avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Injurii, jigniri, amenintari telefonice; rezolvare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Injurii, jigniri, amenintari telefonice; rezolvare?

Buna ziua!
As avea de fapt 2 intrebari. Prima care ma macina are legatura cu titlul, insa probabil trebuie sa detaliez si cealalta ca sa stabilesc contextul.
Prietenul meu a lucrat la negru pentru un individ, la un local de alimentatie publica. De cand a plecat mai are de luat un rest de bani, insa nu ii primeste nicicum. Dupa ce l-a tot sunat fara rezultat pe fostul patron am incercat si eu.
Aseara mi s-a raspuns la telefon. In prima convorbire, individul recunoaste ca prietenul meu este fostul lui angajat, insa apoi incepe sa ma injure si imi spune ca acesta isi primeste restul de bani daca "prestez eu pentru ei".
Dupa ce am inchis, individul m-a mai sunat. I-am dat respins si am sunat eu ca sa fiu pe faza si sa inregistrez convorbirea. Am 3 convorbiri in care individul ma injura (nu pot scrie apelativele si formulele pe forum, insa credeti-ma ca sunt cele mai josnice), imi repeta ca nu are niciun ban de dat, ba mai mult ca nu stie cine e prietenul meu. Oricum martori sunt, asta i-am spus-o si lui Apoi ma ameninta cu o anumita cunostinta dintr-un partid politic, imi spune ca ne muta el din orasul de unde suntem, apoi iarasi injurii.
Acum eu am urmatoarele intrebari.
1. Pot eu personal sa-i fac ceva pentru ca mi-a adresat asemenea injurii si amenintari?
2. Persoana politica influenta cu care ma ameninta poate pati ceva cu implicarea sa in acest scandal? (ma gandesc ca daca fac publice conversatiile, acea persoana nu va uza de trafic de influenta)
3. Prietenul meu isi poate lua banii inapoi? Nu e prima data cand o pateste, insa cu siguranta e ultima, pentru ca nu mai accepta promisiuni de carti de munca. O alta fosta angajatoare are sa-i dea 800 lei. Are martori cum ca a lucrat acolo.

Ce e de facut ca sa gasim rezolvari? Imi cer scuze pentru textul lung, am vrut sa fiu cat mai concisa.
Multumesc frumos! O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Anonim1986 , utilizator 17:09, 29 Noiembrie 2009
Pe civil, in recuperarea banilor pentru munca prestata, puteti face plangere la ITM, putand dovedi existenta contractului individual de munca prin orice mijloc de proba;
Puteti face plangere penala pentru amenintarile primite .
Puteti formula o actiune la tribunalul de pe raza caruia domicliaza prietenul dvs. in vederea recuperarii salariului neplatit.
El nu a avut niciun fel de contract, insa exista martori. Nu inteleg de ce politia care trecea zilnic pe la acel local nu a verificat niciodata starea angajatilor. Ei au primit constant promisiuni de intocmire contract, in ultima faza fiind obligati sa plateasca analizele medicale daca vroiau contract.
Nu stiu daca merita pentru acea suma sa mergem prin tribunale, insa la politie as merge, chiar daca mi-e frica, pentru ca am fost foarte jignita, niciodata nu mi s-au mai adresat asemenea cuvinte.
Buna ziua. trebie sa stiti in primul rand ca, aceste lucruri se rezolva pe cale legala si nu in particular. La ce anume v-ati fi asteptat de la un angajator care nu-su plateste salariatii dupa ce acestia au prestat munca in folosul lui?
In plus, desi el v-a injurat si v-a jignit , lucru deloc la locul ui, totusi, cred ca l-ati provocat, sunandu-l din nou. Cum s-ar zice, i-ati facut jocul .PArerea mea este ca acesta nu este un caz in care individul ar putea fi tras la raspundere penala sau contraventionala. Dar daca va doriti cu adevarat, nimic nu va impiedica sa depuneti plangere pentru insulta, calomnie.
Prietenul dvs. trebuiea sa il actioneze in instanta pe fostul angajator pentru a-si primi banii. Observati, ca in niciun caz, pe langa faptul ca legea nu ne permitem sa ne facem singuri dreptate, lucrurile pot degenera, si ne pot complica viata.
Munca la negru insa nu este reglementata niciunde , asa incat, din pacate, prietenul dvs. nu cred ca va recupera ceva, nici macar prin intimidari .
Amenintarea cu omul care este membru al unui partid nu are vreo importanta. Multi incearca asa. la intimidare sa invoce numele cuiva influent. Asta nu inseamna ca omul respectiv isi va risca locul caldut , facand ceva pentru vreo persoana abia cunoscuta.
Sincer, noi am crezut ca va da banii, pentru ca el initial cerea doar amanare. Nu ma intelegeti gresit, eu nu l-am provocat, el a continuat sa sune, eu doar i-am respins apelul si am sunat inapoi ca sa pot inregistra.
Nici macar nu am raspuns inapoi cu injurii, mai mult de atat, pe toata durata convorbirilor, eu m-am adresat cu "dvs", el .... ma rog....cu cele mai josnice formule.
As vrea doar sa pot rezolva legal ceva, cumva sunt constienta ca banii nu si mai primeste, insa ma simt si eu jignita. Suma nu este mare, iar ca sa ajung in tribunal, sub nicio forma nu merita.
Cat despre persoana politica, se afla intr-un partid izolat la momentul actual si nu cred ca s-ar implica constient in aceasta discutie. Insa asta nu inseamna ca nu poate abuza de puterea sa, chiar daca o face in mod indirect.
Pana acum nu m-au intimidat diverse amenintari, insa sincer mi-este frica de omul asta pentru ca am auzit ce poate vorbi....
Cu o plangere la politie, fara a merge mai departe, eu rezolv ceva?
Ca acum analizand, imi dau seama ca mai bine nu mai facem nimic. Desi, probabil intr-un stat normal situatia ar fi fost alta.
Nu o sa-mi complic existenta cu nimicuri.

Alte discuții în legătură

Instigare la infractiunea de lovire paraschivrares paraschivrares buna ziua , a-si dori sa aflu in ce articol se incadreaza si daca se incadreaza urmatorul fapt: Acum ceva timp in urma o persoana care o cunosc intr-un loc ... (vezi toată discuția)
Inselata si citata la politie mrsica mrsica Ma numesc Marius si ma confrunt cu o problema la care sper sa gasesc lamuriri din partea dumneavoastra. Iubita mea a facut un credit de nevoi personale unui ... (vezi toată discuția)
Cum probez infractiunea de amenintare daca a fost facuta pe telefon sau mesenger? paraschivrares paraschivrares Am avut o conversatie pe mesenger cu un fost prieten am ajuns sa ne injuram fara expresii de genu te omor , te caut ,ai grija,etc.Cearta a continuat la telefon ... (vezi toată discuția)