avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atac donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atac donatie

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la situatia in care ma aflu..in urma cu 5 ani am luat din fondurile mele si a mamei respective credit ipotecar un apartament la care am trecut-o ca proprietar doar pe mama. Momentan inca plateste rate pt acel apart (rate pe care tot eu le achit defapt) iar in viata ei a aparut o persoana cu care aceasta ar vrea sa se marite. Am ajuns la o intelegere cu ea sa achit restul ratelor si ea sa mi-l doneze (eu fiind casatorita iar banii fiind din fondurile proprii mi l-ar dona doar mie, neavand nici alti frati de sange). Am fost la notar si acesta ne-a spus ca se poate face donatie dar ca trebuie trecute clauze de genu ca mama il poate folosi oricat doreste sau ca trebuie sa imi iau angajamente fata de ea, lucruri care mi se par aiurea atata timp cat eu am achitata si achit aproape tot pretul apartamentului iar mama si cu mine vrem sa alegem aceasta varianta pt a nu fi implicat si sotul meu in acel apart. Viitorul sot al ei, la o adica, nu ar putea ataca aceasta donatie folosindu-se de chichite din astfel de clauze? Sau poate fi revocata aceasta donatie daca in urma casatorieri, sa zicem ca ea nu mai e la un moment dat si viitorul sot considera ca si el are dreptul prin mostenire din ceva ce a detinut mama? Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:22, 13 Septembrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama sta in acea casa sau are alta in care sa stea ?
Apeciez ca se gandeste la mama dvs sa nu ramana pe strazi, dar nu sunteti obligati sa puneti vreo clauza, apelati la un alt notar.
Cu viitorul sot, nu aveti nicio problema, nu are vreun drept. Incheiati actul inainte de maritis ca sotul sa nu mai aiba ce mosteni sau ce donatie ataca.

mama oricum o perioada va sta in acest apartament, nu s-a pus problema sa o scoata cineva afara doar ca nici nu as vrea ca viitorul sot sa se foloseasca de chichiete gen clauze..de exemplu clauza: sa o intretin indifferent ce se intampla si sa ma dea in judecata viitorul ei sot cum ca nu e multumit de ce mancare ii dau si cere anularea donatiei...ziceam ca exemplu fictiv.. adica nu as vrea sa ii dau portite legale de acces pt anularea donatiei si motivul e foarte simplu: aproape toata suma cat valoreaza apartamentul am achitat-o eu din banii care ii aveam stransi respectiv din salariu..am decis cu mama ca e mai bine donatie si nu vanzare-cumparare pt a-mi scoate si eu sotul din ecuatie...dar as vrea sa fie cat mai solida din pct dvdr. legal aceasta forma..urmeaza sa mai investesc in el ulterior si nu stiu ce idei I-ar putea veni viitorului ei sot pt ca nu prea ne suportam.


Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator
Inca o data, nu are vreo legatura si putere viitorul sot.
Daca aveati contract cu mama din care sa rezulte ca banii sunt ai dvs . ati fi facut acum o dare in plata, puteti sa mergeti sa va sfatuiti cu un avocat..
Daca mama va locui acolo in casa, puteti sa acceptati sa aiba drept de abitatie viagera pe o camera, daca nu, nu.
Nu acceptati alte clauze, mergeti la alt notar la care mama sa zica ca nu are nevoie sa isi rezerve alte drepturi, nu da casa in schimbul intretinerii si nici nu isi rezerva drept de abitatie sau uzufruct..
Cati ani are mama ?


60 de ani

Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici macar nu e persoana varstnica cf legii, asa ca chiar nu inteleg grija notarului, mergeti la altul.
Cel mult, notarul poate sa explice mamei ca donandu-va casa, risca ca a doua zi dvs sa cereti evacuarea ei si sa ramana pe strazi.. dar chiar si asa sa fie, mama poate cere revocarea donatiei pt ingratitudine.
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare - donatie mascata ncc alexandru08 alexandru08 Exista doi frati.Mama i-a \"vandut\" prin contract de vanzare cumparare unuia dintre frati un apartament cu clauza de abitatie viagera. (baiatul devenind nud ... (vezi toată discuția)
Donatie pe jumatate de apartament Flory11 Flory11 Buna ziua, As dori cateva informatii va rog de la cineva care s-a confruntat cu aceasta situatie. Eu si sotul meu locuim de cativa ani in apartamentul cu 3 ... (vezi toată discuția)
Cum sa transfer 50% sotiei? fany22 fany22 Buna, Inainte de casatorie am avut un teren cu casa, bun propriu, apoi m-am casatorit si avem 2 copii. Am facut reparatii la casa impreuna cu sotia, dar ca ... (vezi toată discuția)