avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu îmi dă voie să mă racordez la țeava trasă de el. Care este calea legală de rezolvare?

Buna seara.
Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje.
Um vecim de la et 4 este singurul care este racordat la gaze , eu vreau sa ma racordez la teava trasa de el dar el nu imi da voie.
Intrenarea mea este ce pot face legal ?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 14:16, 20 Ianuarie 2020
Stimate @latka
Ca dvs nu ati vazut este problema dvs!
Ceea ce am scris are un cu totul alt sens.

In ceea ce va priveste, dvs ati stiut sa calculati debitul max. necesar pt numarul de consumatori care s-au tot adaugat/racordat in timp la instalatia initiala si ati redimensionat astfel regulatorul instalatiei detinute in coproprietate.
Aveti deci, a priori, cunostintele necesare in dinamica fluidelor pt a calcula daca o teava de 1/4 este suficienta pentru a asigura debitul maxim necesar centralei dvs (presupunand ca centrala dvs furnizeaza aprox. puterea calorica necesara "vecinului de la 4").
Veti sti astfel daca proiectantul este discalificabil!!!

Restul nu este decat un calcul financiar pt a sublinia ridicolul chiriei pt utilizarea unui spatiu comun in scop privat in materie de instalatii, cabluri electrice etc...!.
O astfel de chirie va reveni la ceva de ordinul 0.00001/X bani pe luna (unde X este suprafata in m2 a unei case de scara de la parter pana la etajul 4, rampe inclusiv)!!!
Ar trebui inventata o moneda paralela/speciala pt a putea plati ! LOOOL
Ultima modificare: Duminică, 6 Octombrie 2019
Demos, utilizator
@Demos,

Vorbiti la modul teoretic.
Am vrut sa va raspund mai devreme.
Vecinul acesta de la etajul 4, pentru a putea sa "pozeze" o teava, din exteriorul blocului, pana la dansul la etajul 4, i-a trebuit acordu asociatiei de proprietari, ba cred ca si a tuturor vecinilor sai - pentru ca altfel, nicio firma de instalatii nici nu se apuca de discutii, dapoi sa se apuce de treaba.
Firma intocmeste un proiect cu o teava ce poate asigura un debit suficient tuturor proprietarilor pentru "doua focuri" - o masina de gatit si o centrala murala - si asta sa intelegeti ca taman asa se intampla.
Daca nu s-a intamplat asa (observ ca nici autorul topic-ului nu mai intervine, cu amanunte), atunci "vecinul de la 4" este in mare necaz (credeti-ma, eram pe punctul de a scrie un alt cuvant rau mirositor...).
Se pare ca pana la urma, situatia se v-a rezova in instanta, iar de acest lucru trebuie sa se ocupe As. prop., care i-a dat / nu i-a dat acordul.
Asadar, userii care au scris inaintea noastra au dreptate in totalitate si haideti sa incercam sa asteptam, iar cu bunavointa @DanielaTunaru, poate aflam amanunte si modul de rezolvare.
Montarea mai multor tevi pe casa scarii trebuie exclusa din start, iar faza cu chiria pe care o tot propuneti pe-aici este de-a dreptul ridicola. Dar daca vine un vecin, care "vede" altfel situatia si propune o chirie de 10000 lei/luna, chiar daca v-ati chinuit dvs. sa ne aratati ce suprafata mica ocupa teava vecinului?Ce ati zice?
Vedeti unde se ajunge cu ridicolul si incapatanarea unora?
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @Adam Grecu
Eu sunt un om modest si plin de respect in fata legii, deci, nu-mi permit nici macar sa plagiez afirmatiile elucubrante ale unora!
Deci, citez din speta: "Nu cred ca acel vecin plateste chirie asociatiei pentru ca ocupa casa scarii cu teava."!!!
Multumesc pentru faptul ca astfel puteti sa va dati seama ca nu eu am propus o chirie pt o teava, modest, eu nu am facut decat sa subliniez ridicolul propunerii si dificultatea ei de intrare in aplicare.
Pana la proba contrarie (in speta, declaratie din parte uzerului), eu nu am motive sa ma indoiesc de legalitatea instalatiei existente, dvs unde ati citit acest lucru?
In general, in materie de condominii, toate racordarile la utilitati sunt prevazute in proiect (inclusiv racordarea la gaze), altfel nu se putea si nici azi nu se pot obtine autorizatiile de constructie.
Deci, nu suntem in situatia "casa care trebuie racordata la teava din marginea paraului"!
Deasemenea, daca exista gaze pt gatit exista si conducta magistrala de alimentare.
Legata de aceasta magistrala, dupa contorul general, in subsolul tehnic, incepe instalatia generala de distributie a gazului natural, instalatie generala apartinand condominiului.
Ea distribuie deja pe fiecare scara gazul natural pt gatit, deci racordarea la gaz natural pt alimentarea centralelor de apartament se va face tot din subsolul tehnic.

