avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Mama mea m-a abandonat în 2008 când eram copil ea încă fiind căsătorită cu tata, pana în 2013 când s a închis divorțul, momentan este în desfășurare partajul, eu acum am 21 de ani și vreau sa știu dacă ii pot deschide proces pentru pensie alimentara pe anii trecuți, precizez ca în acești ani ea nu a contribuit cu nimic la creșterea mea nici măcar cu o vorba buna.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:33, 30 Septembrie 2019
Daca in 2013 s-a pronuntat divortul, ea a fost obligata sa plateasca pensia alimentara?> sau tatal? in hotararea de divort trebuie sa scrie totul.
Numele purtat dupa casatorie, dreptul la vizita minor, dreptul la pensie alimentara si cuantumul, cat si alte informatii relevante.
Din pacate, pentru ca ati actionat tardiv, legea nu va mai recunoaste drepturi acum.
Trebuia sa actionati atunci.
Acum au trecut 3 ani, deci dreptul este prescris.
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2019
Biscuite otravit, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca la acest moment va aflati in continuarea studiilor si inca aveti nevoie de intretinere (nerealizand venituri proprii si neavand alte bunuri) atunci puteti formula actiune in instanta prin care sa o obligati pe mama dvs sa achite pensie de intretinere, obligatie ce va dainui pana la finalizarea studiilor dar nu mai mult de 26 ani.

Pt anii anteriori - daca exista o hotarare in acest sens - puteti solicita plata pensiei prin executor judecatoresc, insa nu mai mult de 3 ani anteriori caci sumele sunt prescrise.
Tatăl meu nu a cerut pensie alimentara pentru ca ea(mama) a zis ca nu are pretenție la nimic și sa o lasam în pace, el a acceptat dar acum la partaj ea ne cere 1 miliard sau casa... Chiar dacă ea nu a contribuit cu nimic la ea și nici în România nu a mai venit de ani buni legea a deschis 50-50. Momentan sunt la facultate și voiam sa aflu un răspuns despre asta, va mulțumesc frumos
Verifica hotararea caci instanta se pronunta din oficiu in privinta pensiei de intretinere, tatal neputand renunta caci nu e dreptul lui ci al minorului.

Acum fiind majora tu trebuie sa introduci actiunea de stabilire a pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort madalinamarachiriac madalinamarachiriac In conditiile unui divort,la notar,cu cerintele sotiei(mentionez ca aceasta pretinde mai mult de 50% din bunurile dobandite+pensie alimentara,cu pretextul ca ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor ham ham ham ham As vrea sa divortez de sotul meu ,cu care sunt casatorita din 2005.Avem impreuna un copil de 10 ani.Am construit o casa noua ,la care mai este de lucru. El a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neachitata andr0504 andr0504 Buna, am o intrebare legata de pensia alimentara de care ar trebui sa beneficiez din partea tatalui meu, in condiitile in care parintii mei sunt divortati. Eu ... (vezi toată discuția)