avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... autoritatea parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

autoritatea parinteasca

Daca in urma unei hotarari definitive parintele obligat la plata pensiei de intretinere nu achita nimic minorului si pierde dreptul de Autoritate Parinteasca asupra minorului , mai este obligat la plata pensiei de intretinere ?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:17, 26 August 2019
Pensia de intretinere in favoarea minorului este o obligatie care subzista chiar daca prin hotarare celalalt parinte obtine autoritate parinteasca exclusiva.
Daca nu se achita pensia de intretinere, exista varianta executarii silite si /sau plangere penala pentru abandon de familie in cazul in care debitorul nu achita timp de 3 luni pensia de intretinere.
Neplata pensiei de intretinere nu duce automat la pierderea exercitiului autoritatii parintesti.

Legea si jurisprudenta au definit deja situatiile care care duc la exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti, iar neplata pensiei nu este si nici nu are cum sa fie printre acestea. Aveti la dispozitie plangerea penala sau executarea silita a debitorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva risca22 risca22 Buna ziua.As dori sa stiu daca pot obtine custodia exclusiva a minorului.Noi fiind div din 2012 si avem custodie comuna.El fiind obligat sa plateasca pensie de ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila in favoarea tatalui, abandon familie mama LysBordelais LysBordelais Buna, Situatia pe scurt : - copil nascut in 2011 in strãinãtate dintr-o relatie de concubinaj intre parinti - hotarare instantã ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor in varsta de 9 luni Cristianaboicenco Cristianaboicenco Buna ziua! Sotul meu a plecat de acasa in timp ce eu eram in vacanta cu bebelusul la tatal meu in afara localitatii. Fara vreun motiv intemeiat mi-a trimis un ... (vezi toată discuția)