avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu îmi dă voie să mă racordez la țeava trasă de el. Care este calea legală de rezolvare?

Buna seara.
Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje.
Um vecim de la et 4 este singurul care este racordat la gaze , eu vreau sa ma racordez la teava trasa de el dar el nu imi da voie.
Intrenarea mea este ce pot face legal ?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 14:16, 20 Ianuarie 2020
7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am dat un raspuns bazat pe experienta. Am fost primul care a montat centrala termica individuala pe scara blocului. Conducta a fost aleasa de diametru mare inca de la inceput, de catre proiectant, in ideea ca trebuie sa suporte alimentarea tuturor pe scara. Asa a primit aviz tehnic si de la furnizorul de gaz, care verifica instalatia exterioara apartamentelor in fiecare an. Singurul lucru pe care l-am schimbat dupa vreo citiva ani, intr-o iarna, a fost regulatorul de gaz, proiectat initial cam pentru vreo 2/3 dintre consumatori (asta mi-am dat seama atunci, cind scotea un zgomot infernal,incercind sa-si faca treaba). Am calculat si cautat unul mai mare, am ales un executant autorizat pentru lucrari pe gaz si l-am schimbat, impartind cheltuiala cu cei care aveau centrale.

Ca regula de impartit costurile, dupa ce mi-am dat drumul la centrala am recuperat investitia initiala doar de la primii 3-4, dupa aia nu m-a mai interesat. Furnizorul de gaz trimitea oamenii sa semnez ca sunt de acord, nu admitea sa traga pentru fiecare conducte de gaz prin scara.

De aceea am scris ca furnizorul de gaz va rezolva problema, conducta respectiva o fi ca investitie initiala proprietatea primului care a instalat centrala, dupa aia trece ca instalatie in responsabilitatea tehnica a furnizorului de gaz, care detine, verifica si schimba contorii de la intrarea in apartamente.

Instalatia interioara se verifica de catre furnizorul de gaz din 2 in 2 ani. Sau de catre o firma autorizata si controlul se face de catre compania furnizoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2019
latka, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


latka a scris:
Eu am dat un raspuns bazat pe experienta. Am fost primul care a montat centrala termica individuala pe scara blocului. Conducta a fost aleasa de diametru mare inca de la inceput, de catre proiectant, in ideea ca trebuie sa suporte alimentarea tuturor pe scara. Asa a primit aviz tehnic si de la furnizorul de gaz, care verifica instalatia exterioara apartamentelor in fiecare an.

In aceeasi situatie am fost si eu,la fel am fost obligat sa fac.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
DanielaTunaru a scris:
Buna seara.
Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje.
Um vecim de la et 4 este singurul care este racordat la gaze , eu vreau sa ma racordez la teava trasa de el dar el nu imi da voie.
Intrebarea mea este ce pot face legal ?
Multumesc!

Sunt unul dintre initiatorii delimitării unui condominium (10 nivele) de la CT-zonal. Aşa că, vă scriu în cunoştinţă de cauză.
Ca să aveţi şanse de racodrare trebuie să vă asiguraţi:
1-Conducta trasă este prin casa scării?
2-Conducta trasă este dimensionată ca debit pentru întregul condominium?
Dacă cele două puncte au răspunsuri afirmative, atunci:
1-Trebuie să vă interesaţi la distibuitorul de gaze în a cărei ADMINISTRARE a intrat conducta pentru a vă informa despre formele/paşii/ ce trebuie să le îndepliniţi pentru racodrare şi e de dorit să obţineţi un aviz de principiu pentru racord.
2-Informaţi "proprietarul" despre paşii făcuţi şi stabiliţi cota parte de plată asupra investiţiei.
3-Obţineţi AVIZUL "proprietarului şi urmaţi ceilalţi paşi indicaţi de distribuitorul de gaze.
SUCCES!
În situaţia unei NEAVIZĂRI de către "proprietar" altă cale nu aveţi decât să finanţaţi o racordare a CONDOMINIUMULUI la reţeua de gaze şi să deveniţi "proprietar" şi în timp să vă recuperaţi investiţia de la ceilalţi co-locatari.
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimabili @latka si @romanulnevoias
Daca dvs ati admis de la inceput sa faceti un proiect si o investitie pt 2-3 utilizatori de instalatie sau pt 1000, nu este relevant in cazul de fata.
Decizia de a deveni investitori va apartinea!
Cum ati rentabilizat dupa aceea investitia dvs iarasi nu este relevant.

Ceea ce este important de inteles este ca in momentul in care cineva se decide sa faca o investitie aceasta investitie trebuie facuta cu cap, cu inca si mai mult cap atunci cand este vorba de un condominiu!!!
Ceea ce este important de inteles este faptul ca un furnizor nu are dreptul sa va impuna ceea ce doreste el pe banii dvs!!!
Ceea ce este important de inteles este faptul ca cineva care se trezeste dupa X ani de la o investitie ca ar vrea si el sa aiba apa fierbinte, nu calaie, cand vrea si cum vrea nu are dreptul sa creeze dupa bunul sau plac obligatii celor care au gandit, prevazut si platit un produs sau un serviciu.

Este falsa afirmatia " conducta respectiva o fi ca investitie initiala proprietatea primului care a instalat centrala, dupa aia trece ca instalatie in responsabilitatea tehnica a furnizorului de gaz, care detine, verifica si schimba contorii de la intrarea in apartamente."
Falsa prin faptul ca instalatia ramane proprietatea celor care au platit pt realizarea ei.
Falsa si prin faptul ca o proprietate exclusiva nu poate trece decat prin stabilirea unei relatii contractuale 'in responsabilitatea tehnica a furnizorului de gaz".
Fara contract, responsabilitatea de intretinere in stare de functionare va ramane in sarcina proprietarului.
ATENTIE, chiar si in cazul existentei unui contract de intretinere/mentenanta, proprietarul/ii nu sunt exonerati de responsabilitatea de a verifica, controla modul de executare al contractului!!!
Ca furnizorul este proprietar al contoarelor este nerelevant in speta.


Ceea ce ma lasa pe ganduri este faptul ca cineva scrie ca a fost obligat sa schimbe pe bani, proprii sai bani, un regulator care nu mai corespundea consumului proiectat al instalatiei initial cumparate, dar, in acelas timp aceeas persoana polemica pe notiunea de proprietate a instalatiei!!! De ce a cumparat pe banii lui piese pt o instalatie care, dixit aceeas persoana, nu i-ar mai apartine?!? InschAllah.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2019
Demos, utilizator
Buna ziua.
Parerile sunt impartite....
Concret ce pot face????
Gandesc...nu cumva in contracrul lui este stipulat undeva ca nu poate ingradi dreptul unui conlocatar pentru a se lega de conducta respectiva ????(indepinind conditiile financiare impuse de el).
Acea conducta are un diametru foate bine gandit (cred) pentru o scara cu 20 ap.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie ... mihai_radu_2022 mihai_radu_2022 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie de sfatul Dumneavoastra. Locuiesc intr-un bloc la etajul 2. Instalatia de distributie ... (vezi toată discuția)
Coloana de gaze de pe scara ??!!! Silviu79 Silviu79 Buna ziua! In anul 2008 coloana de gaze pentru centrale termice de apartament de pe scara blocului era ridicata pana la etajul 2. Eu locuind la etajul 4 a ... (vezi toată discuția)
Contor gaze montat pe peretele exterior al apartamentului Laur_ant Laur_ant Buna ziua, Am o nelamurire despre montarea contoarelor de gaze pe peretele exterior al unui apartament proprietate personala. Apartamentul pe care sunt ... (vezi toată discuția)