avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... beneficiez de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

beneficiez de somaj?

Buna ziua.
As dori sa stiu daca pot sa beneficiez de somaj.
Din luna martie 2008 pana in Mai 2009 am lucrat la o firma "Scoala de soferi" ca si instructor auto.Innainte de aceasta perioada precizez ca am mai lucrat mai mult de 1 an la o alta firma, alt domeniu.
In luna mai 2009 mi-am dat demisia de comun acord cu angajatorul, dar mai mult la insistentele acestuia deoarece nu mai dorea sa ma plateasca, nemaiavand de lucru.
Din luna aprilie 2009 mi-am infiintat PFA instructor auto independent, PFA pe care din pacate o sa-l inchid acum in luna decembrie in urma unor legi aparute din care rezulta ca nu mai putem sa profesam.
Precizez ca angajatorul meu a platit contributiile pentru mine la stat, dar eu ca si PFA independent nu mi-am platit sanatatea si vechimea in munca din luna aprilie, am platit doar impozitul ce-l aveam de platit, nu stiam ca mai am si altele de platit.
Doresc sa stiu daca beneficiez de somaj, in urma a ce v-am descris mai sus.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 18:47, 5 Decembrie 2009
Buna ziua,
daca aveti in ultimii 2 ani, 12 luni cotizate la somaj, aveti dreptul.
Eu stiu ca, la PFA se plateste impozit si sanatate. Daca ati fi platit separat si somaj, se putea lua in calcul si aceasta perioada.Stagiu de cotizare este perioada in care s-a platit contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.
Ramane sa va calculati lunile lucrate si cotizate la somaj.
Buna ziua. Am fost la noi la somaj si mi sa spus ca daca nu mi-am platit somajul la stat ca si PFA, nu poate sa-mi de-a somaj, acesta fiind ultimul meu loc de munca.
As fi putut sa beneficiez de somaj daca de la precedentul loc de munca nu mi-as fi dat demisia, si as fi fost trimis de respectiva firma in somaj.
Inseamna ca degeaba am ani lucrati ca nu cred sa pot beneficia.
Ar mai fi solutia sa -mi platesc din urma somajul si sanatatea la stat pentru PFA-ul ce l-am avut si apoi as putea beneficia.
Oare cat ar trebui sa platesc pe luna, daca la PFA am avut impozit fix aproximativ 1400 lei pe an? sau cum se calculeaza/
Multumesc.
La Sanatate veti plati si din urma, cu penalizarile de rigoare, dar la Pensii si la Somaj nu se poate plati din urma ci numai de la data incheierii contractelor de asigurare cu institutiile respective.
Ar fi bine sa aveti un contract de munca pe perioada determinata. De exemplu, de pe 10 decembrie 2009 pana pe 10 ianuarie 2010.
La somaj vor cauta stagiu de cotizare cu 24 de luni in urma, adica incepand cu ianuarie 2008. Aveti stagiu din martie 2008 pana in mai 2009, adica 14 luni cu aproximatie (daca ati lucrat program de 8h/zi).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am pfa, pot beneficia de somaj? criss_ty criss_ty Buna ziua. De un an si ceva lucrez cu 8 ore/zi la o firma ca instructor auto, iar din martie lucrez doar cu 2 ore din cauza ca nu mai are sa-mi de-a de ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? Mihai01 Mihai01 Buna ziua! Pana la 1 martie 2010 am lucrat ca editor on line la o firma. S-au operat concedieri, ca peste tot, si cum nu am gasit altceva de lucru ma ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor sociale fara a fi angajat cristibelciu cristibelciu Buna ziua. Intentionez sa imi dau demisia , dar as dori sa-mi platesc in continuare contributiile sociale ptr a beneficia in viitor de un concediu crestere ... (vezi toată discuția)