avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mi se cere o copie după CI pentru perfectarea unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mi se cere o copie după CI pentru perfectarea unei procuri speciale la consulat. Există riscuri reale ca ulterior copia să fie folosită pentru ilegalități?

Buna ziua, Doresc sa cumpar un apartament in Romania de la o persoana care nu este cetatean roman si nu se afla in Romania. Am scos astazi un extras CF online, vanzatorul nu vrea acont , vrea toti banii prin transfer bancar DUPA semnarea contractului de vc, totul pare OK pana aici. Problema este ca nu poate sa vina in RO pentru semnarea contractului si mi-a propus sa faca o procura notariala la Ambasada Romana din tara respectiva unei persoane numita de mine care sa semneze in locul proprietarului pentru vanzare banii urmand sa fie transferati dupa aceea intr-un cont care va fi trecut in procura. Problema cea mai mare care ma nelinisteste pe mine este ca in aceasta situatie eu ar trebui sa ii trimit copie dupa Cartea de Identitate a imputernicitului.
1.Exista vreun risc real sa faca ilegalitati cu o copie xerox dupa un buletin ?
2.Se poate face procura fara copie dupa C.I. doar cu datele trimise pe alta cale SMS, mail etc.?
Imi doresc ACEST apartament din motive personale, daca ar fi fost vorba de alt ap renuntam .
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2019
Manuela Rășină, administrator
1. Ilegalitati insemnand ce? N-o sa ii vanda nimeni casa, daca nu este prezent personal.
2. Nu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ilegalitati insemnand ce? N-o sa ii vanda nimeni casa, daca nu este prezent personal.

Am auzit de situatii in care au fost incheiate contracte doar cu o copie de buletin, gen finantari pentru cumparaturi, contracte de telefonie, etc si nu stiu ce sa cred si ce nu...
Offtopic : Va rog sa ma credeti ca daca as locui in RO, pentru aceste informatii as merge la un birou de avocat, as plati si as obtine toate informatiile "la pachet". Nu zgarcenia ma impiedica ci distanta.
PS : "La pachet" insemnand toate odata, nu altceva
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2019
dumitrudd, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In situatia in care nu aveti incredere in vanzator, puteti cere sa trimiteti dv. CI direct la ambasada. Depinde insa deambasada/consulat, de modul in care lucreaza, sigur.
Totusi, un strain cu o copie CI nu prea are ce sa faca. De putut se poate, dar de aici pana la a-l banui e cale lunga.
Pe de alta parte, omul imputerniceste pe cineva pentru dv.,nici macar o copie CI sa nu aiba?
In privinta contractului in sine, e nevoie de cateva clauze suplimentare pentru contractarea prin mandatar, in special privind raspunderea mandatarului si plata, atat in vanzare. dar si in procura. In plus, preferabi ca procura sa aiba atasat contractul sau, in caz ca aveti dificultati in asta la ambasada, macar elementele esentiale: raspunderi, pret, plata, cont, termen de plata etc.

Daca mai aveti nelamuriri in privinta acestei situatii, va rog sa nu mai deschideti alt topic nou, ci sa continuati aici. Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2019
Liliana Gradinaru, Avocat
Va multumesc pentru raspunsul cuprinzator si obiectiv, m-a ajutat mult. Nu am inteles la ce contract va referiti cand spuneti:
In plus, preferabi ca procura sa aiba atasat contractul
In rest, la redactarea procuri, trebuie sa merg "pe mana " notarului de la ambasada care o va redacta, In fond este meseria lui si de asta trebuie sa mergem la el cu incredere, noi trebuie sa stim ce vrem sa facem si el sa ne arate calea.
O alta intrebare ar fi: in aceasta tranzactie sunt implicate 4 persoane A sotia cumparatoare din fonduri proprii, B sotul declarant ca este de acord si nu are nici o pretentie, C vanzatoarea , si D imputernicitul vazatoarei. Poate fi sotul (B) si imputernicit (D)?
A si B (sotul si sotia ) nu au ales regimul separatiei de bunuri , dar pana acum toate ap au fost cumparate separat, fiecare din fonduri proprii
O alta intrebare ar fi: Cumparatoarea "A" poate plati pretul ap direct in contul vanzatoarei "C" daca "C" nu are cont in RO numai in tara ei (Polonia)?

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2019
dumitrudd, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se refera la faptul că e recomandabil ca mentiunile din contractul de vânzare cumpărare să se regăsească în cuprinsul procurii (prețul, contul in care se face plata, daca prețul se plătește în rate sau integral, data eliberării imobilului etc sau alte aspecte mai speciale pe care le-ați convenit cu cumparatorii).
In privinta acestora....se cam îmbăta cu apa rece.
Atât timp cât nu au încheiat nicio convenție matrimonială de separație de bunuri, imobilele pe care și le-au cumparat fiecare sunt bunuri comune. Soțul poate sa dea 7 declarații. Cel mai probabil o sa se convinga atunci cand le vor vinde mai departe. Nu exista "fonduri proprii ". În accepțiunea Codului civil, veniturile sunt bunuri comune. Excepție fac sumele primite prin donație, caz in care ar trebui sa existe un înscris doveditor, respectiv un contract de donație, care se menționează în cuprinsul contractului de vânzare cumpărare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2019
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Bunuri dinaintea casatoriei Sophia2010 Sophia2010 Buna ziua! Am rugamintea de a ma lamurii intr-o problema. inainte de casatorie, detineam un imobil pe care vreau sa-l vand, la aceasta suma vreau sa mai ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament pe numele parintilor, bun comun la partaj in casatorie? georgesima georgesima Daca sunt casatorit si cumpar doar cu fondurile mele un apartament, pe numele parintilor, la un eventual partaj sotia are vreun drept la acest bun? Se ... (vezi toată discuția)
Achizitie imobil in timpul casatoriei ContSters456803 ContSters456803 Buna ziua. Voi achizitiona un imobil in timpul casatoriei. 75% din suma este provenita din vanzarea unui bun detinunut de mine dinaintea casatoriei. Restul va ... (vezi toată discuția)