cazare.Orice propunere mi ar fi de folos si as fi foarte recunoscator si de cel mai mic sfat.
Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:25, 22 August 2019
1. Actul in cauza nu constituie titlu executoriu.

2. Cheltuielile pe care trebuie sa le restituie salariatul in conditiile art. 198 alin. (3) C. muncii nu includ nici salariul .

3. Începând cu 01.01.2011 nu mai exista CCM la nivel național.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos,nu am stiut despre CCM.Asta inseamna ca am obligatii banesti fata de angajator timp de 5 ani?
Puteti pleca si mai devreme dar veti plati proporțional cu perioada lucrata cheltuielile de formare profesionala.
Intocmai,dar eram in dubii fiindca mi au inclus si salariile in cheltuielile de formare profesionala si suma de restituit devenind deja arbitrara
Nu cred ca vreo instanta de judecata va accepta să restituiti si salariile primite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încheiere contract de muncă pe durata nedeterminata cu clauză pe 5 ani Vladevv Vladevv Seară bună, dacă aș dori să închei contractul menționat mai sus, în care se precizează ca în urma încetării acestuia din proprie inițiativă sau ... (vezi toată discuția)
Incalcare clauza fidelitate oana72 oana72 Buna ziua ! Intrebarea mea este daca imi poate explica cineva clar ce penalitati poate suporta salariatul care nu isi respecta clauza de fidelitate, avand ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca mihaizz mihaizz Buna ziua, in urma cu un an de zile am fost trimis de catre compania la care lucrez intr-o tara straina. inainte cu o zi de plecare am luat la cunostinta ca ... (vezi toată discuția)