avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Al 13-lea salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Al 13-lea salariu

Am o nelamurire,

In momentul de fata sunt angajat in baza unui contract de munca pe perioada determinata de 6 luni.COntractul pe care il am nu imi va mai fi prelungit iar din ianurie 2010 ma voi desparti de acest angajator...motivele...criza economica, restructurri, reorganizare, snt prea scump, bla bla bla....

Dar nu asta e important...inainte de semnarea contractului de munca am semnat o oferta de angajare, semnata si stampilata de firma.In oferta erau precizate:
- data de angajare, perioada, clauzele de demisie si concediere, concediu, salariu, bonuri de masa, la cat se renegociaza salariul dupa prelungire si ceea ce ma intereseaza pe mine acum al 13-lea salariu

La sectiunea Drepturi salariale si alte avantaje scrie clar negru pe alb : Se va acorda al 13-lea salariu, in luna decembrie a anului in curs.
In momentul in care , incercand sa iau pulsul, am intrebat de elmi s-a spus ca daca scrie ar trebui sa-l iau, ulterior revenind si informandu-ma ca nu se poate, ca oricum nu se da, ca e contract pe perioada determinata, bla bla bla.

Daca e trecut in oferta semnata de ambele parti trebuie sa-mi dea banii aferenti perioadei lucrate din al 13-lea salariu ?
Trebuia sa fie specificat si in contract ca sa il primesc ?
Daca am dreptul unde sa ma adresez, la ce institutie sau ce trebuie sa fac ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 7 Decembrie 2009
In cazul in care contractul cu durata limitata inceteaza prin ajungere la termen, aveti dreptul sa beneficiati de somaj - veti fi intr-unul din cazurile in care se poate acorda somaj, daca indepliniti conditiile de stagiu.

De salariu compensator nu puteti beneficia.
Nici drept la preaviz nu aveti, intrucat contractul va inceta de drept, acest lucru fiind teoretic cunoscut de dvs. la angajrea pe durata limitata.
Eu sunt de parere ca poate beneficia si de salariu compensator ... Art. 78(1) din CCMN stipuleaza ca, la încetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Incetarea c.i.m. in baza art.56 lit.j C.mun intra in categoria motivelor care nu tin de persoana salariatului.
freeelis a scris:

Eu sunt de parere ca poate beneficia si de salariu compensator ... Art. 78(1) din CCMN stipuleaza ca, la încetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Incetarea c.i.m. in baza art.56 lit.j C.mun intra in categoria motivelor care nu tin de persoana salariatului.

Ma scuzati, dar nu inteleg....la art 78 srie urmatoarele :

Art. 78. [efectele anulării concedierii cu privire la salariat]
(1) În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanţa care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.

Nu vad legatura dintre contractul meu pe perioada determinata si ce spune aici...

Multumesc!
Eu am scris din art.78 alin.1 din CCMN (Contract colectiv la nivel national) si nu din Codul Muncii :)
freeelis a scris:

Eu am scris din art.78 alin.1 din CCMN (Contract colectiv la nivel national) si nu din Codul Muncii :)

Scuze...mi-a scapat! :)

Alte discuții în legătură

Contract determinat si propunere de incetare cu acordul partilor JR_23 JR_23 Buna seara, A 2-a oara mi-a fost prelungit contractul determinat a fost pe 6 luni(pana in 15 .12) nu la mult timp dupa aceasta ...activitatea firmei in ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii Towelie Towelie Buna ziua, M-ar interesa in ce conditii se acorda salariile compensatorii la o societate comerciala privata, avand in vedere ca se face o restructurare ... (vezi toată discuția)