avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obtinere custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obtinere custodie minor

Buna ziua.am fost maritata in judetul teleorman si din casnicie a rezultat o fetita care acum are 4 ani si jumatate...eu sunt din galati...dupa divort in 2017 legea a decis k fetita sa ramana la domiciliul tatalui din teleorman.iar custodia sa fie comuna...insa mie nu mi se permite sa vad fetita sau sa o pot lua la mine in vacante...tatal e inafara iar fetita e crescuta de bunica paterna...eu m am recasatorit si am un baietel d 1 anisor...cum nu am muncit deloc nu am putut plati pensia alimentara fetitei...c se poate intampla???cum pot face sa obtin custodia fetitei sau sa o iau in vacante?tatal fetei imi cere niste acte care au ramas la mine d ale fetei insa mi e frica sa le dau..ramanand fara ele cred k pot fi scoasa din drepturile parintesti...sotul actual munceste dar intretine casa si copilul mic...cum pot obtine ajutorul unui avocat?mentionez k nu imi prea pot permite sa platesc unul in aceasta perioada.multumesc
Cel mai recent răspuns: Navalici madalina , utilizator 14:22, 2 Octombrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitați instanței încuviințarea unui program de vizitare a minorei, care va stabili zilele și perioadele în care o puteți lua la Dvs.
Dacă, cu rea-credință, nu ați plătit pensia de întreținere timp de 3 luni consecutiv, vi se poate face plângere penală pentru abandon de familie.
Nu există noțiunea de custodie în legislația românească, ci vorbim despre stabilirea locuinței copilului minor la unul dintre părinți și exercitarea autorității părintești.
Dacă doriți schimbarea locuinței, de la cea actuală la domiciliul Dvs., trebuie să introduceți o acțiune în instanță. De regulă, instanțele nu aprobă această schimbare cu ușurință. însă Dvs. puteți avea un avantaj în faptul că tatăl lucrează în străinătate și de copil se ocupă bunicii.
Faptul că aveți posesia unor acte nu vă face nici mai puțin și nici mai mult părinte. Și nu în asta stă cheia ”scosului din drepturile părintești”.
Vă puteți adresa Baroului din orașul Dvs. pentru un avocat, dar nu există garanție că îndepliniți condițiile și că cineva se va ocupa gratuit de speța Dvs.
p.s. Vă rog eu, nu mai scrieți cu ”k”!

Poti beneficia de un avocat de la Barou, facand o cerere in acest sens.
Aduci documente referitoare la venituri si rezolvi.
Pensia alimentara trebuie sa o dai, pentru ca esti obligata de instanta.
Daca nu o platesti poti avea plangere penala pentru abandon de familie.
Art. 378

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Detalii: [ link extern ]
Nu am facut-o cu rea credinta..pur si simplu nu am putut...nu-mi pot obliga sotul actual sa imi dea bani pentru un copil care nu e al lui...el asa gandeste...mai ales ca nu mi se permite sa o vad...si cum sa cer intantei program de vizita daca nu am avocat?si e si departe???cam complicat...multumesc de raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva!! nikolacry nikolacry Buna,ma numesc Nicoleta ,am o intrebare referitoare la custodia exclusiva,cam prin 2013 am avut actiune in instanta privind custodia fetitei mele,avocata mea ... (vezi toată discuția)
Divort si custodia copilului IlieGeorgiana IlieGeorgiana Buna ziua, Sotul meu a parasit domiciliul in anul 2005 si a plecat in Italia. Din aceasta casatorie a rezultat o fetita, care acum are varsta de 11 ani, sotul ... (vezi toată discuția)
Buna seara- acordul tatalui pentru calatoria minorului burlan023 burlan023 buna seara. daca detin o hotarare judecatoreasca definitiva prin care domiciliul fetitei este la adresa mea mai este necesar si alte acte din partea tatalui ... (vezi toată discuția)