Sora mea a divortat in timp ce era insarcinata. Sotul ei a plecat in Spania cu contract de munca. Fostul sot nu s-a interesat niciodata de ele, deci nu a platit niciodata pensie alimetara pentru copilul care acum are 2 ani si 5 luni. Nu ii cunoaste adresa din Spania.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, cum trebuie sa procedeze ca copilul sa poata primii drepturile ce i se cuvin? Bunicii copilul dinspre tata pot fi actionati in instanta in locul lui? Mentionez ca nici ei nu s-au interesat niciodata de copil.
Va multumesc
Nu conteaza daca s-a interesat sau nu de fetita. Daca stiti ca a plecat cu contract de munca, incercati sa aflati mai multe despre, sau de la firma prin intermediul careia a lucrat. Daca ar exista o dovada privind angajatorul, s-ar putea gasi ceva solutii : poprire pe salariu, daca este angajatul unei firme romanesti; executarea silita asupra bunurilor din tara, daca are, etc.
Pentru asta, trebuie sa obtii mai inati o hotarare judecatoreasca. Daca nu reusesti sa afli locatia lui in Spania, trebuie sa faci dovada (cu acte) in fata instantei ca ai incercat si sa obtii citarea prin publicitate.
Sper ca vorbim despre tatal copilului, asa cum figureaza in certificatul de nastere al copilului. Altfel, daca nu este un copil recunoscut, "vorbim" sa ne aflam in treaba.
Multumesc foarte mult pentru informatii!
Situatia este astfel: Fostul sot este tatal copilului, recunoscut prin certificat de nastere. Ce s-a facut pana acum: un proces de divort l-a care sotul nu s-a prezentat si stabilirea unei pensii alimentare in cuantum de 500.000 lei.
Nu se cunosc prea multe detalii despre fostul sot: lucreaza intr-un hotel din provincia Lleida, Spania. Doar parintii fostului sot cunosc detaliile. Se mai poate face ceva in acest caz?
Cu mii de multumiri!
As mai avea o sugestie: trimiteti o scrisoare la Ambasada Romaniei in Spania, sau la Ambasada Spaniei in Romania, poate reusiti sa identificati locul lui de munca (daca nu munceste la negru), sau macar resedinta. Nu uitati sa furnizati toate datele lui de identitate.
S-ar putea sa-i creati si probleme, sa nu mai poata lucra acolo.
Daca reusiti sa aflati veniturile lui, puteti sa cereti instantei actualizarea pensiei de intretinere.
Eu acum am implinit 18 ani si vreau sa cer pensie alimentara.N-am mai primit de 6 ani pt k mama nu a mai vrut sa faca cerere.Tatal meu e in Germania si nu stiu nimic despre el.Judecatorul de serviciu mi-a spus ca trebuie sa fac citarea prin publicitate .Dar ce inseamna asta?