Avem custodie comună cu domiciliul la mama pentru fiica noastră, însă acum fosta soție vrea s-o abandoneze și să-și refacă viața. Cum să opresc șantajul și amenințările ei?
Buna seara
Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat
Sunt divortat de cateva luni si avem impreuna o fetita de 6 ani
Divortul a fost pe cale amiabila , la notar la care sa dispus custodie comuna,plata pensiei de intratinere de catre mine iar fetita sa locuiasca impreuna cu mama ei .Precizez ca pe perioada divortului fosta sotie a locuit impreuna cu fetita in apartamentul meu,
.Adresa sa inregistrat la autoritatea tutelara,iar pe acea perioada a fost intocmit un contract de comodat care sa consumat pe 22 iunie 2019 dupa care mama si fetita au parasit domiciliul intorcanduse sa locuiasca la parintii ei. In prezent imi spune ca adresa ei si a fetei sunt inca la apartamentul meu si ca ea inca nu are adresa cu toate ca la notar sa precizat revenirea la numele anterior casatoriei
Eu lucrez in strainatate,am domiciliul acolo, mentin legatura cu fetita,cat se poate de des,o vizitez, platesc pensia de intretinere, si ajut financiar peste pensia de intretinere( 200 euro) platesc gradinita, hainute,tot ce pot sa nu o neglijez
Am fost anuntat de catre mama fetitei ca vrea sa plece din tara impreuna cu parintii ei ,in Germania pana la sfarsitul anului, sa isi refaca viata,iar pe fata vrea sa o abandoneze , ca o va duce la camin,ca vrea sa vin in tara sa mergem la notar sa imi dea semnatura, ca vrea sa renunte la ea(ca si ea poate plati pensie alimentara), imi cer scuze sunt cuvinetele ei,..efectiv vrea sa o duca la mama mea si sa plece sa nu mai stie de copil..
Nici nu sa pus in discutie sa o ia cu ea, sau sa ii semnez imputernicire pentru parasirea tarii pentru ca a spus ca va pleca fara ea
Fetita este inscrisa la gradinita pentru noul an scolar
Nu stiu cum sa opresc acest santaj,,si aceste amenintari,,va rog daca exista o solutionare legala si ce as putea face
Puteti obtine locuinta minorei la dumneavoastra, masura ar fi una in interesul acesteia.
In situatii de exceptie, locuinta sa poate fi stabilita la o ruda apropiata.
Masurile sus enuntate apar ca fiind in interesul superior al copilului.
Instanta de judecata da eficienta principiului interesului superior al minorului, interes ce are intaietate, dincolo de conflictele ce survin intre parinti.
Cert este ca fosta sotie nu poate fi constransa sa isi exercite atributiile parentale.
Puteti, insa, face o sesizare la DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI, expunand printr-un memoriu situatia familiala delicata, asa incat fosta sotie, cat si fetita sa fie incluse intr-un program de consiliere.
Daca minora va fi abandonata, iar dumneavoastra ori o alta ruda nu va asumati cresterea si educarea ei, va fi instituita masura plasamentului, o masura de protectie a minorului aflat in dificultate, o masura urgenta.
adam77
Utilizator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Domnule geoxgeorge1983,
dacă vă iubiți cu adevărat fetița și o vreți în viața dvs., dacă vreți să o educați dvs. despre ce bine și ce e rău în viață, atunci nu mai stați pe gânduri. Luați ce semnături vreți de la fosta soție (sau ce semnături vrea ea să vă dea) și luați fetița! Permiteți-i copilului și mamei să aibă legături (telefoane, întâlniri, ș. a. m. d. ) pentru că asta face parte din echilibrul emoțional al copilului. Și în rest dacă mama vrea să vă plătească și pensie alimentară, nu mai stați pe gânduri! Eu sunt în situația taman inversă față de a dvs. - copilul meu este cu mama lui, suntem despărțiți, iar eu trebuie să fac 1.200 de km pe lună ca să pot să văd copilul 2 weekenduri pe lună, ceea ce înseamnă cheltuială, oboseala, drumuri, plus că plătesc și pensie alimentară. Fac asta deja de 5 ani, iar mama în continuare vrea să mă despartă de copil prin diverse minciuni pe care i le bagă în cap copilului... Dacă nu aveam hotărâre de la instanță, cred că nu îl mai vedeam deloc... Așa, măcar am program de vizite... Deci, lăsați orgoliile și orice discuții cu fosta, nu vă puneți mintea cu ambițiile unei femei, lăsați-o să plece unde vrea, iar dvs. dacă iubiți copilul, luați-l, nu mai stați pe gânduri... Altfel, găsiți o soluție bună pt. toți 3, dar în principal pt. copil... Duceți fetița la mama dvs., sau cumva.... Vă doresc mult succes!
Martonze
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
La 2 octombrie 2015 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a dezbătut şi aprobat Rezoluţia 2079 (2015) privind „Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”. Ea propune măsuri pentru a promova egalitatea între bărbați și femei în exercitarea autorităţii părintești comune, inclusiv în cazurile de separare și divorț.
În acest context, atât obligaţiile, cât şi drepturile părinţilor sunt egale. Mai mult, se recomandă petrecerea de timp egal al fiecărui părinte din familia despărţită cu copilul, pentru binele copilului.
Dacă mama a stat câteva luni cu fetiţa şi dvs. aţi contribuit financiar, e rândul dvs. să vă îngrijiţi de fetiţă câteva luni, iar mama să contribuie financiar şi să viziteze fata de câte ori îi permite timpul, evident, pentru binele copilului pe care şi dvs. îl doriţi.. Este punerea în aplicare a rezoluţiei Consiliului Europei.