avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de întreținere s-a majorat fără să se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de întreținere s-a majorat fără să se țină cont că mai am un minor în întreținere, iar acum sunt executat silit. Ce se poate face pentru reducerea diferenței de plată?

In iunie 2016,am fost informat ca pensia de intretinere s a majorat de la 200 la 1/4 din salariu,nu m am conformat deoarece mai am un copil pe care trebuie sa l intretin de care reclamanta stia dar a ascuns in fata organelor judecatoresti,acum dupa 3 ani m am trezit cu somatie de la executorul judecatoresc cu poprire a 1/4 din salariu,ce se poate face pentru reducerea diferentei de plata,referitor la intretinerea celuilalt copil pot aduce orice dovada care sa ateste acest lucru.Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate face nimic.
Asa spune legea, 1/4 pentru in copil.
Cuantumul NU ESTE FIXAT DE JUDECATOR, CI DE CODUL CIVIL , EL DOAR APLICA PREVEDERILE LEGALE.
Si daca nu ai venituri, tot ti se ia 1/4 calculate din salariul minim pe economie.
PS- daca nu platesti, poate sa iti faca PLANGERE PENALA PENTRU ABANDON DE FAMILIE.
Sau daca platesti incomplete, uneori, sau ai comportament sicanatoriu.

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util

John65 a scris:

In iunie 2016,am fost informat ca pensia de intretinere s a majorat de la 200 la 1/4 din salariu,nu m am conformat deoarece mai am un copil pe care trebuie sa l intretin de care reclamanta stia dar a ascuns in fata organelor judecatoresti,acum dupa 3 ani m am trezit cu somatie de la executorul judecatoresc cu poprire a 1/4 din salariu,ce se poate face pentru reducerea diferentei de plata,referitor la intretinerea celuilalt copil pot aduce orice dovada care sa ateste acest lucru.Va multumesc.

Trebuie facuta actiune in instanta pt micsoararea pensiei de intretinere, art 529 C civ prevede un procent de 1/3 pt 2 minori aflati in intretinere (adica 1/6 pt fiecare si nu 1/4 cum aveti stabilit acum).

Dvs trebuia ca in procesul deschis sa va aparati si sa aratati ca mai aveti un minor in intretinere si instanta ar fi aplicat corect legea. Nici macar dupa ce ati primit hotararea nu ati facut apel si sa arati in apel realitatea. astfel ca la acest moment aveti de platit 1/4 din veniturile nete de la data hotararii anterioare si pana la data introducerii actiunii de micsoarare a procentului.

Prin urmare, cu cat introduceti mai repede actiunea cu atat mai bine pt dvs.
1 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
iti dau in exemplu din fotbal- si Piturca a vrut sa reduca cuantumul pensiei alimentare, si a pierdut procesul In fata Vicai Blochina. De ce? Instanta nu are puterea de a decide suma de bani, ea este IMPUSA PRIN EFECTUL LEGII, 25%. Daca veniturile tale se modifica, in sus sau in jos, si acest 25% se reduce sau creste....
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util

Biscuite otravit a scris:

iti dau in exemplu din fotbal- si Piturca a vrut sa reduca cuantumul pensiei alimentare, si a pierdut procesul In fata Vicai Blochina. De ce? Instanta nu are puterea de a decide suma de bani, ea este IMPUSA PRIN EFECTUL LEGII, 25%. Daca veniturile tale se modifica, in sus sau in jos, si acest 25% se reduce sau creste....

Raspunsul dvs este unul eronat si induceti in eroare utilizatorii. Nu stiu ce specializare aveti dvs insa in acest caz legea spune altceva decat ceea ce scrieti dvs.

Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stiam ca este un procent fix impus, nu ca se poate dispune asupra lui.Formularea ,, pana la'' lasa loc multor interpretari.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara tata strain camelianna camelianna copil in afara casatoriei,recunoscut,ce pensie alimentara poate sa primeasca de la tata,in cazul in care acesta este cetatean strain si este student,adica nu ... (vezi toată discuția)
Reducere pensie alimentara ciciilo ciciilo Buna ziua. In urma divortului instanta a decis ca eu sa platesc 1/3 din venituri pentru cei 2 minori ramasi in grija fostei sotii. In prezent m-am recasatorit ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - 25% din toate veniturile tatalui? cristinani cristinani Buna seara, Intentionez sa il dau in judecata pe tatal copilului pentru plata pensiei alimentare si am nevoie de cateva sfaturi / raspunsuri: - in cazul ... (vezi toată discuția)