Problema vine din faptul ca in Romania, membrii condominiilor nu-si cunosc drepturile si obligatiile!!!
Nu exista o lege sau un OUG care sa reglementeze diametrele minime de conducte in materie.
Aceste instalatii de gaz, in condominiile care nu sunt prevazute din proiect cu alimentari in gaznat pt apa calda menajera/incalzire, ori vor trebui sa fie executate conform nevoilor celui care le comanda, ori, la prima cerere de instalare ale unei astfel de instalatii AP-ul ori proprietarii de pe scara vor trebui sa contribuie la investitie.
In caz contrar, cine nu participa nu are nici un drept asupra instalatiei, pardon, are dreptul sa se uite la ea!!!
Deci, din ignoranta, majoritatea celor care primo-instaleaza o alimentare in gaznat pt centrale de apartament sunt abuzati de catre instalatorii "agreeati" fiind obligati sa faca o investitie supra-dimensionata atat dpdv tehnic cat si dpvd economic!

Este cazul stimabilului @latka.
Citez: "dupa ce mi-am dat drumul la centrala am recuperat investitia initiala doar de la primii 3-4, dupa aia nu m-a mai interesat. "
Deci, ni se aduce la cunostinta ca o nedreptate a fost comisa in condominiul respectiv, numai 4-5 (latka +3-4) proprietari au platit pt instalatia respectiva, restul, au beneficiat de aceasta instalatie pt ca au ochi albastri sau pt ca au fost mai smecheri si au asteptat ca altii sa faca efortul finaciar si uman!

In ceea ce ma priveste, eu dau pomana la cimitir cand aduc omagiu raposatului meu tata, vecinilor nedelicati care profita de eforturile celorlalti le urez drum bun!!!
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
Demos, utilizator
Ce...regim tehnico-juridic are acea conducta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @Demos,

