In momentul de fata sunt angajat in baza unui contract de munca pe perioada determinata de 6 luni.COntractul pe care il am nu imi va mai fi prelungit iar din ianurie 2010 ma voi desparti de acest angajator...motivele...criza economica, restructurri, reorganizare, snt prea scump, bla bla bla....
Dar nu asta e important...inainte de semnarea contractului de munca am semnat o oferta de angajare, semnata si stampilata de firma.In oferta erau precizate:
- data de angajare, perioada, clauzele de demisie si concediere, concediu, salariu, bonuri de masa, la cat se renegociaza salariul dupa prelungire si ceea ce ma intereseaza pe mine acum al 13-lea salariu
La sectiunea Drepturi salariale si alte avantaje scrie clar negru pe alb : Se va acorda al 13-lea salariu, in luna decembrie a anului in curs.
In momentul in care , incercand sa iau pulsul, am intrebat de elmi s-a spus ca daca scrie ar trebui sa-l iau, ulterior revenind si informandu-ma ca nu se poate, ca oricum nu se da, ca e contract pe perioada determinata, bla bla bla.
Daca e trecut in oferta semnata de ambele parti trebuie sa-mi dea banii aferenti perioadei lucrate din al 13-lea salariu ?
Trebuia sa fie specificat si in contract ca sa il primesc ?
Daca am dreptul unde sa ma adresez, la ce institutie sau ce trebuie sa fac ?
1. depinde de ce scrie despre acest al 13-lea in regulamentul intern, contract colectiv de munca la nivelul unitatii, daca aveti asa ceva - cum spuneam, de obicei aici se stabilesc criteriile si conditiile de acordare (de obicei, legate de performanta sau de profitul angajatorului).
daca nu il primeste nimeni, atunci s-ar putea ca neacordarea sa fie legala.
daca il primesc colegii, teoretic trebuie sa il primiti si dvs., insa, repet, verificati RI si CCM.
daca in acestea nu scrie nimic despre al 13-lea, si nici in contractul dvs. individual nu scrie nimic, atunci sansele sunt slabe sa il obtineti, chiar si in instanta.
(sa stiti ca discutia mea cu @freeelis s-a purtat despre acordarea unui salariu compensator in cazul incetarii contractului, nu despre al 13-lea )
2. daca va inceteaza contractul prin ajungere la termen (56j), aveti dreptul la somaj (pe care il veti primi daca indepliniti conditiile de stagiu), cu sau fara dorinta angajatorului.
va trebui pentru asta sa obtineti unele adeverinte de la angajator, si sa depuneti dosarul de somaj.
3. contractul nu se poate incheia inainte de termen fara acordul dvs. Nu va dati demisia, pentru ca veti pierde dreptul la somaj. Nu cred ca trebuie sa sesizati inca itm. Doar nu demisionati, si nu acceptati incetarea cu acordul partilor, si n-au ce sa va faca.
Daca va incalca drepturile, puteti oricand sa ii actionati in instanta.
Concediul puteti sa vi-l luati sau nu, n-are prea mare importanta in... economia partidei. Probabil inceaca sa va faca sa-l luati acum ca sa nu vi-l plateasca la incetarea contractului (cand angajatorul este obligat sa plateasca restul de zile neefectuate in natura).
4. Poate, daca dvs. sunteti singurul care nu il primit, (vezi si raspunsul 1)
5. Va sfatuiesc, pe baza argumentelor oferite cu generozitate de @freeelis, in cazul incetarii contractului prin ajungere la termen, sa cereti si un salariu compensator (poate tine si il primiti). N-aveti nimic de pierdut daca incercati.
off topic:
Domnilor Tudor Valeriu si Cornel Vasile, cu mare drag as sustine in instanta punctul de vedere al lui freeelis! (ca si pe al meu, de altfel, doar ca sa vad o solutie). Insa nici nu sunt avocat, nici nu imi doresc, de altfel, vreun litigiu suplimentar.
(Daca as avea slanina as face omleta cu jumari. Noroc ca n-am oua...!)
smeagull, chiar am sustinut acest punct de vedere intr-un litigiu si la prima instanta a fost acceptat si i s-a dat castig de cauza salariatului , insa in recurs a fost altcineva in locul meu si a pierdut tot ce castigasem la prima instanta (se pare ca a avut loc o negociere intre avocati ;))
Trebuie sa sti cum sa sustii punctul de vedere in instanta .. argumentele conteaza si bineinteles acestea trebui sa fie bazate pe prevederile legale in materie. Oricum , practica instantelor este neunitara.
Art 65 alin. 1?
helenita
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)