avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

Buna ziua,
as vrea daca se poate sa primesc un raspuns legat de faptul ca ,am 55 de ani ,25 de munca si 5 ani de facultate,momentan nu lucrez si nici nu reusesc sa gasesc un loc de munca ,as putea sa imi depun actele pentru pensionare anticipata ? Va multumesc . Margineanu Doina
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:05, 29 Noiembrie 2009
1. Reveniti cu luna si anul nasterii pentru calculul datei de iesire la pensie de limita de varsta.
2. La pensie anticipata sau anticipata partiala nu puteti iesi. Iata ce spune legea 19/2000:

Art. 49. - (1) Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.

Art. 50. - (1) Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani.
Perioada in care ati urmat cursurile invatamantului universitar este perioada asimilata stagiului de cotizare si nu este avuta in vedere la stabilirea stagiului pentru acordarea pensiei anticipate partiale.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot beneficia de pensie anticipata partiala? comsa maria comsa maria sunt nascuta in anul 1957, 29 noiembrie am o vechime de 35 de ani si asi vrea sa ies la pensie anticipat Va multumesc (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata mariatoader mariatoader in acest an fac 54 de ani si 34 de ani de munca neintrerupta, pot beneficia de pensie anticipata?care sant conditiile ? cati ani si cata vechime ?pentru ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata nicoleta-luiza nicoleta-luiza Buna seara. As avea nevoie de ajutorul vostru: am o o salariata care este nascuta pe 02.01.1955 si vrea sa iasa la pensie anticipat. I-am calculat perioada ... (vezi toată discuția)