Nu contest faptul ca sunteti un om modest si ca respectati legea. Pot sa va spun ca si eu fac parte din acest grup de oameni, insa spre deosebire de dvs., eu m-am ocupat efectiv de "separarea de masurä"- asa se cheama intreaga modificare a instalatiei de distributie a gazelor naturale.
Dvs. ne descrieti instalatia de distributie a GN din proiectul initial, cand toate masinile de gatit erau alimentate din teava care trecea de jos in sus (de la parter pana la ultimul nivel), prin toate bucatariile.
Eu as vrea sa va faca sa intelegeti ca in Tara Romaneasca, nu s-a permis sa se puna contori de GN pe vechea instalatie, adica montarea contorului in bucatarie - cu toate ca, aici pe forum au fost useri care au afirmat ca prin unele locuri s-a procedat si asa.
Bun, pentru alimentarea cu GN a locuintelor cu "separarea de masura", s-a intocmit un nou proiect, cu pozarea unei tevi corespunzatoare, pe casa scarii si apoi ramificarea cu tevi de 3/4" spre fiecare locuinta si trecerea GN printr-un contor individual, intelegeti?
Ei, acolo unde s-a intamplat ca doar un singur proprietar a dorit acest lucru (separarea de masura), un om care s-a saturat pur si simplu sa plateasca pentru altii, a facut demersurile necesare (asa cum ne-a aratat si @latka), a obtinut toate aoprobarile necesare, a achitat intreaga investitie si si-a finalizat investitia.
Retineti, daca omu' nostru ar fi locuit la o casa individuala, era investiti lui si nu se mai intampla ca nimeni sa ne povesteasca cate si mai cate, dar, vedeti, omu' sta la bloc si aici lucrurile se schimba - nu poate nimeni sa foloseasca proprietatea comuna fara o aprobare a celor care detin , cu documente, acea prooprietate. Stiti ce vreau sa zic, da?
Asadar, omu'nostru, a dorit sa faca gestul acesta, a discutat cu o firma specializata ce doreste, firma i-a comunicat ce demersuri tre'sa faca si s-au apucat de proiectat modificarea. Aici as vrea sa va informez ca orice firma de instalatii, ori are un inginer de proiectari, ori apeleaza la o alta firma - ceea ce vreau sa spun, este ca proiectantul nu o sa aprobe montarea unei tevi de 3/4 '', de la parter pana la etajul 4 pentru a alimenta doar un apartament. Este exclus, va spun cu toata taria. s-a proiectat o teava corespunzatoate alimentarii a cel putin 20 de apartamente, presupunand ca toate apartamentele consuma gaze in acelasi timp. Daca mai vreti sa stiti, aprobarile care se dau de catre furnizorul de GN, include si o asa-zisa "cota de gaze", adica necesarul de gaze discutat mai sus, functie de care se dimensioneaza si regulatorul despre care ne povestea @latka - numai ca aici as vrea sa va spun ca reductorul apartine furnizorului si schimbare/modificarea/reglare acestuia apartine lor, a furnizorului. Aceasta este situatia la noi si nu o pot generaliza.
In fine, asa cum am mai spus, proprietarul poate accepta in mod benevol ca si vecinii sai sa se branseze la investitia sa - cu compensarea cheltuielilor sau nu, sau poate fi fortat de catre instanta de judecata.

Cum s-a procedat la noi - am mai scris pe forum: avand in vedere nenumaratele situatii asemanatoare - ca este teava mea si dau gaze la cine vreau eu, patronul firmei de instalatii cu care am incheiat un contract de prestari de servicii, ne-a sfatuit ca asociatia sa faca un efort si sa intaleze cate o teava corespunzatoare, de la parter pana la etajul 4 sau 10, sa se faca ramificatii pana la usa fiecarui apartament, sa se monteze si acele "bratari" pe care se monteaza contorul de gaze. Cine a solicitat separarea de masura, lucrarea a continuat pana in bucataria proprietarului. Cine nu a solicitat aceasta situatie, teava s-a terminat la usa sa cu un blind. Cand omul a avut bani, a chemat aceeasi firma si a continuat lucrare si montarea contorului si plata corespunzatoare.
Mentionez ca proiectul a fost intocmit pe toata scara/blocul respectiv.
In aceste conditii, chiar nu am mai avut astfel de discutii.
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2019
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie ... mihai_radu_2022 mihai_radu_2022 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie de sfatul Dumneavoastra. Locuiesc intr-un bloc la etajul 2. Instalatia de distributie ... (vezi toată discuția)
Coloana de gaze de pe scara ??!!! Silviu79 Silviu79 Buna ziua! In anul 2008 coloana de gaze pentru centrale termice de apartament de pe scara blocului era ridicata pana la etajul 2. Eu locuind la etajul 4 a ... (vezi toată discuția)
Contor gaze montat pe peretele exterior al apartamentului Laur_ant Laur_ant Buna ziua, Am o nelamurire despre montarea contoarelor de gaze pe peretele exterior al unui apartament proprietate personala. Apartamentul pe care sunt ... (vezi toată discuția)